Ισόβια οι 3 από τους 4 υπόπτους για την κατάρριψη της πτήσης MH17 - Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου

17:08 17/11/2022 - Πηγή: NewsIt

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Ολλανδίας οι 3 από τους 4 υπόπτους για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014 από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από ένα αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο της Ολλανδίας έκρινε σήμερα (17.11.2022) ότι η Ρωσία είναι η υπεύθυνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014, επειδή η Μόσχα είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή,

όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο.

Οι καταδικασθέντες, δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατάρριψη του αεροσκάφους και τον θάνατο και των 298 επιβαινόντων. Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκόρ Γκιρκίν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και τον Ουκρανό Λεοντίν Χαρτσένκο.

Ο τέταρτος ύποπτος, ο Ρώσος Ολεγκ Πουλάτοφ απαλλάχθηκε των κατηγοριών και αθωώθηκε. Σημειώνεται ότι οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και κανείς δεν παρέστη στη δίκη. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία και ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να τους εκδώσει. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχαν ασυλία καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. 

The Hague court sentenced to life imprisonment (in absentia) the former "defense minister" of the self-proclaimed "DPR" Igor Girkin (Strelkov), the former "intelligence chief" of the "DPR" Sergei Dubinsky and a citizen of Ukraine Leonid Kharchenko. pic.twitter.com/MMt2XAxyZW

— NEXTA (@nexta_tv) November 17, 2022

Η ανάγνωση της απόφασης από το δικαστήριο συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, καθώς έκρινε ότι οι Γκιρκίν, Ντουμπίνσκι και Χαρτσένκο θα πρέπει να καταβάλλουν συνολική αποζημίωση 60 εκατομμυρίων ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης MH17. 

Τα θύματα προέρχονταν από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων 198 Ολλανδοί υπήκοοι, 43 Μαλαισιανοί, 38 Αυστραλοί και 10 από τη Βρετανία, εκ των οποίων τα 80 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τον Guardian. Όλοι τους βρήκαν τον θάνατο, όταν ο πύραυλος ρωσικής κατασκευής BUK εκτοξεύθηκε από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι η MH17 καταρρίφθηκε από την εκτόξευση ενός πυραύλου BUK από ένα αγρόκτημα κοντά στο Περβομάισκ, σκοτώνοντας 283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής, Χέντρικ Στένχαϊς.

«Από τα μέσα Μαΐου 2014 η Ρωσία είχε σε γενικές γραμμές τον έλεγχο πάνω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Στένχαϊς, αναφερόμενος στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε η επιβατική πτήση στις 17 Ιουλίου 2014.

Σύμφωνα με το euronews.com, η ισόβια κάθειρξη επιβλήθηκε στους 3 από τους 4 υπόπτους καθώς η συντριβή του MH17 είναι η πιο θανατηφόρα κατάρριψη αεροσκάφους μέχρι σήμερα. Οι οικογένειες πολλών από τα θύματα ήταν παρούσες για την καταδίκη την Πέμπτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ και διεθνή ΜΜΕ

To άρθρο Ισόβια οι 3 από τους 4 υπόπτους για την κατάρριψη της πτήσης MH17 - Η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα