Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ για όλους πριν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας

17:16 24/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν τεστ αντιγόνων για τον κορονοϊό, μέχρι τα Χριστούγεννα για όσους πολίτες το επιθυμούν.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά οι μολύνσεις από την COVID-19 μειώνονται έπειτα από εβδομάδες μέτρων lockdown

και η κυβέρνηση μείωσε χθες, Δευτέρα, το επίπεδο κινδύνου.

Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί στοχευμένα τεστ αντιγόνων –τα οποία είναι πιο γρήγορα και από πρακτικής άποψης ευκολότερα από τα συμβατικά τεστ PCR αλλά όχι τόσο ακριβή– σε οίκους ευγηρίας.

“Θα ήθελα πάρα πολύ να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση για να επιτρέψουμε σε όλους τους πολίτες, τουλάχιστον μία εβδομάδα ή δέκα ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μπορέσουν να υποβληθούν εθελοντικά σε τεστ και δωρεάν σε τεστ αντιγόνων”, είπε ο Μπάμπις.

Τα εθελοντικά μαζικά τεστ θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε.

Η γειτονική Σλοβακία έχει ήδη κάνει εκατομμύρια τεστ αντιγόνων στο πλαίσιο μιας εκστρατείας στις αρχές Νοεμβρίου που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Όσοι δεν έκαναν τεστ ήταν υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα.

Τα τεστ στην Τσεχία δεν θα συνοδεύονται από όρους, είπε ο Μπάμπις.

Το επίπεδο κινδύνου μειώθηκε χθες από το πέμπτο ή υψηλότερο στην κλίμακα της κυβέρνησης για τον κίνδυνο κορονοϊού, στο τέταρτο. Αυτό σημαίνει πως εστιατόρια, ορισμένα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά αλλά μπορεί να ξανανοίξουν ακόμη και από την ερχόμενη εβδομάδα αν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν και επιτρέψουν άλλη μια αλλαγή στην κλίμακα.

Η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έκανε 2,9 εκατομμύρια συμβατικά εργαστηριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και επιβεβαίωσε 496.638 μολύνσεις.

Χθες κατέγραψε 4.377 νέα περιστατικά, το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών που κατέγραφε στις κορυφώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας τους 7.360 μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

To άρθρο Κορονοϊός: Δωρεάν τεστ για όλους πριν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα