«Καρφί» Πέτσα για Μπορέλ και μήνυμα: «Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία»

14:19 27/8/2020 - Πηγή: NewsIt

Τη δυσφορία της κυβέρνησης για τον Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε με σαφή τρόπο ο Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα αναμένει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ να παρουσιάσει πλήρη κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Κρείττον του λαλείν το σιγάν», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις «δηλώσεις» Μπορέλ με… ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα περί ενόχλησης της Άγκυρας από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.

Ο Στέλιος Πέτσας, παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο

η Αθήνα να επανέλθει, εάν ο κατάλογος των κυρώσεων που θα παρουσιαστεί ο Ζοζέπ Μπορέλ σήμερα (27.08.2020) στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν την ικανοποιήσει. Διέψευσε, επίσης, κατηγορηματικά δημοσίευμα του Spiegel για διάσταση απόψεων Μητσοτάκη-Δένδια ως προς τις κυρώσεις, κατά τις συναντήσεις τους με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Click4more Αποκαλυπτικός διάλογος Μπορέλ – Κάρενμπαουερ για τα ελληνοτουρκικά – Το ανοιχτό μικρόφωνο τους “πρόδωσε” (video)

Σχετικά με τις νέες δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και μετά την ολοκλήρωση σήμερα της παράνομηςNavtex στην περιοχή του Καστελλόριζου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν μπορεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και να τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και ταυτόχρονα η Άγκυρα να εμμένει στις προκλητικές της ενέργειες. «Περιμένουμε να δούμε επισήμως τι λέει η τουρκική πλευρά», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κόκκινη γραμμή για την Αθήνα παραμένει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο κ. Πέτσας ήταν πάντως φειδωλός ως προς το τι συζητήθηκε μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία. Υποστήριξε ότι η συνέπεια χαρακτηρίζει τη στάση του αμερικανικού παράγοντα και αυτή είναι να επιδιωχθεί η σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει στον Αμερικανό πρόεδρο – όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν είναι αυτή που δημιουργεί την ένταση. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Τραμπ τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Click4more Παιχνίδια Ακάρ: Δεν σταματάμε τις σεισμικές έρευνες αλλά ελάτε για διάλογο

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ονομαστική ψηφοφορία σήμερα επί της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του να προκαλέσει την ονομαστική ψηφοφορία ως «ανεκδιήγητη» από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση θα δηλώσει «παρών». Μάλιστα, προανήγγειλε ότι θα είναι απόντες από την ψηφοφορία για λόγους υγείας οι βουλευτές της ΝΔ Γιαννάκης και Διγαλάκης, οι οποίοι θα δηλώσουν πρόθεση ψήφου. Επίσης, αναφορικά με τα 12 μίλια, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για ν’ ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και σε άλλες περιοχές πλην του Ιονίου.

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι ο δείκτης Rt είναι πλέον κάτω από τη μονάδα κι έτσι η επιδημία δείχνει να περιορίζεται και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από πολλές άλλες χώρες. Τόνισε ότι η απόφαση για χρήση μάσκας στα σχολεία είναι επιστημονική κι όχι πολιτική και προανήγγειλε πως ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την αυριανή ενημέρωση θ’ ανακοινώσει την παράταση ισχύος αρκετών περιοριστικών μέτρων που αφορούν κυρίως τον τουρισμό.

To άρθρο «Καρφί» Πέτσα για Μπορέλ και μήνυμα: «Ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις στην Τουρκία» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα