Καθηγητής Σαρηγιάννης: Με click away και άνοιγμα σχολείων σύντομα θα καταρρεύσουμε

15:07 7/1/2021 - Πηγή: NewsIt

Eάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο με click away και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει…

Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος, ο οποίος κάνει προβλέψεις για

την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων, συμφωνεί με το άνοιγμα, ωστόσο όχι με τον σχεδιασμό.

Ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown, εκτός αν πρόκειται για οργανωμένο και σχεδιασμένο lockdown «ακορντεόν».

«Άλλο ακολουθώ έναν οργανωμένο σχεδιασμό, κλείνοντας στοχευμένα, έχοντας ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες εξ αρχής για το κλείσιμο της χώρας, και άλλο lockdown σαν μέσο αντίδρασης σε μία αύξηση που προέκυψε. Είναι άλλος τρόπος συμπεριφοράς. Αν συζητήσετε με τους παράγοντες της αγοράς, δε διαφωνούν με ένα εύστοχα σχεδιασμένο lockdown ακορντεόν», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», εκτιμά, όπως διαβάζουμε στο GRTIMES.

Να ανοίξουμε, αλλά με μέτρα ενεργού προστασίας

Ο ίδιος, υπενθυμίζει, ότι παρόλο που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα, τεχνολογικά και μη, μέσα για την καταπολέμησή της. Υπενθυμίζει ότι η εστίαση, λόγου χάριν, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο.

«Να ανοίξουμε. Αλλά, να ανοίξουμε με μέτρα ενεργού προστασίας. Αυτό σημαίνει λόγου χάριν αύξηση της τηλεργασίας όπου γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να είναι κάποιος δηλωμένος ως εργαζόμενος με τηλεργασία και να έχει παράλληλα και το χαρτί απ’ την ΕΡΓΑΝΗ, γυρνώντας όλο το Λεκανοπέδιο. Ακόμη, συχνές απολυμάνσεις, εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, επιτάχυνση του εμβολιασμού και το πρώτο και κυριότερο είναι περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», προτείνει ο καθηγητής.

Τώρα κρίνεται το μέλλον του τουρισμού για το 2021

Ο κ. Σαρηγιάννης θέτει στο τραπέζι το ζήτημα του τουρισμού. Θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κριθεί το μέλλον της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.

«Μετά τον Απρίλη θα υπάρξει αποκλιμάκωση και αρχές Ιουνίου θα έχουμε πολύ χαμηλά κρούσματα. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε ενδιάμεσα. Στη χώρα μας, τα πακέτα διακοπών κλείνονται ήδη από τον Μάρτιο. Αν θέλουμε να συζητήσουμε σοβαρά για την πορεία του τουρισμού, πρέπει να αποδείξουμε τις εβδομάδες που ακολουθούν ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός. Με στοχευμένα μέτρα, σωστό σχεδιασμό και άρα μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ελπίδα για τον τουρισμό», αναφέρει.

“Καμπανάκι” για τα κρούσματα στη Θάσο

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θάσο, διότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, την ίδια ώρα που η επιδημιολογική εικόνα των περισσότερων περιοχών είναι ενθαρρυντική, πλην της Ροδόπης, της Δυτικής Αττικής και της Σητείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο GRTimes.gr ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μπορεί στη Θάσο να καταγράφονται καθημερινά τρία και τέσσερα κρούσματα, ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στην περιοχή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ξαφνική έκρηξη των κρουσμάτων, όπως ακριβώς συνέβη στη Σητεία, η οποία από Covid free περιοχή κατέληξε στο κόκκινο, σύμφωνα με τον κύριο Σαρηγιάννη.

«Όταν βλέπουμε τρία και τέσσερα κρούσματα σταθερά σε μία περιοχή, αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι 20. Φαινομενικά ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο μιλάμε για μία μικρή και αποκλεισμένη περιοχή. Σε σχέση με τον πληθυσμό της Θάσου, ο αριθμός είναι σημαντικός. Την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας με εξαίρεση τρεις που είναι στο κόκκινο, υπάρχει αποκλιμάκωση, στη Θάσο αυτά τα τρία και τέσσερα κρούσματα δεν πέφτουν», τονίζει ο καθηγητής.

Να γίνουν μαζικά τεστ στη Θάσο για να προλάβουμε

«Τα πράγματα είναι απλά. Αφού παρατηρούμε κάτι ανησυχητικό δρούμε τώρα που είναι νωρίς. Ας στείλουμε ένα κλιμάκιο να κάνει μία μεγάλη δειγματοληψία στη Θάσο. Προληπτικά, για να προλάβουμε. Υπάρχουν περιοχές, όπως η Σητεία, που υπήρχε μία μικρή τάση διάρκειας δύο και τριών ημερών και μετά έσκασε!», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εξηγεί ότι αν ανιχνευθούν από τους μεγάλους ελέγχους θετικά κρούσματα, προλαβαίνουν να τεθούν σε καραντίνα, σταματώντας την αλυσίδα διασποράς.

«Δε γίνεται να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας»

Ο καθηγητής υπενθυμίζει ότι τόσο στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής όσο της Ροδόπης και της Σητείας, αψηφήσαμε τον κίνδυνο και εφησυχάσαμε επειδή η αύξηση των κρουσμάτων σε πρώτη φάση ήταν μικρή, παρ’ όλο που οι προβλέψεις μέσω των μαθηματικών μοντέλων εντόπιζαν το πρόβλημα. Μονόδρομος είναι η έγκαιρη ανίχνευση της εστίας της διασποράς, με μαζικά τεστ αντιγόνου. «Θα έπρεπε να ζητάμε όλοι μας να γίνονται τεστ. Δε γίνεται να περιμένουμε να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας και όταν είναι πλέον αργά να κλείνουμε την περιοχή», τονίζει κλείνοντας

To άρθρο Καθηγητής Σαρηγιάννης: Με click away και άνοιγμα σχολείων σύντομα θα καταρρεύσουμε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα