Μέσα στην αρχαία Τροία και τον Δούρειο Ίππο – Στα βήματα του Ομήρου 3.000 χρόνια μετά
Στα βήματα του Ομήρου, στην αρχαία Τροία και στον Δούρειο ίππο του… Χόλιγουντ! Εξαιτίας της θέσης της, για 3.000 χρόνια η Τροία αποτέλεσε ένα σημείο αδιάκοπης εγκατάστασης και ανοικοδόμησης, γεγονός που είναι εμφανές από τα ερείπια πλίνθινων σπιτιών χιλιάδων χρόνων.
Οι ανασκαφές στην αρχαία Τροία πραγματοποιούνται περισσότερα από 150 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορίας της. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1870 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ερρίκο
Η Τροία αποτέλεσε το πεδίο των μαχών που περιγράφεται στην Ομηρική Ιλιάδα, με τον πόλεμο να πυροδοτείται με την αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης Ωραίας Ελένης από τον γιο του βασιλιά της Τροίας Πάρη.
Μετά από δεκαετή πόλεμο, οι Έλληνες ξεγελούν τους Τρώες με τον περίφημο Δούρειο ίππο που τον σέρνουν μέσα στα τείχη και από μέσα του ξεπηδούν ο Οδυσσέας με τους πολεμιστές του. Η άλωση της Τροίας είναι πια γεγονός.
Η αρχαία Τροία: Από το χθες στο σήμερα
Τη δυνατότητα να περιδιαβούν στο «σκηνικό» του Τρωικού Πολέμου, ακόμη και να φανταστούν το σημείο όπου ο Όμηρος τοποθέτησε τις μάχες, έχουν οι επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας που βρίσκεται στη βορειοδυτική Τουρκία, πολύ κοντά στα στενά του Ελλησπόντου, στην επαρχία Τσανάκκαλε.
Εξαιτίας της θέσης της, για 3.000 χρόνια η Τροία αποτέλεσε ένα σημείο αδιάκοπης εγκατάστασης και ανοικοδόμησης, γεγονός που είναι εμφανές από τα ερείπια πλίνθινων κατοικιών χιλιάδων χρόνων. Κατά την ανοικοδόμηση δηλαδή ανά τους αιώνες, ισοπέδωναν τις παλιές κατοικίες και πάνω τους έφτιαχναν νέες, κάτι που εξηγεί τα 9 διαφορετικά στρώματα της πόλης, εμφανή στους επισκέπτες.
Τα οικιστικά επίπεδα που είναι αριθμημένα από το 1 ως το 9 με βάση την παλαιότητα των ευρημάτων, χρονολογούνται περίπου από το 3000 μέχρι το 1300 π.Χ.
Πρόσφατα ωστόσο, ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Ρουστέμ Ασλάν, όπως εξήγησε σε δημοσιογραφική αποστολή που επισκέφτηκε πριν από λίγες μέρες τον χώρο, νέα ευρήματα τοποθετούν την ίδρυση της Τροίας τουλάχιστον 600 χρόνια νωρίτερα από ό,τι γνωρίζαμε, περίπου στο 3500 π.Χ.
«Πλέον, έχουμε καταχωρήσει ακόμη ένα επίπεδο, την Τροία 0» είπε ο Τούρκος αρχαιολόγος, εξηγώντας πώς η Τροία καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές εξαιτίας πολέμων, σεισμών δονήσεων και άλλων φυσικών καταστροφών.
Αρχαία Τροία: Από τον Σλήμαν στο 2022Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη πραγματοποιούνται περισσότερα από 150 χρόνια και έχουν φέρει στο φως πολλές φάσεις της ιστορίας της Τροίας. Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1870 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με υπεύθυνο τον κ. Ασλάν ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με τον προκάτοχό του, υπεύθυνο ανασκαφής, Μάνφρεντ Οσμάν Κόρφμαν (Manfred Osman Korfmann), η οικογένεια του οποίου δώρισε όλα του βιβλία με θέμα την Τροία και φιλοξενούνται σε βιβλιοθήκη στο Τσανάκκαλε.
«Πλέον εργαζόμαστε στην ανασκαφή με μια διεθνή ομάδα ερευνητών από ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ο Ρουστέμ Ασλάν.
Είναι αληθινή η ιστορία του Ομήρου; «Εργάζομαι στην ανασκαφή εδώ και 30 χρόνια και φυσικά δεν μπορείς να αποδείξεις 100% ότι ο Όμηρος υπήρξε και ο Τρωικός πόλεμος έχει γίνει» λέει ο Τούρκος αρχαιολόγος, εκτιμώντας όμως ότι επρόκειτο για αληθινό πρόσωπο και πραγματικό γεγονός. «Αν μελετήσεις τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα γραπτά του Ομήρου, πιστεύω ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Αν παρατηρήσεις δε την γεωγραφική θέση της Τροίας, καταλαβαίνεις ότι με τον κατάκτησή της, ελέγχεις τα Δαρδανέλλια, την Μαύρη θάλασσα και το θαλάσσιο εμπόριο από το Αιγαίο».
Το μουσείο της ΤροίαςΧτισμένο σε ένα εντυπωσιακό, κυβικό σχήμα, το μουσείο της Τροίας που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης, άνοιξε το 2018 και εκθέτει σε επτά τμήματα αντικείμενα από την περιοχή και από μερικές άλλες κοντινές αρχαίες πόλεις και νησιά. Στους χώρους του Μουσείου, συνολικής επιφάνειας 3000 τ.μ, φιλοξενούνται περίπου .000 ευρήματα από την Τροία και την περιοχή της Τρωάδας χωρισμένα σε 7 θεματικές ενότητες/περιόδους σε 4 ορόφους.
Το μουσείο κατέκτησε το 2020 και το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς».
Ο Δούρειος ίππος και το… ΧόλιγουντΣτον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ομοίωμα Δούρειου ίππου, ένα ξύλινο άλογο σε μεγάλες διαστάσεις που άλλοτε ήταν επισκέψιμο και στους εσωτερικούς του χώρους αλλά πλέον, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Ένα μεγαλύτερο ξύλινο άλογο, «διαφημίζει» την Τροία και στο Τσανάκκαλε, την επαρχιακή μεγαλούπολη στη νότια ακτή των Δαρδανελίων, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την αρχαία Τροία.
Το άλογο – απομίμηση του Δούρειου ίππου, χρησιμοποιήθηκε στην αμερικάνικη ταινία «Τροία», που σκηνοθέτησε το 2004 ο Βόλφγκανγκ Πέτερσεν, με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ στον ρόλο του Αχιλλέα.
Το Εθνο-ΧωριόΛίγο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, βρίσκεται το χωριό Τσιπλάκ (Çıplak) που έχει μετατραπεί σε «Εθνο – Χωριό», προβάλλονται δηλαδή ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.
Εξωτερικοί τοίχοι σπιτιών έχουν γεμίσει με ζωγραφιές, αναδεικνύεται και έχει γίνει επισκέψιμο ένα σπίτι που φιλοξενούσε εργάτες της ανασκαφής της Τροίας τον περασμένο αιώνα, ενώ ως τόπος όπου βρίσκονται ίχνη της παραδοσιακής γεωργίας, σχεδιάστηκε ένας χώρος διαβίωσης που μεταφέρει την ιστορία του χωριού στους επισκέπτες με αυθεντικά θέματα.
Από την επίσκεψη στην επαρχία Τσανάκκαλε δεν πρέπει να λείπει και η γνωριμία με την Ασσο, την αρχαία ελληνική πόλη που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το Τσανάκκαλε, απέναντι από τη Λέσβο. Η Ασσος, όπου έζησε για λίγα χρόνια και ο Αριστοτέλης, είναι στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και ιδρύθηκε στην περίοδο 1000-900 π.Χ. από Αιολείς αποίκους από την Μήθυμνα της Λέσβου.
Στην Άσσο σώζεται αρχαίο θέατρο όπου φιλοξενήθηκε πρόσφατα συναυλία από το γκρουπ Allegra Assemble στο πλαίσιο του φεστιβάλ Troya Culture Route που διοργάνωσε το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού της Τουρκίας.
Η περιήγηση στην Τουρκία έγινε στο πλαίσιο ταξιδιού γνωριμίας στις περιοχές της Καλλίπολης, της Τροίας και της Κωνσταντινούπολης με προσκεκλημένους διάφορους δημοσιογράφους βαλκανικών χωρών, που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και ο τουρκικός οργανισμός προώθησης και ανάπτυξης (Turkish Tourism Promotion and Development Agency-TGA).
πηγή – φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ
To άρθρο Μέσα στην αρχαία Τροία και τον Δούρειο Ίππο – Στα βήματα του Ομήρου 3.000 χρόνια μετά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρφιά Αλεξανδράκη σε Αλεξάνδρου: «Είστε γελοίοι. Πιο γελοίοι όμως είναι οι υποτιθέμενοι φίλοι μου»
- Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: «Παράνομη μεταφορά αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο»
- Τέρμα το ηλεκτρικό, επιστροφή στο γκάζι και στη στόφα
- Εκλογές στην Ιταλία: «Ο Πούτιν θα είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο αν…»
- Καταδίωξη στην Αθηνών - Θεσσαλονίκης στα όρια της Μαγνησίας - Ένας τραυματίας από ατύχημα
- Θεσσαλονίκη: Παγίδευσαν ΑΤΜ για να αρπάξουν 665.000 ευρώ
- Οι Τούρκοι δημοσίευσαν φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων σε ελληνικά νησιά που τράβηκαν από drones
- Όσα δήλωνε η Δούκισσα Νομικού για τον Γιώργο Λιάγκα λίγες ημέρες πριν την ρήξη...
- Χρήστος Δάντης-Ασημίνα Χατζηανδρέου: Φήμες για χωρισμό μετά από 3 χρόνια σχέσης
- Ευρυτανία: Σε ανθρώπινο σώμα παραπέμπει το εύρημα από το βυθό της λίμνης - Δύτες ερευνούν για την 48χρονη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Μάικλ Φελπς: «Προτιμώ να σώσω μία ζωή, από το να πάρω ακόμη ένα μετάλλιο»
- Οριστική η αποχώρηση της Δούκισσας Νομικού από το Πρωινό! Αναμένεται η ανακοίνωση του ΑΝΤ1
- Το πρώτο κρίσιμο τεστ πλανητικής άμυνας - H συντριβή σκάφους DART της NASA σε αστεροειδή!
- Δακτύλιος: Πότε επιστρέφει και ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν ελεύθερα
- Δήμητρα Αλεξανδράκη: Ένταση στον αέρα του «Χαμογέλα και πάλι» με είδηση που την ήθελε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας
- Λαβρόφ: «Πλήρη προστασία» σε όποιο έδαφος προσαρτηθεί στη Ρωσία
- Μεσογειακή Αναιμία: Στο 37% το αίμα προέρχεται από συγγενείς και φίλους
- Λίβανος: Ανοίγουν και πάλι οι τράπεζες τη Δευτέρα
- Αλεξάνδρα Ούστα για Σάκη Μπουλά: Ένιωθα άσχημα γιατί από τον θάνατο κάποιου προσπαθούσε να βγει μια είδηση
- Βόλος: Καταδίωξη θρίλερ τα ξημερώματα – Οδηγούσε αντίθετα στην εθνική οδό

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Μέσα στην αρχαία Τροία και τον Δούρειο Ίππο – Στα βήματα του Ομήρου 3.000 χρόνια μετά
- Βόλος: Καταδίωξη θρίλερ τα ξημερώματα – Οδηγούσε αντίθετα στην εθνική οδό
- Έλενα Πιερίδου για Γιώργο Αμούτζα: Δεν υπάρχει λόγος να μην μιλάμε, δεν είμαστε εχθροί
- Ισπανία: Θετικός στον κορονοϊό ο Πέδρο Σάντσεθ
- Άρης: Νοκ άουτ για ένα μήνα ο Γιακούμπ Μπράμπετς
- Ο Τζον Χαμ χάρισε το 60% του μισθού του για την ταινία «Confess, Fletch»
- Μάικλ Φελπς: «Προτιμώ να σώσω μία ζωή, από το να πάρω ακόμη ένα μετάλλιο»
- Δένδιας: Δυνατή η επίλυση των ελληνοτουρκικών αν η Τουρκία αποδεχόταν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
- Το πρώτο κρίσιμο τεστ πλανητικής άμυνας - H συντριβή σκάφους DART της NASA σε αστεροειδή!
- Γκατσίνοβιτς: «Φέτος η ΑΕΚ έχει ποιότητα, προπονητή και έδρα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Θετικός ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ
- Μέση Ανατολή: Παλαιστίνιος που συνδεόταν με ένοπλη οργάνωση σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς
- Κεντρικές Τράπεζες: Ταχύτερες και μεγαλύτερες οι αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς
- Βίντεο: Η Καίτη Γκραμμά είναι η πρώτη Ελληνίδα τρανς που περπάτησε για τον οίκο Prada
- Σε αναζήτηση εργατικών χεριών οι ελαιοπαραγωγοί της Φθιώτιδας
- Τσεχία: Η αντιπολίτευση κερδίζει τις περισσότερες μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές
- Χατζηδάκης: Οι συντάξεις ξεπαγώνουν μετά από 12 χρόνια – 9 στους 10 θα δουν αύξηση – Αναλυτικά παραδείγματα
- Ολάντ για Ερντογάν: Τα στριφογυρίσματα σημαίνουν “διπλωματία” για εκείνον και οι ασάφειες… “πλεονέκτημα”
- Αυξήσεις για το 87% και πλέον των συνταξιούχων (Παραδείγματα)