Καζακστάν: Κόπηκε το ίντερνετ σε όλη τη χώρα εν μέσω πρωτοφανών ταραχών

15:23 5/1/2022 - Πηγή: NewsIt

Βλάβη παρουσιάζει το ίντερνετ στο Καζακστάν σε εθνική εμβέλεια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης του web NetBlocks, την ώρα που η χώρα μαστίζεται από πρωτοφανείς ταραχές και έχει βυθιστεί στο χάος.

«Το Καζακστάν αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή εθνικής εμβέλειας βλάβη του Ίντερνετ, έπειτα από μία ημέρα προβλημάτων στο mobile internet και επιμέρους περιορισμών», ανακοίνωσε η ΜΚΟ

τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «πιθανόν να περιορίσει σημαντικά την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που κλιμακώνονται». 

Οργισμένες διαδηλώσεις για το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, στο Καζακστάν, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε περισσότερους από 200 διαδηλωτές και ότι σχεδόν 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις οργισμένες διαδηλώσεις που έγιναν κατά της αύξησης των τιμών του αερίου, οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση σε αρκετές πόλεις του Καζακστάν.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταξύ των οποίων η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων την οποία διέλυσαν οι δυνάμεις της τάξης ρίχνοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, αποτελούν σπάνιο φαινόμενο στο Καζακστάν.

Σήμερα ξέσπασε φωτιά στο γραφείο του δημάρχου του Αλμάτι, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας στο Instagram ένας μπλόγκερ στο Καζακστάν, και εκεί κοντά ακούγονταν πυροβολισμοί.

Το κτίριο του δημαρχείου στο Αλμάτι έχει περικυκλωθεί από διαδηλωτές οι οποίοι φαίνεται ότι κατάφεραν να σπάσουν την περίμετρο ασφαλείας που είχαν στήσει οι δυνάμεις της τάξης παρά τις βομβίδες κρότου-λάμψης που έριχναν αυτές. Οι εκρήξεις από τις βομβίδες κρότου-λάμψης ακούγονταν σε όλο το κέντρο της πόλης.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Νωρίτερα στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ θα αναλάβει προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ως τις 19 Ιανουαρίου στην περιοχή του Μανγκιστάου, από όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, και στην περιοχή του Αλμάτι, όπου απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 23:00 ως τις 07:00 τοπική ώρα.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τοκάγεφ είχε απευθυνθεί στον πληθυσμό με βίντεό του που μεταδόθηκε στο Facebook, στο οποίο έκανε έκκληση για να επανέλθει η ηρεμία.

«Δεν χρειαζόμαστε την σύγκρουση», είπε, αφότου νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές να απόσχουν από οποιαδήποτε «πρόκληση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Καζακστάν: Κόπηκε το ίντερνετ σε όλη τη χώρα εν μέσω πρωτοφανών ταραχών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα