Και επίσημα νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner! Αναγνωρίστηκε η σορός του

13:47 27/8/2023 - Πηγή: NewsIt

Η σορός του Γεβγκένι Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Ρωσίας.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση στις σορούς των δέκα επιβαινόντων στο αεροσκάφος που συνετρίβη και τα αποτελέσματα του DNA αντιστοιχούν στα ονόματα, που βρίσκονταν στη λίστα των επιβατών. Έτσι, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι ο ηγέτη της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είναι νεκρός. 

Το πολιτικό αεροσκάφος τύπου Embraer συνετρίβη στις 23 Αυγούστου

στην περιοχή Tver στη Ρωσία και από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι όλοι οι επιβαίνοντες – επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος- ήταν νεκροί.

An Embraer Legacy 600 Business Jet going by RA-02795 which is Registered to Leader of the Wagner PMC Group, Yevgeny Prigozhin has reportedly Crashed in the Tver Region of Russia to the Northwest of Moscow resulting in the Death of all 4 who were Onboard; it is currently Unknown… pic.twitter.com/HFeBRKQMUx

— OSINTdefender (@sentdefender) August 23, 2023

BREAKING:

A private jet owned by Prigozhin was just shot down by Russian air defenses over Tver.

Around 10 people onboard have been killed. pic.twitter.com/mUCHws77Y0

— Visegrád 24 (@visegrad24) August 23, 2023

Ο κατάλογος των επιβατών που δημοσιοποίησε η Ροσαβιάτια περιλάμβανε τα ονόματα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και αυτό του Βαλερί Τσεκάλοφ, του επικεφαλής της ασφάλειας του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων.

Η ίδρυση της Wagner και η δράση της

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν ίδρυσε το 2014 την ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ, που δρα τώρα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο Ρώσος ήξερε καλά το παιχνίδι με τις παραστρατιωτικές ομάδες. Όπως ήξερε και το παιχνίδι του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατά καιρούς έχει οργανώσει τέτοιες ομάδες που έδρασαν σε διάφορες χώρες. Το 2018 ομάδα του είχε επιτεθεί σε κουρδικές δυνάμεις (υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ) στη Συρία.

Την ίδια χρονιά άνθρωποί του φέρονται να ευθύνονται για την δολοφονία τριών Ρώσων δημοσιογράφων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Οι δημοσιογράφοι ασκούσαν κριτική στην ομάδα του, αλλά και στη ρωσική κυβέρνηση.

Ο όμιλος Wagner ασχολείται και με την πολιτική και στελέχη του ήταν σύμβουλοι στις κυβερνήσεις πολλών χωρών ειδικά στην Αφρική, όπως η Μαδαγασκάρη, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αγκόλα, η Σενεγάλη, η Ρουάντα, το Σουδάν, η Λιβύη, η Γουινέα, η Γουινέα – Μπισάου, η Ζάμπια , η Ζιμπάμπουε, η Κένυα, το Καμερούν, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία, το Τσαντ, το Νότιο Σουδάν και η Νότια Αφρική.

Οι διεθνείς κυρώσεις

Η δράση του έφτασε ως τις ΗΠΑ, που τον έβαλαν πολλές φορές στο στόχαστρο και του επέβαλαν κυρώσεις. Ιδού κάποιες από τις αμερικανικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν:

Τον Δεκέμβριο του 2016, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ του επέβαλε κυρώσεις για παροχή υποστήριξης σε ανώτερους αξιωματούχους της ΡωσίαςΤον Ιούνιο του 2017 επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε μια από τις εταιρείες του την, Concord Management and Consulting, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία.Τον Σεπτέμβριο του 2019, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τρεις εταιρείες του τις Autolex Transport, Beratex Group και Linburg Industries, καθώς κατηγορήθηκαν για παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.Τον Φεβρουάριο του 2021 προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων του FBI.Τον Ιούλιο του 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόσφερε αμοιβή έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με τον Πριγκόζιν.

Ο Ρώσος πάντως, δεν το έβαλε κάτω. Μάλιστα στις 7 Νοεμβρίου 2022 είπε ότι είχε παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στο μέλλον.

To άρθρο Και επίσημα νεκρός ο Γεβγκένι Πριγκόζιν της Wagner! Αναγνωρίστηκε η σορός του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Και επίσ,