Λιανεμπόριο: Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα IKEA και Jumbo

08:14 5/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Η… μεγάλη ώρα για να ανοίξει το λιανεμπόριο έφτασε (με εξαίρεση Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) και τα μαγαζιά σηκώνουν ρολά σήμερα (05.04.2021) ύστερα από πολύ καιρό. Τι θα γίνει με μεγάλες αλυσίδες όπως το IKEA και το Jumbo.

Το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει ξανά με συγκεκριμένα βήματα και sms

στο 13032, με τους καταναλωτές να έχουν περιθώριο τρεις ώρες για τα ψώνια τους. Απορία πολλών από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι τα μαγαζιά θα ανοίξουν ήταν τι θα κάνουν IKEA και Jumbo (σ.σ. το δεύτερο την προηγούμενη φορά είχε επιλέξει να μην ανοίξει τα καταστήματά του).

Τόσο το IKEA όσο και το Jumbo με ανακοινώσεις στα site τους ενημερώνουν τους καταναλωτές για το ποια από τα καταστήματά τους θα ανοίξουν και πως.

Το IKEA ανακοίνωσε ότι από σήμερα (05.04.2021), οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους με Click Away στα καταστήματα ΙΚΕΑ Αεροδρόμιο, Κηφισός και Λάρισα, στα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Καλαμάτα, Ρόδος, Χανιά και Ηράκλειο.

Επίσης, με Click Inside μπορούν να ψωνίζουν στο κατάστημα ΙΚΕΑ Πειραιάς και σε όλα τα Κέντρα Παραγγελιών και Παραλαβών (εκτός του IKEA Πάτρα). Το ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα θα ανοίξει αύριο Τρίτη.

Το κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκη και το Κέντρο Παραγγελιών και Παραλαβών ΙΚΕΑ Πάτρα θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά.

Τα Jumbo

Όσον  αφορά στα Jumbo, η εταιρία ενημέρωσε τους καταναλωτές ότι από σήμερα όλα της τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και θα λειτουργούν με ραντεβού και αυστηρούς όρους.

Το ραντεβού ισχύει αποκλειστικά μόνο για ένα άτομο και, όπως σημειώνεται, λόγω του περιορισμού των 20 ατόμων, τα ραντεβού εντός του καταστήματος δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 30 λεπτά.

Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα Jumbo των Σπάτων, του Αμαρουσίου στο Avenue, στο Ίλιον στο Escape center, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Βήμα – βήμα πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά

Ανεβάζουν ρολά σήμερα, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα τα εμπορικά καταστήματα με την μέθοδο του click away, αλλά και του click inside. Ο πελάτης πριν πάει στο κατάστημα θα πρέπει να κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.

Εν συνεχεία ο πελάτης θα πρέπει να αποστείλει sms στον νέο πενταψήφιο αριθμό 13032 που ενεργοποιείται από σήμερα, αποκλειστικά για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Οι καταναλωτές αφού έχουν κλείσει το ραντεβού τους με το κατάστημα θα αποστέλλουν sms με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση τους στο 13032 και από εκείνη την ώρα θα έχουν στη διάθεση τους 3 ώρες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Να σημειωθεί ότι ο κάθε πολίτης, θα μπορεί να αποστείλει από το κινητό του, μόνο ένα sms στην ημέρα. Αν μάλιστα κάποιος επιχειρήσει να στείλει και δεύτερο θα λαμβάνει μία αυτοματοποιημένη απάντηση η οποία θα αναφέρει το εξής: «η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως».

Για τις αγορές στα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις χωρίς να υπάρχει όριο στα χιλιόμετρα θα διανύσει ο κάθε πελάτης.

Η καταχώρηση της παραγγελίας – ραντεβού θα γίνεται από την επιχείρηση και θα αποστέλλεται στον πελάτη αποδεικτικό εγγράφου της αγοράς είτε ηλεκτρονικά είτε με sms στο οποίο θα υπάρχουν επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης και χρονικό διάστημα παραλαβής.

Την παραλαβή από το κατάστημα θα μπορεί να την κάνει μόνο ένα άτομο και η πληρωμή θα γίνεται, είτε μέσω POS στο κατάστημα, είτε μέσω e-banking.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away) ισχύουν: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, 9 άτομα μέγιστος αριθμός στην αναμονή και 10 λεπτά μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής.

Στην περίπτωση της παραλαβής – αγοράς εντός καταστήματος (click inside) η επιχείρηση έχει υποχρέωση για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται. Εντός του καταστήματος, τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό των 20 ατόμων.

Παράλληλα προβλέπεται για τα καταστήματα προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 20:30 από Δευτέρα έως Σάββατο ενώ δεν επιτρέπεται η λειτουργία την Κυριακή.

Επίσης από σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πωλούν ξανά προϊόντα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, βιβλία κ.λπ., πώληση που είχε απαγορευτεί, όταν είχε κλείσει το λιανεμπόριο. Το μέτρο δεν θα ισχύσει στις περιοχές εκείνες που δεν θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

Τέλος να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων και του ορίου των 2 χιλιομέτρων για τα σούπερ μάρκετ.

To άρθρο Λιανεμπόριο: Πως θα ανοίξουν τα καταστήματα IKEA και Jumbo δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα