Κλιματική Αλλαγή: Έτσι θα γίνουν Πειραιάς και Θεσσαλονίκη αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη

09:45 13/10/2021 - Πηγή: NewsIt

Εικόνες που σοκάρουν βγαλμένες από το μέλλον. Πειραιάς και Θεσσαλονίκη «χάνονται» κάτω από τα νερά, με τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει διαρκώς. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η κλιματική αλλαγή απαιτεί εδώ και τώρα αποφάσεις…

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Η άνοδος της θερμοκρασίας θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας

και εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε παράκτιες πόλεις κινδυνεύουν με κατακλυσμό.

Μια νέα μελέτη από την Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, δείχνει ότι περίπου 50 μεγάλες παράκτιες πόλεις – μεταξύ των οποίων ο Πειραιάς αλλά και η Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να εφαρμόσουν «πρωτοφανή» μέτρα προσαρμογής για να αποτρέψουν την άνοδο της στάθμης του νερού να τις καταπιεί.

Η ανάλυση, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton και του Potsdam Institute for Climate Impact Research στη Γερμανία, κατέληξε σε εντυπωσιακές οπτικές αντιθέσεις μεταξύ του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα και του… υποβρύχιου μέλλοντος, εάν ο πλανήτης θερμανθεί στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν πως ο κόσμος είναι ήδη περίπου 1,2 βαθμούς θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αύξηση της θερμοκρασίας πρέπει να παραμείνει κάτω από 1,5 βαθμούς που όπως τονίζουν είναι ένα κρίσιμο όριο για την αποφυγή των πιο σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σε λιγότερα αισιόδοξα σενάρια, όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να ανεβαίνουν μετά το 2050, ο πλανήτης θα μπορούσε να φτάσει τους 3 βαθμούς ήδη από τη δεκαετία του 2060 ή το 2070 και η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται για δεκαετίες προτού φτάσει στα επίπεδα αιχμής. «Οι σημερινές επιλογές θα ορίσουν το μονοπάτι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας στο Climate Central και κύριος συγγραφέας της έκθεσης.

Όσο για την Ελλάδα, όπως μπορεί να δει κανείς στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Climate Central, δείχνει την περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Πειραιά καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, να έχουν πλημμυρίσει από νερό.

To άρθρο Κλιματική Αλλαγή: Έτσι θα γίνουν Πειραιάς και Θεσσαλονίκη αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα