Η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για αλλαντικά στους Έλληνες

16:39 15/12/2020 - Πηγή: NewsIt

Αυξημένες πωλήσεις κατά 20% εμφάνισε η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, στο εννεάμηνο του έτους, πετυχαίνοντας παράλληλα να αυξήσει και το μερίδιο που έχει στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών. Το τελευταίο ωστόσο τρίμηνο, οι πωλήσεις σημείωσαν κάμψη, δεδομένου ότι αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, λόγω και της επιστροφής της Creta Farms.

Η ανοδική πορεία πωλήσεων της Νίκας, οφείλεται στη

μεγάλη ζήτηση  από τα σούπερ μάρκετ, που υπερκέρασε την πτώση του τζίρου στο επαγγελματικό κανάλι από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκαν τα καταστήματα εστίασης και ο ελληνικός τουρισμός.

Έτσι, η εταιρεία κατάφερε στο 9μηνο να αυξήσει το μερίδιο της στο σύνολο της αγοράς αλλαντικών σε όγκο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες και από 18,8% στο 9μηνο του 2019, το αύξησε σε 21,4% στην τρέχουσα αντίστοιχη περίοδο.

Όπως σχολιάζει η διοίκηση της εταιρείας, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το ξέσπασμα της πανδημίας το Μάρτιο του 2020 και τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορονοϊού και προστασίας από την Πανδημία που επιβλήθηκαν και στην ελληνική επικράτεια δεν είχαν σημαντική επίπτωση στο οικονομικά μεγέθη 9μήνου του Ομίλου.

Μετά την Κυβερνητική απόφαση της 05/11/2020 για περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και την αναστολή λειτουργίας των σε σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αναμένεται ότι η τάση που παρατηρήθηκε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί με την υποκατάσταση των πωλήσεων προς το επαγγελματικό κανάλι από τις πωλήσεις προς το Οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω της ενίσχυσης της κατανάλωσης στο σπίτι μέσω των Super Markets. 

Δύσκολο το τελευταίο τρίμηνο

Μετά το ικανοποιητικό 9μηνο, το διάστημα Οκτωβρίου  Δεκεμβρίου, οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του Ομίλου Νίκας κατέγραψαν μείωση κατά 8.9% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Όπως εξηγούν από την εταιρεία, η μείωση οφείλεται κυρίως στην δυσμενή επίδραση της Πανδημίας στον τουρισμό, αλλά και στην επάνοδο στην αγορά μίας εκ των εταιρειών του κλάδου η οποία από τον Ιούλιο του 2019 εμφάνιζε προβλήματα λειτουργίας και ουσιαστικά ήταν εκτός αγοράς.

Τα Αποτελέσματα προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά ευρώ 611 χιλ. σε σχέση με αυτό του 2019 και διαμορφώθηκαν σε ευρώ 1.098 χιλ. σε σχέση με ευρώ 487 χιλ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.   Η βελτίωση στο ποσοστό Μικτού Κέρδους και σε όλους τους δείκτες κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην αποκλιμάκωση των τιμών αγοράς των Α΄ Υλών στην παγκόσμια αγορά.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι εντός του Αυγούστου 2020 η μητρική εταιρεία αποπλήρωσε ποσό ευρώ 5 εκατ. από τη συνολική οφειλή προς τη συνδεδεμένη εταιρεία CHIPITA AE. ύψους την  31/07/2020 ευρώ 13.100 χιλ. Έτσι την 30/09/2020 η προαναφερθείσα οφειλή ανέρχεται στο ποσό των ευρώ 8.100 χιλ. όση και την 31/12/2019 Στις 03/12/2020 η εταιρεία έχοντας επαρκή ρευστότητα αποπλήρωσε επιπλέον ευρώ 4,05 εκατ. από την οφειλή της προς την ανωτέρω συνδεδεμένη εταιρεία.

To άρθρο Η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για αλλαντικά στους Έλληνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα