«Η μάχη για τα Βαρώσια, μόλις ξεκίνησε»

12:29 12/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Λίγες ώρες μετά τις προεδρικές εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο μεταξύ του σημερινού «προέδρου» Μουσταφά Ακιντζί και του εκλεκτού του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, ο γνωστός δικηγόρος και Πρόεδρος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Αχιλλέας Δημητριάδης μιλά στο newsit.gr για το άνοιγμα των Βαρωσίων και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μετά και την απομάκρυνση

του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός από την κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος, που βρίσκεται πίσω από τις αποζημιώσεις περιουσιών εκατομμυρίων ευρώ που κερδήθηκαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια από κύπριους ιδιοκτήτες, η μάχη των Βαρωσίων στην Κύπρο μόλις ξεκίνησε και ο “πόλεμος” πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Click4more Αλέξια για τα Βαρώσια στο newsit.gr: «Δεν πήραμε ούτε τα ρούχα μας μόνο τα κλειδιά των σπιτιών μας»

“Για μένα τα Βαρώσια είναι ο φάρος της λύσης του Κυπριακού. Αν ο φάρος αυτός σβήσει χάνουμε την πορεία προς την λύση. Η κατάσταση τώρα είναι επικίνδυνη διότι υπάρχει ο φόβος να σβήσει η ελπίδα για τα Βαρώσια και φοβούμαι πως αν δεν κάνουμε διορθωτικές κινήσεις ο κόσμος θα χάσει την ελπίδα του. Εμφανώς είναι μια παράνομη, απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία, αλλά κατά την άποψη μου δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Χρειάζεται να αξιολογήσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, να σχεδιάσουμε στρατηγικά και να αποδώσουμε ευθύνες”.

Προεκλογική παρέμβαση Ερντογάν

“Η κίνηση αυτή είναι μια προεκλογική παρέμβαση του Ερντογάν. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση ξανά πρόεδρο τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προσπαθεί να δώσει λύση στο Κυπριακό με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ο Ερντογάν βλέπει ότι δεν πάει καλά ο υποψήφιος του και αυτό θα πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε περισσότερο πια θα είναι η στάση μας προς τους τουρκοκυπρίους και ποιους πρέπει να βοηθήσουμε”.

Η αρχή του κακού

“Ο χώρος που έχει ανοίξει στα Βαρώσια είναι μέρος του παραλιακού μετώπου, δεν είναι μεγάλος, αλλά πιστεύω πως είναι αρκετός για την αρχή πολλών κακών. Σίγουρα είναι αντίθετο με το ψήφισμα 550 και 789 του συμβουλίου ασφαλείας, αλλά αξίζει τον κόπο κάποιος να διαβάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα όσα λέει για τους ιδιοκτήτες και τις περιουσίες τους. Τους ενοχλεί η έννοια της ιδιοκτησίας και λένε ότι δεν θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές πάνω σ αυτό το κομμάτι, γι’ αυτό και άνοιξαν μόνο το παραλιακό μέτωπο, για το οποίο ιδιοκτήτης δεν είναι κανένας μόνο το κράτος”.

Παράνομη η κίνηση της Τουρκίας

“Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει αποδοκιμάσει τις ενέργειες αυτές, παρόλα αυτά έχει πει ότι τα μέρη πρέπει να πάνε πίσω στις διαπραγματεύσεις. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν μέτρα επόπτευσης και καταγραφής των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης. Η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πέρα από στρατιωτική ζώνη της Τουρκίας καλύπτεται και από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρουν πως πρέπει να επιστρέψουν οι κάτοικοι και ότι αυτό είναι μέρος της νεκρής ζώνης που ελέγχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Εδώ είναι και η παραβίαση της Τουρκίας, έχει αλλάξει την κατάσταση των πραγμάτων και αυτό είναι το παράνομο στο διεθνές δίκαιο”.

Το τελευταίο “τρένο” οι διαπραγματεύσεις 

“Πρέπει να πάμε στις διαπραγματεύσεις για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία διότι αν δεν πάμε φοβάμαι πως αυτό είναι το τελευταίο “τρένο” και θα το χάσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας είχε βάλει ως όρο να φύγουν τα πλοία της Τουρκίας από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, χθες αποχώρησε και το δεύτερο.

Click4more Βαρώσια: Το ύπουλο σχέδιο των Τούρκων! Τάζουν χρυσάφι σε ιδιοκτήτες για να «αλώσουν» για δεύτερη φορά την περιοχή

Θεωρώ ότι θα προχωρήσουμε σ αυτές τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι αρκετά διαφορετικές από τις προηγούμενες, διότι το πλαίσιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Άντονιο Γκουτέρες έχει ορίσει  έξι σημεία στα οποία θα υπάρχει μια σταυροειδής διαπραγμάτευση. Μέχρι τώρα οι διαπραγματεύσεις γινόντουσαν εντός συγκεκριμένων επικεφαλίδων. Τα σημεία είναι : ασφάλεια, στρατεύματα, εδαφικό, περιουσιακό, ισότιμη μεταχείριση και αποτελεσματική συμμετοχή. Για να πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε οργανωμένοι”.

Βαρώσια “φωτοβολίδα” από πλευράς Τουρκίας

“Η μάχη των Βαρωσίων μόλις έχει ξεκινήσει, ο “πόλεμος” θα κερδηθεί στις διαπραγματεύσεις. Mας έχουν ρίξει μια φωτοβολίδα και ελπίζω πως δεν θα το βάλουμε στα ποδιά. Η δική μου άποψη είναι πως η μαγκιά είναι να πάμε να διαπραγματευτούμε, να κερδίσουμε, να λύσουμε το Κυπριακό και να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας ασφάλεια και υγεία σ ένα θαυμάσιο νησί”.

Παράδεισο στα Βαρώσια ονειρεύονται οι Τούρκοι

“Φυσικά και στόχος της Τουρκίας είναι να φτιάξει στο μέλλον ένα επίγειο τουριστικό παράδεισο στα Βαρώσια. Η εξυπνάδα της Τουρκίας είναι ότι κινείται με σοβαρότητα, δεν είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται συνεχώς στα θέματα των περιουσιών. Επειδή οι περιουσίες είναι στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ΕΔΑΔ και κατά καιρούς έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης, σε αντίθεση με την αποζημίωση, οι Τούρκοι είναι υπέρ ευαίσθητοι στο θέμα αυτό. Αν οι ελληνοκύπριοι διεκδικήσουν αυτές τις περιουσίες και πουν ότι θέλουμε επιστροφή, τότε ελπίζω πως αυτές τις περιουσίες θα τις πάρουν πίσω. Τώρα τι θα κάνει ο καθένας στην περιουσία του είναι δικό του θέμα. Αν συμβεί αυτό η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιστρέψει τις περιουσίες και να πληρώσει ενοίκια, τα διαφυγόντα κέρδη από το 1974 μέχρι σήμερα για παρακράτηση περιουσιών”.   

To άρθρο «Η μάχη για τα Βαρώσια, μόλις ξεκίνησε» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα