Ισραήλ και Τουρκία σε διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων τους – Στην Άγκυρα ο Ισαάκ Χέρτζογκ

13:43 15/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Ο πρόεδρος του Ισραήλ προετοιμάζει επίσκεψη στην Τουρκία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Ισαάκ Χέρτζογκ. Πρόκειται για γεγονός – σπάνιο – που εντάσσεται στο πλαίσιο της προσέγγισης των δύο χωρών, οι σχέσεις των οποίων υπήρξαν τεταμένες κατά τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας θα φθάσει στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ με αντικείμενο την συζήτηση

των σχέσεων των δύο χωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του γραφείο του προέδρου του Ισραήλ. Χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. 

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT, η επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαρτίου. 

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι ο Ισαάκ Χέρτζογκ θα επισκεπτόταν την Τουρκία «στις αρχές του Φεβρουαρίου» εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή θα ανοίξει έναν νέο δρόμο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ισραήλ δεν είχε τότε επιβεβαιώσει τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε επίσης δηλώσει έτοιμος να συνεργασθεί με το Ισραήλ επί σχεδίου αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτώντας έτσι την πρόθεση της Αγκυρας για την ανανέωση των σχέσεών της με το Ισραήλ.

Το νέο σχέδιο αγωγού θα επέτρεπε την μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Τουρκία υπήρξε προηγουμένως κατηγορηματικά αντίθετη στο αντίστοιχο σχέδιο του αγωγού EastMed, στο οποίο συμμετείχαν το Ισραήλ και η Ελλάδα.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ – στην πρώτη συνομιλία ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Ταγίπ Ερντογάν από το 2013, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση και την επιστροφή στην χώρα τους του ζεύγους των ισραηλινών τουριστών που είχαν συλληφθεί στην Τουρκία κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες από την υπόθεση του Μαβί Μάρμαρα το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν κατά του τουρκικού πλοίου που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Γάζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Ισραήλ και Τουρκία σε διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων τους – Στην Άγκυρα ο Ισαάκ Χέρτζογκ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Τουρκία, Άγκυρα, Ισαάκ Χέρτζογκ,israil, tourkia, agkyra, isaak chertzogk