Κινέζος πρέσβης: Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει κόμβος στον πράσινο ηλεκτρισμό

12:37 22/5/2024 - Πηγή: NewsIt

Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης διαθέτουν πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αλλά σχετικά χαμηλή κατανάλωση, άρα έχει νόημα να επενδύσουν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, εκτιμά ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζιάο Τζουνζένγκ.

Μιλώντας σήμερα στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, ο πρέσβης της Κίνας τόνισε ότι χρειάζεται μια ηλεκτρική λεωφόρος για να μεταφέρει το πράσινο ρεύμα από την περιοχή μας προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει και την ενεργειακή αυτονομία της

ηπείρου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα διαθέτει μοναδική γεωγραφική θέση, πλούσιο δυναμικό, φιλόδοξη πολιτική και το δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο θέτει ψηλά τις διασυνδέσεις.

Από την πλευρά της, η Κίνα μπορεί να στηρίξει τις φιλοδοξίες να γίνει η Ελλάδα κόμβος, καθώς διαθέτει ανεπτυγμένη ηλεκτρική τεχνολογία με εξειδίκευση σε τομείς όπως οι υποσταθμοί AC, οι γραμμές HVDC, UHVDC, VSC-HVDC, καθώς και στα αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχα έργα που έχουν υλοποιηθεί διεθνώς με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών ενεργειακών ομίλων. Πέρα από τη συμμετοχή τους στον ΑΔΜΗΕ, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει επίσης σε τέσσερα αιολικά πάρκα της χώρας μας μέχρι σήμερα.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, ο κ. Τζουνζένγκ εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς:

Στην καινοτομία και την εφοδιαστική αλυσίδα με έμφαση στις ΑΠΕ και την αποθήκευση.

Στη νέα καθαρή βιομηχανία για μείωση του κόστους.

Στον καλύτερο συντονισμό Ε.Ε. – Κίνας σε φόρα όπως ο ΟΗΕ και περιβαλλοντικούς οργανισμούς για την κλιματική διακυβέρνηση και πολιτική.

To άρθρο Κινέζος πρέσβης: Η Κίνα μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει κόμβος στον πράσινο ηλεκτρισμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα