Κίνα: Σε επιβράδυνση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση λόγω ασθενούς ζήτησης

09:13 1/3/2024 - Πηγή: NewsIt

Επιβράδυνση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα καταγράφηκε στη δραστηριότητα των εργοστασίων της Κίνας τον Φεβρουάριο, σε ένδειξη ότι η ασθενής ζήτηση παραμένει εμπόδιο για την δεύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο PMI μεταποίησης τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε στο 49,1 σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, οριακά υψηλότερη από την πρόβλεψη για 49 μονάδες από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, με τη μέτρηση του Ιανουαρίου να ανέρχεται

σε 49,2.

Ο δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στο 51,4, έναντι εκτίμησης 50,7, βασισμένος στην ανάκαμψη στα ταξίδια και τον τουρισμό κατά τη διάρκεια πρόσφατων πολυήμερων διακοπών. Οποιαδήποτε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει μια επέκταση από τον προηγούμενο μήνα, ενώ μια τιμή κάτω από αυτή υποδηλώνει συρρίκνωση.

Τα στοιχεία συμβάλλουν στην εικόνα μιας ασθενούς ανάκαμψης στη κινεζική οικονομία, κάτι που πιθανότατα θα προσθέσει πίεση στους φορείς δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής προκειμένου να κάνουν τις κινήσεις τους.

Η Κίνα εξακολουθεί να παλεύει με πολλά βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εκτυλισσόμενης κρίσης ακινήτων και του επίμονου αποπληθωρισμού. Η πρόσφατη κατρακύλα στο χρηματιστήριο υπογράμμισε την υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να αλλάξει τα πράγματα, ιδίως με την απελευθέρωση περισσότερων κεφαλαίων τις τράπεζες και τη διεύρυνση της πρόσβασης των developers ακινήτων σε δάνεια.

Προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι η πτώση των πωλήσεων κατοικιών στη χώρα επέμεινε και τον Φεβρουάριο, αν και τα στοιχεία επηρεάστηκαν επίσης από το διάλειμμα των διακοπών.

Ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management, δήλωσε στο Bloomberg ότι η περίοδος των διακοπών καθιστά δύσκολο να «έχουμε μια σαφή εικόνα της οικονομικής δυναμικής».

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον μεταποιητικό τομέα», πρόσθεσε ο Zhang. «Άλλα σημεία δείχνουν μια μικτή εικόνα, με τα ταξιδιωτικά δεδομένα ισχυρά αλλά τα στεγαστικά στοιχεία αδύναμα».

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ θα ανακοινώσουν έναν αρκετά φιλόδοξο αναπτυξιακό στόχο για το 2024 όταν συνεδριάσει το νομοθετικό σώμα την επόμενη εβδομάδα. Η επίτευξη του θα είναι πιο δύσκολη φέτος από ό,τι το 2023, δεδομένου ότι η οικονομία επωφελήθηκε από την επαναλειτουργία μετά την πανδημία.

Επίσης, την Παρασκευή, ο PMI μεταποίησης Caixin αυξήθηκε στο 50,9 από 50,8 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση του 50,7. Η ιδιωτική έρευνα, η οποία καλύπτει κυρίως μικρότερες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι συνήθως πιο αισιόδοξη από τις επίσημες μετρήσεις.

To άρθρο Κίνα: Σε επιβράδυνση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα η μεταποίηση λόγω ασθενούς ζήτησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα,kina