Κορονοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες - 650 με 700 διασωληνωμένοι το Δεκέμβριο

18:33 9/12/2021 - Πηγή: NewsIt

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 09.12.2021, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, με έμφαση και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει 5.523 νέα

κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 1.629 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 940 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων του 24ώρου).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: “Η πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα στο 2,8% ενώ στις αρχές του Νοεμβρίου ήταν στο 4%. Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια να ξεπερνούν τις 50.000”. 

Υπολογίζεται ότι το Δεκέμβριο θα έχουμε 650 – 700 διασωληνωμένους ασθενείς, συμπλήρωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. 

“Σημαντικό είναι όλοι να προσέλθουν άμεσα για την τρίτη δόση, ειδικά όσοι είναι άνω των 50. Μέχρι σήμερα, δεν είχαμε κανένα σοβαρό σύμπτωμα από πολίτη που έκανε την τρίτη δόση”, τόνισε. 

Αναφερόμενη στα κρούσματα σε παιδιά, είπε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά 4 έως 18 ετών.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η επιδημία στην Ευρώπη έχει σαφή στοιχεία σταθεροποίησης… Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι αυξημένη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε κατά 8%”.

Για την παραλλαγή Όμικρον είπε: “Θα πρέπει να θεωρούμε θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, να συμβεί και εδώ. Η ενισχυτική δόση έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να προσφέρει προστασία από σοβαρά συμπτώματα. Παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Νοτίου Αφρικής, όχι όμως και στους θανάτους”. 

Σε ερώτηση αν συζητείται η τέταρτη δόση και τα ενδεχόμενα μέτρα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε πως “η μόνη ομάδα που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι για τους βαριά ανοσοκατασταλμένους, όσοι έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις ή χημειοθεραπείες”, ενώ για τα μέτρα είπε πως “όλοι ξέρουμε σε ποιες περιοχές υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Κι αν επιλέξουμε να πάμε σε αυτές τις περιοχές, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος πρέπει να μπει στην καθημερινότητα μας”. 

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 -11 ετών: “Υπάρχει διαδικασία ώστε κάποιοι ιδιώτες παιδίατροι να μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τα φιαλίδια είναι των 10 δόσεων και για να μην πεταχτούν, θα πρέπει να “οργανώνει” τους ασθενείς του και να συγκεντρώνονται σε μία ημέρα για να το κάνουν. Και στα κέντρα υγείας και στις δημόσιες δομές, θα γίνεται από παιδιάτρους. 

“Το βασικό κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών. Και είναι αρκετά σαφής η μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον. Στόχος είναι να προστατευθούν οι ασθενείς από την επαναμόλυνση. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασόστηκε η σμίκρυνση του πιστοποιητικού νόσησης”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

Κορονοϊός: Δείτε την ενημέρωση

To άρθρο Κορονοϊός: Μειώθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά τις τελευταίες δύο εβδομάδες - 650 με 700 διασωληνωμένοι το Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Μειώθηκαν, - 650, 700, Δεκέμβριο,koronoios, meiothikan, - 650, 700, dekemvrio