Η «λεπτή γραμμή» στον ΣΥΡΙΖΑ για το πολύνεκρο ναυάγιο

07:31 16/6/2023 - Πηγή: NewsIt

Επάνω σε μία λεπτή γραμμή «ακροβατεί» ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Την στάση αυτή έδειξε άλλωστε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Καλαμάτα

τόνισε κατ’ επανάληψη ότι αυτό που ήθελε την συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν η απόδοση ευθυνών αλλά απαντήσεις στο γιατί δεν σώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι.

Ο έντονος διάλογος που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπηρεσιακό υπουργό κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά, έδειξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας όπως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ερωτήματα για το κατά πόσον μπορούσε να γίνει κάτι για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι.

«Ένα πλοίο το οποίο είναι ταξιδεύει υπερφορτωμένο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;» αναρωτήθηκε δημόσια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να επιρρίψει ευθύνες σε κανέναν εφόσον δεν υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη.

Επικοινωνία με την Ίλβα Γιόχανσον

Χθες πάντως ο λέξης Τσίπρας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον, προκειμένου να την ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Καλαμάτα.

Στην συζήτηση που είχε μαζί της υπογράμμισε ότι η υπόθεση αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της ΕΕ να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε, ακόμα, ότι η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο.

Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως «πολυτέλεια» και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη μέλη ώστε να μην φιλοξενούν πρόσφυγες.

Από την πέρα του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «Πρόκειται για ένα προαναγγελθέν δυστύχημα, λίγες μέρες μετά την υιοθέτηση του αναθεωρημένου, απαράδεκτου Συμφώνου για τη Μετανάστευση στην ΕΕ, παραβιάζοντας τις αρχές για τις οποίες εργαστήκαμε, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πολιτικούς όπως ο κ. Αβραμόπουλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης την περίοδο 2015-2018».

Σημείωσε επίσης πως «κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι διασώσεις και μετεπιβιβάσεις ήταν άμεσες, γεγονός που οδήγησε και στη βράβευση του λιμενικού Σώματος για 450.000 διασώσεις».

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του λιμενικού μας να δημιουργήσει συνθήκες διάσωσης.

«Το Λιμενικό είχε τις δυνατότητες να μεταφέρει το πλοίο με ασφαλή τρόπο από τα διεθνή ύδατα σε ασφαλή τοποθεσία και να προχωρήσει σε διάσωση. Το γιατί δεν έγινε, μένει να διερευνηθεί» τόνισε.

To άρθρο Η «λεπτή γραμμή» στον ΣΥΡΙΖΑ για το πολύνεκρο ναυάγιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ,syriza