Κίνα: Ρεκόρ τριετίας στο ρυθμό της μείωσης των τιμών

05:05 10/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, ενώ ο αποπληθωρισμός σε επίπεδο εργοστασίων βάθυνε, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση των αποπληθωριστικών πιέσεων, καθώς η αδύναμη εγχώρια ζήτηση δημιουργεί αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Κίνα μειώθηκε κατά 0,5% τόσο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα όσο και σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όπως έδειξαν

τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Οι μειώσεις ήταν βαθύτερες από τις μέσες μειώσεις 0,1%, τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση, που προβλέπονταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η μείωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση ήταν η πιο απότομη από τον Νοέμβριο του 2020.

Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ήταν 0,6%, όπως και τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας το δύσκολο έργο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κινεζικές αρχές για την αναζωογόνηση της ζήτησης, καθώς οι αποπληθωριστικές δυνάμεις επιμένουν.

Αν και οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ακροβατούσαν στα όρια του αποπληθωρισμού τους τελευταίους μήνες, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Παν Γκόνγκσεν (Pan Gongsheng) δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να “πάει προς τα πάνω”.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 3,0% σε ετήσια βάση έναντι πτώσης 2,6% τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας τον 14ο συνεχόμενο μήνα πτώσης και τον ταχύτερο από τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πτώση 2,8% τον Νοέμβριο.

Τα μικτά στοιχεία για το εμπόριο και οι έρευνες για τη μεταποίηση έχουν διατηρήσει ζωντανές τις εκκλήσεις για περαιτέρω στήριξη της πολιτικής για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Η οικονομία της Κίνας αντιμετώπισε φέτος πολλαπλές αντιξοότητες – μεταξύ των οποίων το αυξανόμενο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η προβληματική αγορά ακινήτων και η χλιαρή ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – με τους καταναλωτές να σφίγγουν τα πορτοφόλια τους, επιφυλακτικοί απέναντι στις αβεβαιότητες εν μέσω μιας ασύλληπτης οικονομικής ανάκαμψης.

Η Moody’s την Τρίτη απηύθυνε προειδοποίηση υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας, λέγοντας ότι το κόστος για τη διάσωση των τοπικών κυβερνήσεων και των κρατικών επιχειρήσεων και τον έλεγχο της κρίσης ακινήτων θα επιβαρύνει την οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας χαρακτήρισε την απόφαση “απογοητευτική”, λέγοντας ότι η οικονομία θα ανακάμψει και ότι οι κίνδυνοι είναι ελεγχόμενοι.

Οι αρχές θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη το 2024, ανέφερε την Παρασκευή το Πολιτικό Γραφείο, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αγορές αναμένουν περισσότερα κυβερνητικά κίνητρα στην ετήσια “Κεντρική Διάσκεψη Οικονομικής Εργασίας” που καθορίζει την ατζέντα αργότερα αυτό το μήνα.

To άρθρο Κίνα: Ρεκόρ τριετίας στο ρυθμό της μείωσης των τιμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Ρεκόρ,kina, rekor