Ιταλικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το τουρκολυβικό μνημόνιο – «Κοστίζει στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα»

19:07 5/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για «συνεργασία στους υδρογονάνθρακες» επικρίνουν τα ιταλικά ΜΜΕ, αναφέροντας πόσο επηρεάζει την Ιταλία αλλά και ότι «απειλεί τις οριοθετημένες ΑΟΖ της Ελλάδας, της Αιγύπτου

και της Ιταλίας».

Μαζί με την Ελλάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την υπόλοιπη ΕΕ, τα ιταλικά ΜΜΕ καταδικάζουν τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, γνωστή και ως «τουρκολυβικό μνημόνιο», ότι «είναι γροθιά στο στομάχι της Ιταλίας» και, όπως αναφέρει η κεντροδεξιά εφημερίδα Ιl Giornale, ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζει ότι «το κείμενο της συμφωνίας παραμένει απόρρητο, αλλά σύμφωνα με πηγές της, αφορά χρονική περίοδο πενήντα χρόνων».

«Για την Ιταλία είναι γροθιά στο στομάχι. Η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης, και βρισκόμαστε σε μια φάση ουσιαστικής δυσκολίας σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Κοστίζει ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, των οποίων αμφισβητούνται εμφανώς οι οριοθετημένες ΑΟΖ τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την συγκεκριμένη συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στο άρθρο ασκείται κριτική στους χειρισμούς των ιταλικών κυβερνήσεων ευρείας συμμαχίας με πρωθυπουργούς τους Τζουζέπε Κόντε και Μάριο Ντράγκι οι οποίες, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, με τις κινήσεις τους απομάκρυναν την Ιταλία από την Λιβύη.

Η ιστοσελίδα ειδικευμένη σε θέματα ενέργειας energiaoltre.it, τέλος, σημειώνει ότι «σε ενεργειακό επίπεδο, η συμφωνία αυτή είναι σαφές ότι επηρεάζει τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα της Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Eni, η οποία είναι παρούσα στη Λιβύη από το 1959 με χερσαία και υπεράκτια προγράμματα» και ότι «η τουρκική αυτή ενέργεια ζημιώνει, άλλο τόσο, και για την γαλλική Total».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ιταλικά ΜΜΕ «τορπιλίζουν» το τουρκολυβικό μνημόνιο – «Κοστίζει στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα