«Κάηκαν τα όνειρά μου» - Άνθρωποι που δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτό τον Αύγουστο διηγούνται τη δική τους ιστορία στις φλόγες

23:50 12/8/2021 - Πηγή: NewsIt

Είναι οι άνθρωποι που είδαν να καίγεται η ζωή τους μέσα σε μια στιγμή. Δε θα ξεχάσουν ποτέ τον ήχο της φωτιάς. Δε θα ξεχάσουν ποτέ, εκείνα τα Αυγουστιάτικα βράδια του 2021 που η Εύβοια, η Βαρυμπόμπη και τόσες άλλες περιοχές, έγιναν μαύρες…

«Ξέρετε τι κάηκε; Τα όνειρά μου και η ελπίδα μου για ζωή. Δεν μου έμεινε τίποτα» λέει ο 65χρονος Γιώργος Αποστόλου που έχασε τα πάντα. Το πατρικό σπίτι του στην Εύβοια καταστράφηκε. Εκεί όπου μεγάλωσε τα παιδιά του.

«Είμαι από 10 χρονών ορφανός. Το έφτιαξα

μόνος μου. Δεν έχω ελπίδα, ούτε θέληση για ζωή» λέει στο MEGA.

Περπατάει πάνω στα χαλάσματα. Ακούγεται ο ήχος από τα κεραμίδια. Κάποτε εκεί ήταν το κρεβάτι του, η κουζίνα, τα βιβλία, οι αναμνήσεις του. Τώρα, κοιμάται με τη σύζυγό του στην αποθήκη, πάνω στα τελάρα για τα μελίσσια. Τα παιδιά του πήγαν εκεί για να τον δουν και τα έδιωξε. Δεν ήθελε να δουν το σπίτι όπου μεγάλωσαν, συντρίμμια.

«Έχω σταματήσει να ελπίζω»…

«Έκανε βουητό και αέρα η φωτιά»

Ο πατέρας Νικόλαος ανάβει ένα κεράκι και ευχαριστεί την Παναγία που η οικογένειά του δεν κάηκε στις φλόγες. Όταν οι φωτιές κύκλωσαν τις Ροβιές, εκείνος και η πρεσβυτέρα με ένα λάστιχο έριχναν νερό για να σώσουν το μικρό εκκλησάκι, το πνευματικό κέντρο και το σπίτι τους.

«Μας φωνάζαν να φύγω, δεν έφευγα εγώ. Καθόμουν μήπως μπορέσω να κάνω κάτι. Και μετά ήρθε εδώ αυτό το μέτωπο. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια, υπήρχε έλλειμμα οργάνωσης» λέει. Πάλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Η μάχη όμως ήταν άνιση.

Click4More: Φωτιές: Περισσότερα από ένα εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες

«Ρίχναμε λίγο νεράκι για να κρατήσουμε τη φωτιά αλλά ήταν αδύνατον. Έκανε βουητό, έκανε αέρα η φωτιά. Και έφυγα για να σώσω την παπαδιά και το παιδί…»

Πήραμε τη μικρή με το αυτοκίνητο και τον σκύλο. Μας κύκλωσε η φωτιά ξανά. Ίσα που πρόλαβε ο πάτερ να κάνει πίσω το αυτοκίνητο να φύγουμε. Και το παιδί φώναζε ‘μπαμπά καιγόμαστε’», λέει η πρεσβυτέρα. Ακόμα ηχεί στα αυτιά τους η φωνή της κόρης να φωνάζει «καιγόμαστε». Η ελπίδα όμως δεν πέθανε ούτε την ύστατη στιγμή.

«Είχαμε την ελπίδα και την πίστη ότι οι Άγιοι δε θα μας αφήσουν και το κτίριο θα μείνει ακέραιο».

Click4More: Φωτιά στην Εύβοια: «Γυρίσαμε πίσω για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας»

Το εκκλησάκι, το πνευματικό κέντρο και το σπίτι τους σώθηκαν σαν από θαύμα. «Καήκαμε χωρίς λόγο. Ένα πολύ ωραίο μέρος. Αυτό που ζήσαμε εμείς να μην το ζήσει κανένας άλλος στον κόσμο».

Κι αφού σαν από θαύμα η φωτιά προσπέρασε το πνευματικό κέντρο του χωριού, αποφάσισαν εκεί να καταφεύγει όποιος έχει ανάγκη αλλά και όποιος θέλει να βοηθήσει. «Το αποδίδω σε θαυμαστό γεγονός. Δεν βρίσκω λογική».

Σε μία άλλη γωνιά της Ελλάδας, στη Βαρυμπόμπη, η 86χρονη κυρία Δέσποινα, μετράει κι εκείνη τις πληγές της από τη φωτιά. «Η ψυχή σου σε έπιανε, η ψυχή σου σε έπιανε»… Σε αυτό το σπίτι έζησε όλη τη ζωή της. Οι αναμνήσεις 50 χρόνων χάθηκαν μέσα στις στάχτες… «Η ζωή μου ήταν ο κήπος, τώρα… Βγαίνω έξω, τους μιλάω. Εντάξει… πάλι θα φτιάξουμε. Τι να κάνουμε, έτσι είναι δυστυχώς. Η ζωή αυτά έχει».

Στο σπίτι δεν έχει ακόμη ρεύμα και νερό. «Δίχως φως είναι το βράδυ μαρτύριο» λέει…

To άρθρο «Κάηκαν τα όνειρά μου» - Άνθρωποι που δε θα ξεχάσουν ποτέ αυτό τον Αύγουστο διηγούνται τη δική τους ιστορία στις φλόγες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα