Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «δεξιά κομματίδια» στην τελική ευθεία για τις εκλογές

07:03 19/6/2023 - Πηγή: NewsIt

“Πολιτικός μονόδρομος” η αυτοδυναμία της ΝΔ το κεντρικό μήνυμα στο οποίο εστιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Κι ενώ απομένουν μόλις 6 ημέρες για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΝΔ

αναδεικνύει το αδιέξοδο ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη “γαλάζια” παράταξη.

Κι αυτό το στηρίζει στη σταθερή άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να συνεργαστεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα, ακόμη κι αν, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ πετύχει 149 έδρες στις εκλογές.

“Στη σέντρα” το ΠΑΣΟΚ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “σεντράρει” το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να αναδείξει έλλειμμα υπευθυνότητας της κεντροαριστερής παράταξης.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που έκανε χθες, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου, στη δήλωση Ανδρουλάκη «ας πάει η ΝΔ να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά». “Δεν τον ενδιαφέρει δηλαδή αν θα έβαζε την ακροδεξιά στην κυβέρνηση, αρκεί ο ίδιος να μην «λερώσει» τα χέρια του και να θέλει να πρωταγωνιστήσει στη μάχη για τα πρωτεία της κεντροαριστεράς” δήλωσε, μιλώντας για ανεύθυνη στάση, ενώ ευθέως κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι “ενδόμυχα επιθυμούσε την αυτοδυναμία της ΝΔ”.

«Μη αυτοδυναμία συνεπάγεται νέες περιπέτειες», το μήνυμα της Πειραιώς

Μη αυτοδυναμία συνεπάγεται νέες περιπέτειες, ακόμη και νέες, τρίτες κάλπες, τον Αύγουστο, η θέση της Πειραιώς.

Στις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη από σήμερα αλλά και στις μεγάλες συγκεντρώσεις, το μήνυμα του θα είναι ότι η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση για “μία ισχυρή κυβέρνηση που θα κάνει τις μεγάλες αλλαγές” και ότι ισούται με τη σταθερότητα στη χώρα, ενώ χθες από το Λαύριο δήλωσε βέβαιος ότι η ΝΔ θα πετύχει αυτόν τον στόχο την επόμενη Κυριακή.

Νέο άνοιγμα στην κεντροαριστερά

Βασικός στόχος της στρατηγικής της ΝΔ τις επόμενες 6 ημέρες είναι η διατήρηση των κεντρογενών ψηφοφόρων, που στήριξαν τη “γαλάζια” παράταξη στις εκλογές του Μαΐου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες έκανε νέο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, προαναγγέλλοντας την κυβερνητική αξιοποίηση προσώπων που προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο.

“Για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν την κυβέρνηση την επόμενη τετραετία. Η προσπάθεια της ανανέωσης της ΝΔ, του μπολιάσματος της ΝΔ με ικανά στελέχη, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Δεν σταματάει” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιχείρηση μπλόκο στην ενίσχυση των “δεξιών κομματιδίων”

Ένα ακόμη βασικό σημείο στο οποίο επικεντρώνει η Πειραιώς είναι ο… “επαναπατρισμός” ψηφοφόρων που κατευθύνονται σε “κομματίδια” δεξιά της ΝΔ.

Την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί για πολλοστή φορά την Βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και τη Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού. Συγκεκριμένα θα βρεθεί στο νομό Χαλκιδικής, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ομιλία σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να στηλιτεύσει καταρχήν την εμπλοκή της θρησκευτικής πίστης με την πολιτική.

“Η Ορθοδοξία προφανώς δεν μπορεί να φυλακιστεί στα όρια ενός μικρού κόμματος. Η πίστη ενώνει, δεν διχάζει” διεμήνυσε χθες από το Λαύριο, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. “Η Εκκλησία δεν μπλέκει στα της Πολιτείας και κανένα κομματίδιο, πόσο μάλλον κάποια τα οποία εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μπορεί να καπηλευτεί την πίστη των πολιτών και να διεκδικήσει την ψήφο με βάση αυτό το επιχείρημα” πρόσθεσε.

Παράλληλα, στηλιτεύει και την προσπάθεια “καπηλείας” των πατριωτικών αισθημάτων των πολιτών, σημειώνοντας ότι… η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε τον πατριωτισμό της στην πράξη. “Με προστασία των συνόρων, με ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και με μια Ελλάδα της οποίας η φωνή ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι τις Βρυξέλλες” δήλωσε χθες από το Λαύριο.

“Μετωπική σύγκρουση” με τον ΣΥΡΙΖΑ

Και τέλος, σταθερά στην προμετωπίδα της στρατηγικής της ΝΔ βρίσκεται η “μετωπική” σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το θέμα των προγραμματικών δεσμεύσεων των δύο κομμάτων, ως το θέμα της Ροδόπης και τις καταγγελίες για εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου στην εκλογή των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Κομοτηνή και Ξάνθη, αλλά και το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση, όπως σημειώνει η ΝΔ, του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, από το κόμμα τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα χθες από το Λαύριο κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για “όψιμο ανθρωπισμό” που δεν τον είδε αντίστοιχα για… “το κολαστήριο της Μόριας”, ενώ έθεσε το ερώτημα… γιατί επιμένει να στοχοποιεί το Λιμενικό και όχι αυτά τα “άθλια υποκείμενα”, όπως χαρακτήρισε, τους διακινητές.

“Αυλαία” με ομιλία στο Σύνταγμα την Παρασκευή

Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφτεί την Πάτρα και στη συνέχεια την Αμφιλοχία και την Φιλιππιάδα για να καταλήξει το βράδυ στα Ιωάννινα. Την Τρίτη θα περιοδεύσει στη Χαλκιδική, με σταθμούς τον Πολύγυρο, τη Νικήτη και τα Νέα Μουδανιά, ενώ τελικά το πρόγραμμα του δεν περιλαμβάνει και επίσκεψη στη Ροδόπη, όπως είχε συζητηθεί σε συσκέψεις στην Πειραιώς.

Την Τετάρτη, στη “μάχη του μπαλκονιού”, θα απευθύνει ομιλία στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, πλησίον του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στη Αττική, ενώ η “αυλαία” της προεκλογικής περιόδου θα πέσει το βράδυ της Παρασκευής με ομιλία στην κεντρική εκδήλωση της ΝΔ στην πλατεία Συντάγματος.

To άρθρο Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «δεξιά κομματίδια» στην τελική ευθεία για τις εκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ,mitsotaki, syriza pasok