Κορονοϊός: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο – Το «crash test» που θα δείξει τον δρόμο του ανοίγματος

23:50 5/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Η χώρα μας έχει διανύσει τα πρώτα 24ωρα του νέου και άκρως αυστηρού lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού,  με τον στόχο να είναι η μείωση των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας ακροβατεί στο όριο του συναγερμού.

Το διήμερο που έρχεται θα δείξει αν τα νέα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα δεδομένου ότι έχουν μπει σκληροί περιορισμοί στην καθημερινότητά μας την ώρα που την Παρασκευή

(05.03.2021) ανακοινώθηκαν 2.215 νέα κρούσματα με τους διασωληνωμένους να είναι 451 και τους νεκρούς 32. Η Αθήνα συνεχίζει να είναι «καμίνι», ενώ η χώρα μας έσπασε το φράγμα των 200.000 κρουσμάτων (201.677) από την έναρξη της πανδημίας.

Click4more: Lockdown: Ιδού το σχέδιο μετά την άρση – «Λίφτινγκ» στο λιανεμπόριο

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης με την μετακίνηση 6 να είναι το μεγάλο στοίχημα. Ένα στοίχημα που μεταφράζεται σε αποτροπή συνωστισμού σε μέρη που θύμιζαν τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα… πολυπληθείς συγκεντρώσεις όπως είναι η παραλιακή. Με τον περιορισμό της μετακίνησης 6 μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο ευελπιστούν στην κυβέρνηση να μειωθεί ο συνωστισμός και κατ’ επέκταση τα κρούσματα.

Τι αναφέρουν τα νέα μέτρα

Από την περασμένη Πέμπτη ως και τις 16 Μαρτίου στις 06.00 το πρωί ισχύουν νέα μέτρα.

Στο SMS 2 και το SMS 3 η μετακίνηση θα πραγματοποιείται είτε εντός δήμου, είτε σε απόσταση εντός 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικία μας.

Click4more: Lockdown: «Μαύρα» μαντάτα από Παπαευαγγέλου για χαλάρωση των μέτρων

Στο SMS 6, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο. Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή με το αυτοκίνητο ή το μοτοσυκλέτα.

Στο SMS 4, τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τους λόγους μετακίνησης.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις «κόκκινες περιοχές» από τις 9 το βράδυ ως και τις 5 το πρωί.

Στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο», η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 πρωί, με εξαίρεση την Αττική και την Θεσσαλονίκη, όπου λόγω μητροπολητικότητας, τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Επίσης, στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», τα σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 7 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί.

«Crash test» το σαββατοκύριακο για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων 

H κυβέρνηση έχει πέσει επάνω στα στοιχεία της κινητικότητας που σε συνάρτηση με την εικόνα από τα νοσοκομεία θα δείξουν εάν την προσεχή Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων – όπως το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις καθημερινές ο όγκος των μηνυμάτων για όλους τους κωδικούς που αφορούν στην μετακίνηση φτάνει τα 4.2 εκατομμύρια μηνύματα.

Click4more: Lockdown: Αυτή η περιοχή μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» και «πανηγυρίζει

Το Σάββατο είναι η πιο δύσκολη ημέρα καθώς τα μηνύματα φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, ενώ τις Κυριακές τα 3,7 εκατομμύρια. Το τι θα συμβεί το σαββατοκύριακο που βρίσκεται μπροστά μας θα δείξει και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.

Μπλόκα και έλεγχοι

Η Ελληνική Αστυνομία που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους για την εφαρμογή των νέων μέτρων βρίσκεται στους δρόμους με δεκάδες μπλόκα σε ολόκληρη την χώρα 24ωρες το 24ωρο, αλλά με τους ελέγχους να είναι προς το παρόν ήπιοι καθώς πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για τις αλλαγές στα SMS.

Μειωμένη η κίνηση στους δρόμους της Αττικής

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση της κίνησης στη λεωφόρο Ποσειδώνος κατά 17%, γεγονός που δείχνει ότι οι αλλαγές που έγιναν στους κωδικούς για τις μετακινήσεις αρχίζουν να αποδίδουν.

Επίσης, σε 12 κεντρικούς δρόμους της Αττικής είχαμε 4,5% μείωση της κυκλοφορίας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως η μείωση συνεχίζεται κάθε μέρα που περνά.

Αγωνία για τις μεταλλάξεις

Με το σύστημα υγείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επέλαση του μεταλλαγμένου κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα, το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται ως το κρισιμότερο για το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα: Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν εντοπιστεί 1667 στελέχη της Βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής.

Click4more: Κορονοϊός: Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς (video)

Οι αριθμοί τρομάζουν του επιδημιολόγους καθώς με τα σχεδόν καθημερινά περισσότερα από 2000 νέα κρούσματα αναμένεται αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων.

Ο στόχος της κυβέρνησης για άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων στις 16 Μαρτίου παραμένει στο τραπέζι του διαλόγου με τους λοιμωξιολόγους, ενώ ειδικά για την Αττική πληθαίνουν οι εισηγήσεις για παράταση της καραντίνας.

Στο 3,95 ο δείκτης θετικότητας

Και όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης θετικότητας ακροβατεί στο όριο συναγερμού αποτυπώνοντας όπως φαίνεται και από τον αριθμό των  κρουσμάτων ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Μετά από 56.061 διαγνωστικά τεστ ο δείκτης θετικότητας είναι στο 3,95 έχοντας ελάχιστη μείωση σε σχέση με την Πέμπτη (04.03.2021) που ήταν 3,98. Όταν ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πάνω από το 4 για πολλές ημέρες τότε η χώρα βρίσκεται πάνω από το όριο με τους ειδικούς να εισηγούνται μέτρα.

Με πληροφορίες από: Mega.

To άρθρο Κορονοϊός: Κρίσιμο Σαββατοκύριακο – Το «crash test» που θα δείξει τον δρόμο του ανοίγματος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα