Κραυγή αγωνίας των φοιτητών: Η πανδημία, τα συγγράματα που αργούν και τα αβάσταχτα έξοδα

11:50 27/1/2021 - Πηγή: NewsIt

Ο φοιτητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης Δημήτρης Κατενίζογλου και μέλος της ομάδας που ε΄χει δημιουργηθεί στο Facebook “Επαναλειτουργία Πανεπιστημίων της χώρας”, μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου, για τις συνθήκες της ζωής των φοιτητών μακριά από τα φοιτητικά έδρανα αλλά και από τα σπίτια τους εξαιτίας των μέτρων για τον κορονοϊό.

Αναφέρεται στα δυσβάσταχτα έξοδα των γονιών τους να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για τα σπίτια

τους που βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να τα επισκεφτούν, ούτε καν για να πάρουν τα συγγράμματά τους, άλλα και για την διορία 72 ωρών για να ξενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε όσους λήγει το μισθωτήριο. Εξηγεί επίσης τους λόγους, που πρέπει άμεσα να  επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια και πως θα πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις των φοιτητών στην προγραμματισμένη πορεία της Πέμπτης  28 Ιανουαρίου. 

Έτσι θα πραγματοποιηθεί αύριο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο των φοιτητών

«Εξ αφορμής των εξαγγελιών της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων και δεδομένου του ότι προετοιμάζεται ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, το οποίο πραγματεύεται ζητήματα τόσο που έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη, αλλά και με την επαναλειτουργία των σχολών μας που είναι και το κύριο θέμα που διαπραγματευόμαστε, έχουμε αποφασίσει ως φοιτητές να διασπάσουμε αυτές τις διαμαρτυρίες σε μικρότερες ομάδες των 100 ατόμων προκειμένου να διατρανώσουμε αυτά τα άκρως λελογισμένα αιτήματά μας», λέει ο Δημήτρης Κατενίζογλου. Και προσθέτει: «Θα φροντίσουμε να τηρηθεί αυτός ο αριθμός, διότι φυσικά προέχει η υγεία όλων μας, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και φυσικά δεν θέλουμε αυτές τις συναθροίσεις να αποτελέσουν επί της ουσίας κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας».

Αυτή είναι η ζωή του φοιτητή στο σπίτι με κλειστά πανεπιστήμια 11 μήνες

Όπως εξηγεί, οι φοιτητές είναι σε μόνιμη καραντίνα σε αντίθεση με άλλους τομείς της εκπαίδευσης. «Κάνουμε τηλεκπαίδευση, από τις 9:00 το πρωί, στη δική μου σχολή, μέχρι τις 10:00 το βράδυ, με ελάχιστα διαλείμματα και είμαστε καθηλωμένοι μπροστά σε μία οθόνη αποκλεισμένοι πραγματικά από οποιαδήποτε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Όπως όλοι άλλωστε φυσικά! Ωστόσο εκτός της φοιτητικής ζωής υπάρχει και μία ακαδημαϊκή ζωή που πλήττεται βάναυσα, διότι η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την δια ζώσης διδασκαλία. Η τηλεκπαίδευση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί φοιτητές, δεν έχουν ισότητα πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα γι’ αυτό».

Πρέπει άμεσα να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια 

Ο κ. Δημήτρης Κατενίζογλου ζητεί να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια εφόσον όπως λέει το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γι αυτόν ακριβώς το λόγο αιτούμαστε την επιστροφή μας πλέον μετά από τόσους μήνες στα Πανεπιστήμια και στο φυσικό μας χώρο. Σε ότι αυτό, συνεπάγεται στην κοινωνική μας ζωή, αλλά και στα ενοίκια που πληρώνουμε και δεν έχουμε καμία στήριξη από πουθενά. Τώρα, ως προς το σχέδιο υλοποίησης αυτού του αιτήματος, διότι κάποιος θα αναρωτηθεί εύλογα ότι κρίνεται ουτοπικό να γίνεται η μετακίνηση φοιτητών από τη μία περιφερειακή ενότητα στην άλλη και να μην υπάρξει διασπορά του ιού. Όμως, πρόθεση μας είναι αυτό να γίνει με ασφάλεια, για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να τεθούν ευθύς εξαρχής οι προϋποθέσεις έτσι ώστε το επόμενο εξάμηνο να μπορέσουμε να γυρίσουμε στις πόλεις που φοιτούμε. Πράγμα το οποίο θα γίνει ως εξής! Μπορεί το κράτος να προβεί σε μία έγκυρη ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας, ώστε αμέσως μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου, οι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν σε άλλες πόλεις μεταξύ αυτών και εγώ, να εκτελούνται δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε πρόκειται για ΚΤΕΛ, είτε πρόκειται για αεροπλάνο, είτε πρόκειται για τρένο, να υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, να τηρούνται τα μέτρα, να εξασφαλιστούν Rapid test, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας, για να μπορέσουμε εξαρχής να γυρίσουμε στον φυσικό μας χώρο ασφαλείς ως προς τις μετακινήσεις».

Πως θα δώσουμε εξετάσεις όταν λαμβάνουμε συγγράμματα πέντε ημέρες πριν την εξεταστική;

«Κάποια στιγμή θα δώσει εξετάσεις ο φοιτητής και η αλήθεια είναι, ότι ακριβώς επειδή οι εξετάσεις είναι εξ αποστάσεως, είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας, γεγονός που επιτείνει την αγωνία των φοιτητών, οι οποίοι μάλιστα λαμβάνουμε συγγράμματα, μόλις πέντε με δέκα μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής μας και μάλιστα στη σχολή μου, είναι πολύ ογκώδη συγγράμματα που δεν μπορούμε να έχουμε από πριν κάποια πρόσβαση σε πλούσιο επιστημονικό υλικό που εμπεριέχονται σε αυτά. Με αποτέλεσμα να είμαστε στον αέρα. Πρακτικά η αποκλειστικός οριζόμενος προθεσμία ήταν στις 11 Ιανουαρίου! Ωστόσο και πάλι και βιβλία να λαμβάναμε την 11η Ιανουαρίου, όταν η εξεταστική ξεκινάει μετά από 20 μέρες και έχουμε τόσα μαθήματα να διαβάσουμε και τόσο ογκώδη συγγράμματα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ουτοπικό ακόμα και να τα ξεφυλλίσουμε, όχι να τα διαβάσουμε για να προετοιμαστούμε αξιοπρεπώς», λέει ο φοιτητής στο newsit.gr.

Πληρώνουμε 11 μήνες ενοίκια και πάγια στα φοιτητικά μας σπίτια που δεν μπορούμε πάμε λόγω των μέτρων

Ο νεαρός φοιτητής λέει ακόμα ότι η οικονομική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη αφού: «[…]Εμείς νοικιάζουμε σπίτια εδώ και 11 μήνες και δεν μπορούμε λόγω των περιοριστικών μέτρων, όχι να πάμε να διαμείνουμε, ούτε να το επισκεφτούμε παραδείγματος χάρη για να πάρουμε τα συγγράμματα μας! Τα Πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν για όλους αυτούς τους λόγους, όχι μόνο οι σχολές με κλινικά εργαστηριακά μαθήματα πρακτικής φύσεως που φυσικά συντρέχει πολύ μεγαλύτερος λόγος όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, αλλά όλες οι σχολές και οι θεωρητικές. Πληρώνουμε νοίκια, λογαριασμούς, πάγια, κοινόχρηστα. Χωρίς καμία μείωση. Διότι σε αυτό το κράτος δικαίου, που το ονομάζουμε μάλλον, δεν πρέπει να έχεις ψωμί στο σπίτι σου για να δικαιούσαι μείωση σε τόσα βασικά ζητήματα. Μιλάμε για ζητήματα βιοπορισμού, σε οικογένειες, οι οποίες λόγω των συνθηκών δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους, δεν μπορούν να ταΐζουν την οικογένειά τους, γονείς μένουν άνεργοι και δεν λαμβάνεται κανένα οικονομικό μέτρο στήριξης, το όποιο μέτρο λαμβάνεται αμφιβάλλω για αν εφαρμόζεται στην πράξη και μάλιστα 40% μείωση είναι τα ενοίκια που και πάλι είναι πάρα πολύ μικρό ποσοστό η μείωση αυτή και αφορά στους  γονείς τους που τίθενται σε αναστολή εργασίας σε αυτή την περίπτωση δικαιούνται έκπτωση φοιτητικού ενοικίου 40%. Όλοι οι υπόλοιποι όμως παρότι δεν διαμένουμε σε αυτά τα σπίτια καλούμαστε να πληρώνουμε τόσο έξοδα». 

Δείτε όλη την συνέντευξη

 

 

To άρθρο Κραυγή αγωνίας των φοιτητών: Η πανδημία, τα συγγράματα που αργούν και τα αβάσταχτα έξοδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα