Κίνα: Αυξήθηκε κατά 5,2% το ΑΕΠ το 2023, αλλά με πολλούς «αστερίσκους»
Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν θέλησε να περιμένει από τη στατιστική υπηρεσία να δημοσιεύσει τον επίσημο αριθμό της ανάπτυξης σήμερα (17.01.24).
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τρίτη (16.01.24), ο Λι Κιάνγκ ανακοίνωσε ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5,2% πέρυσι.
Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξεπέρασε τον στόχο ανάπτυξης του 5% που είχε θέσει η κυβέρνηση, τόνισε ο Λι. Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία μετά το σοκ
Όμως οι ειδικοί αμφισβητούν το ποσοστό αυτό. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ωραιοποιήσεις σε ένα αυταρχικό σύστημα όπως αυτό της Κίνας, σημειώνει η Handelsblatt. Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, η στατιστική αρχή αναθεώρησε ελαφρώς προς τα κάτω τον επίσημο αριθμό για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του 2022. Καθώς αυτό το ποσοστό αποτελεί τη βάση σύγκρισης για την ανάπτυξη το 2023, η διόρθωση κάνει τα στοιχεία για το 2023 να φαίνονται αντίστοιχα καλύτερα.
Τέτοιες αναθεωρήσεις είναι “αρκετά ύποπτες”, λέει ο Mπάρι Νότον (Barry Naughton), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στην κινεζική οικονομική πολιτική. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι έχει “ερωτήματα” σχετικά με τα στοιχεία.
Οι εμπειρογνώμονες της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Rhodium υποθέτουν ότι η κινεζική οικονομία θα έχει αναπτυχθεί μόνο κατά περίπου 1,5% το 2023, γράφουν ο συνιδρυτής της Rhodium Daniel Rosen και οι συνεργάτες του. Αυτό δεν θα ήταν ένα ποσοστό για το οποίο η κρατική ηγεσία θα μπορούσε να υπερηφανεύεται στο Νταβός. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rhodium, τα δημοσιευμένα στοιχεία πρέπει να ανταποκρίνονται στην επίσημη αφήγηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο “οι καλοί οικονομολόγοι θα έδιναν διαφορετικές εκτιμήσεις”.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλοί παράγοντες επιβαρύνουν την κινεζική οικονομία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις από τις πιέσεις του αποπληθωρισμού και την κρίση των ακινήτων καθώς ξεκινά το έτος, με τους επενδυτές να μην έχουν εντυπωσιαστεί μέχρι στιγμής από τις πολιτικές που αποσκοπούν στη διατήρηση της οικονομικής δυναμικής.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (17.01.24) παρουσίασαν ένα μικτό πακέτο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πέτυχε τον επίσημο στόχο ανάπτυξης για το έτος, αλλά δεν κατάφερε να αποτινάξει αρκετά από τα προβλήματα που επιβαρύνουν επίμονα την εγχώρια ζήτηση και την εμπιστοσύνη. Ένα πλήθος δεικτών για τις τιμές των κατοικιών και τις δαπάνες που σχετίζονται με τα ακίνητα απογοήτευσαν, ενώ ένα μέτρο των ευρέων μεταβολών των τιμών υποδήλωνε ότι ο αποπληθωρισμός παραμένει επίμονος.
“Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή κατανάλωση και υπηρεσίες, αλλά με φαινομενικά ατελείωτες προκλήσεις στον τομέα των ακινήτων”, δήλωσε ο Γκάρι Νγκ (Gary Ng), ανώτερος οικονομολόγος της Natixis SA. “Παρόλο που η μακροοικονομική εικόνα φαίνεται κάπως ανθεκτική, είναι όλο και περισσότερο ένα ερώτημα μισογεμάτο ή μισοάδειο ποτήρι για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές το 2024”.
Αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg προέβλεπαν λίγο ταχύτερο ρυθμό (+8%).
Η άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα των ακινήτων, η ανεργία-ρεκόρ των νέων και η παγκόσμια επιβράδυνση μοιάζουν ωστόσο να φρενάρουν τους κινητήρες της κινεζικής ανάπτυξης.
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο (+6,8% σε ετήσια βάση), αφού σημείωσε άνοδο 6,6% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Μπλούμπεργκ προέβλεπαν πιο συγκρατημένο ρυθμό (+6,6%).
Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυξήθηκε οριακά τον Δεκέμβριο (5,1%), από 5% τον Νοέμβριο. Ο δείκτης αυτός ωστόσο δεν αποκαλύπτει παρά μέρος του συνολικού πίνακα, καθώς αφορά μόνο τους κατοίκους των πόλεων.
To άρθρο Κίνα: Αυξήθηκε κατά 5,2% το ΑΕΠ το 2023, αλλά με πολλούς «αστερίσκους» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντινούπολη: Οι τελευταίες στιγμές πριν την αυτοκτονία της Ελληνίδας που έπεσε από γέφυρα στον Βόσπορο
- Σταύρος Σβήγκος: «Tην περασμένη εβδομάδα ήμουν με ένα πακέτο μακαρόνια»
- Απίστευτο βίντεο: Μυρμήγκια σχηματίζουν «σχεδία» για να γλιτώσουν από πλημμύρα στην Αυστραλία
- Προειδοποίηση ΕΜΥ για αλλαγή του καιρού: Πότε έρχονται χιόνια – Το φαινόμενο Jet Stream
- Πήδηξε από το μπαλκόνι για να σωθεί από το ξύλο του συντρόφου της
- Συντάξεις - Αναδρομικά: Ανοίγει ο δρόμος για πληρωμές σε όλους με 3 σενάρια [πίνακες]
- Survivor 2024: Rob και Νίκος υποψήφιοι για αποχώρηση - Η μεγάλη ανατροπή στους αγώνες
- Την αποκαλούσαν «φάλαινα» και έκανε αυστηρή δίαιτα – Έχασε τα μισά κιλά και κέρδισε στα καλλιστεία
- Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Τετάρτη 17 Ιανουαρίου
- Θρίλερ στο Μεσολόγγι: Σήμερα οι απαντήσεις για την κηλίδα αίματος στη βάρκα – Η ανατριχιαστική ατάκα του κρεοπώλη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Δέλεαρ οι νέες μονάδες φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία για τους ελληνικούς ομίλους
- Survivor 2024: Τρεις «Κόκκινοι» κι ένας «Μπλε» υποψήφιοι για αποχώρηση – Ποιον έδωσε ο MVP
- Στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – Οι επαφές και οι επιδιώξεις της Αθήνας
- Θρίλερ δίχως τέλος η εξαφάνιση του 31χρονου στο Μεσολόγγι - Στο μικροσκόπιο των αρχών τα διαγραμμένα μηνύματα ενός άνδρα με τον κρεοπώλη
- Νταβός 2024: Πρωταγωνιστεί στην ατζέντα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Σε τι προσβλέπουν τράπεζες και επενδυτές την «επόμενη μέρα»
- Ποια έργα θα αναβαθμίσουν τον Σιδηρόδρομο – Οι ζημιές, η «Εγνατία», τα λιμάνια και ο… Βόσπορος
- Στον «πάγο» μπαίνουν οι μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια
- Η ΕΚΤ και ο SSM «δείχνουν» στους αποταμιευτές που πάνε οι τόκοι από τις καταθέσεις τους και γιατί σιωπούν τράπεζες και δημόσιο
- EΦΚΑ: Το νέο τοπίο των εισφορών για τους μη μισθωτούς – Αναλυτικά οι νέες κατηγορίες
- Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Κίνα: Αυξήθηκε κατά 5,2% το ΑΕΠ το 2023, αλλά με πολλούς «αστερίσκους»
- Εξαδάκτυλος για εμβόλια COVID-19 στα φαρμακεία: «Οι πολίτες θα πληρώνουν για χειρότερες συνθήκες»
- Ποια είναι τα καλύτερα λαχανικά για να λάβετε τις καθημερινές σας βιταμίνες
- Σβήνουν οι ελπίδες για τον αγνοούμενο που παρέσυρε ο χείμαρρος - Δεύτερη ημέρα ερευνών στο ποτάμι
- Με το βλέμμα στις Σπέτσες στον ΣΥΡΙΖΑ - Δείπνο Κασσελάκη στους βουλευτές - «Κουβέντα» για τις δημοσκοπήσεις
- Επίθεση με γκαζάκια σε γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά
- Θρίλερ δίχως τέλος η εξαφάνιση του 31χρονου στο Μεσολόγγι - Στο μικροσκόπιο των αρχών τα διαγραμμένα μηνύματα ενός άνδρα με τον κρεοπώλη
- MasterChef 2024: «Έχω υποστεί bullying» – Τα δάκρυα της διαγωνιζόμενης και η αγκαλιά του Κουτσόπουλου
- Survivor: Δάκρυσε η Κρίστη Καθάρια για τον γιο της – Μου είπε «μαμά, κοίτα, το σπίτι μας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το γραφείο του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη εγκαινιάζει σήμερα η Όλγα Κεφαλογιάννη
- Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη νότια Γάζα, όπου αναμένονται φάρμακα για τους ομήρους
- Φάρσαλα: Απίστευτες φωτογραφίες με αχλαδιές γεμάτες καρπούς μέσα στο καταχείμωνο!
- Ηλεία: Αγνοείται ο 45χρονος οδηγός, 15 λεπτά καλούσαν σε βοήθεια – «Τους φωνάζαμε να φύγουν»
- Συνταξιοδότηση: 100.000 έτοιμοι μέσα στο 2024 - Συνέβαλαν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις και η κατάργηση του πέναλτι 30%
- Καιρός: Από άνοιξη... χειμώνας - Έρχεται χιονιάς με θυελλώδεις βοριάδες και κρύο - Ποιες περιοχές θα "ντυθούν" στα λευκά
- Ηλεία αγνοούμενος – χείμαρρος: Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΜΑΚ
- Στην Αίγυπτο ο Γιώργος Γεραπετρίτης - Συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεταβαίνει στο Νταβός – Ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ