Μέρες… Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη – Πόσο κοντά είναι ένα ολικό lockdown και στην Αττική;

08:34 3/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Μέρες… Μαρτίου θυμίζουν από σήμερα τα μέτρα που ισχύουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Αττική.

Ιδίως δε στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες τίθεται σε εφαρμογή ολικό lockdown λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, το οποίο θα κρατήσει για δύο εβδομάδες.

Ο στόχος είναι να μη δοκιμαστεί το σύστημα υγείας και να φρενάρει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, καθώς τις τελευταίες ημέρες το φράγμα των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε ακόμη και τα 2.000 και ο δείκτης θετικότητας το 10%.

Τι κλείνει από σήμερα

Έτσι, από σήμερα κλείνει για ένα μήνα η εστίαση στις «κόκκινες» περιοχές, μαζί με τα γυμναστήρια, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους χώρους διασκέδασης κτλ., ενώ για ολόκληρη τη χώρα θα ισχύει πλέον η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (12 με 5).

click4more: Ξημέρωσε lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Μετακίνηση με sms, όλα κλειστά και τηλεκπαίδευση στα λύκεια

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες επιστρέφει το 13033, καθώς η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για τους συγκεκριμένους λόγους με SMS από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ κι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας θα ισχύει αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας – πλην ασφαλώς όσων εργάζονται ή όσων μετακινούνται για λόγους υγείας κι έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι παρά τον αρχικό σχεδιασμό κλειστό θα είναι για τις 14 μέρες που θα διαρκέσει το lockdown και το λιανεμπόριο, ενώ αποφασίστηκε χθες το βράδυ στα Λύκεια να γίνονται μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και όχι με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών.

Γιατί μένουν ανοιχτά τα σχολεία

Τα σχολεία σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης θα είναι κανονικά ανοιχτά κι αυτό αποτελεί μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το lockdown του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Click4more Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα σε “κίτρινες” και “κόκκινες” περιοχές – Τι ισχύει για ένα μήνα

Τονίζεται από αρμόδιες πηγές ότι η απόφαση για τα Λύκεια συνιστά προληπτικό μέτρο, διότι δεν έχει προκύψει τάση ενδοσχολικής διασποράς και τα κρούσματα στα σχολεία παραμένουν μεμονωμένα, αλλά οι μαθητές του Λυκείου έχουν πιο έντονη και στενή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους, κοινώς κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα κυκλοφορούν έξω ούτε θα πηγαίνουν σε πλατείες.

Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις προς γειτονικούς νομούς, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και σ’ αυτούς, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτές οι μετακινήσεις από τη Θεσσαλονίκη ενοχοποιούνται για το «κοκκίνισμα» του χάρτη στη Βόρεια Ελλάδα και τα αυξημένα κρούσματα και σε άλλες περιοχές.

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και οι Σέρρες, στις οποίες ισχύει επίσης lockdown ανάλογο με αυτό της Θεσσαλονίκης. Για τον ίδιο λόγο, κλειστό θα παραμείνει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» για πτήσεις που γίνονται για «μη ουσιώδεις λόγους».

Πόσο κοντά είναι η Αττική σε μια καραντίνα;

Αναφορικά με το πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι και η Αττική σε μια τέτοια κατάσταση, κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν ν’ απαντήσουν, αλλά επισημαίνουν αφενός ότι τα κρούσματα αυξάνονται μεν, αλλά όχι εκθετικά. Αφετέρου ότι σημασία έχει σε κάθε περίπτωση η τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, καθώς για να μετρηθεί και η αποτελεσματικότητά τους θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

Μολαταύτα, το γεγονός ότι η Αττική αποτελεί όπως και η Θεσσαλονίκη ένα μητροπολιτικό κέντρο κι όπως απέδειξε η εμπειρία της Θεσσαλονίκης η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει πιο γρήγορα και ανεξέλεγκτα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες για τις εξελίξεις και τις όποιες αποφάσεις θα επηρεάσουν και την Αττική, με την πίεση πάντως στο σύστημα υγείας να μην είναι ακόμη μεγάλη και σε κάθε περίπτωση να μην είναι στα προ μηνός, περίπου, επίπεδα, λόγω και των περισσότερων διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ.

To άρθρο Μέρες… Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη – Πόσο κοντά είναι ένα ολικό lockdown και στην Αττική; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα