Η “επέλαση” των γαλατάδων και οι επενδύσεις στη λιανική

18:59 17/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Σε νέα τάση της εποχής μετατρέπονται οι αλυσίδες γαλακτοπωλείων. Παραδοσιακοί «γαλατάδες» που τα τελευταία χρόνια διένεμαν τα προϊόντα τους μέσα από τα σούπερ μάρκετ, τώρα επιδιώκουν να αναπτύξουν τη δική τους αλυσίδα.

Έτσι, επώνυμα κι εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε από γιαούρτια, κρέμες, παγωτό και ρυζόγαλο μέχρι γαλακτομπούρεκο «ξεφυτρώνουν» στις γειτονιές σαν τα μανιτάρια. Το ισχυρό τους «όπλο» είναι το όνομά τους. Ο Στάμου, ο Δημητρίου,

ο Πάτσης αποτελούν μερικά από τα ονόματα, που, ενώ δραστηριοποιούνται για πολλές δεκαετίες με την παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων, διανέμοντας τα προϊόντα τους σε διάφορα σημεία λιανικής, ωστόσο το τελευταίο διάστημα επέλεξαν να αναπτύξουν τις δικές τους επώνυμες αλυσίδες. Αποδεικνύεται μάλιστα, ότι στις προθέσεις τους έχουν την επιθετική ανάπτυξη.

«Κορωνίδα» το γιαούρτι στην αγορά των 3 δισ. ευρώ

Η αξία πωλήσεων των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, ανέρχεται στα 3 δισ. περίπου (στοιχεία της ΙRI). Αξιοσημείωτη είναι η ανοδική τάση που καταγράφει το γιαούρτι. Σύμφωνα με την IRI, η ζήτηση γιαουρτιού αυξήθηκε κατά 5,5% τον τελευταίο χρόνο. Καθώς δε, οι καταναλωτικές συνήθειες τείνουν όλο και περισσότερο προς την υγιεινή διατροφή, η εγχώρια ζήτηση σε γιαούρτι ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Για τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μάλιστα, το γιαούρτι αποτελεί το μεγάλο τους «στοίχημα» για τις αγορές του εξωτερικού, όπου η ζήτηση για παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος.

Οι «παλιοί» νέοι παίκτες της λιανικής

Οι παραδοσιακοί γαλακτοπώλες που τελευταία μετατρέπονται σε επιχειρηματίες της λιανικής, στηρίζουν την ανάπτυξή τους στο γάλα, που συλλέγουν από δικές τους φάρμες. Το μεγάλο όγκο των πωλήσεών τους ωστόσο, τον στηρίζουν στο γιαούρτι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στο παγωτό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στάμου: Με παράδοση στα προϊόντα γάλακτος από το 1964, η οικογενειακή γαλακτοβιομηχανία Στάμου εξαγοράστηκε το 2018 από την εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ, επιμένει, όμως να διατηρεί την παραδοσιακή της μορφή. Μέχρι πρότινος τα προϊόντα της τα πουλούσε σε διάφορα σημεία λιανικής, από το μικρό κατάστημα της γειτονιάς, μέχρι τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κάτι που εξακολουθεί να κάνει. Εδώ και δύο περίπου χρόνια όμως ξεκίνησε την ανάπτυξη αυτόνομης αλυσίδας λιανικής, πουλώντας γάλα, κρέμες, ρυζόγαλα, παγωτό, τυρί κι άλλα δικά της προϊόντα. Μετά τη μετάβασή της στην ισχυρή ΓΙΩΤΗΣ, η ανάπτυξη των γαλακτοπωλείων Στάμου είναι ραγδαία και οι πωλήσεις ανοδικές. Αυτή τη στιγμή διαθέτει καταστήματα σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Αμπελοκήπους, Άνοιξη, Αχαρναί, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Νίκαια, Νέο Ηράκλειο, Γαλάτσι κι άλλα σημεία της Αττικής, με τζίρο που κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ. Από την εταιρεία Γιώτης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, η ανάπτυξη του σήματος Στάμου να συνεχιστεί και στην υπόλοιπη χώρα. Επιπλέον, στα σχέδιά περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της γκάμας με νέα προϊόντα, έτσι, ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική της παραγωγικής μονάδας στο Μενίδι.

Δημητρίου: Με καταστήματα που μεταξύ άλλων βρίσκονται σε Βύρωνα, Γλυφάδα, Χολαργό, Παλαιό Φάληρο, Αγία Παρασκευή κι Αθήνα, η οικογένεια Δημητρίου, έχει παράδοση στη γαλακτοκομία από το 1969. Τα προϊόντα της εξακολουθούν να πωλούνται μέσα από τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, η απόφαση που πήρε για να αναπτύξει την ομώνυμη αλυσίδα γαλακτοπωλείων, προέκυψε, όταν η οικογένεια διαπίστωσε τη στροφή των καταναλωτών στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Έτσι, οι γαλατάδες της Κερατέας, με μότο την αναβίωση του παλαιού παραδοσιακού γαλακτοπωλείου, έβαλαν στόχο να καταστήσουν τα καταστήματα λιανικής, την ψυχή της κάθε γειτονιάς. Εκτός από τα παραδοσιακά προϊόντα γάλακτος, όπως γιαούρτι, κρέμα, ρυζόγαλο κ.λπ, η εταιρεία φημίζεται και για το γαλακτομπούρεκό της. Μάλιστα για τον τομέα των γλυκών έχει συνάψει συνεργασία με τη chef Νένα Ισμυρνόγλου.

Γαλακτοποιήματα Πάτση: Ξεκίνησε από το Χαϊδάρι και στη συνέχεια επεκτάθηκε στα Βριλήσσια, ενώ τα επεκτατικά σχέδια έχουν και συνέχεια. Το best seller προϊόν της οικογένειας Πάτση είναι το γαλακτομπούρεκο, το οποίο παρασκευάζεται με παραδοσιακή συνταγή από το 1977, όταν η μητέρα του ιδιοκτήτη την εφάρμοσε για πρώτη φορά ακολουθώντας τα μυστικά μιας βυζαντινής συνταγής. Τα καταστήματα, ωστόσο, στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε μία ευρύτερη γκάμα γαλακτοκομικών και γλυκών, από παγωτό, γιαούρτι και κρέμα, μέχρι τρίγωνα και μιλφέιγ.

Κωσταρέλου: Τα πρώτα βήματα της οικογένειας Κωσταρέλου έγιναν το 1937, όταν ξεκίνησε να φτιάχνει τυρί και γιαούρτι με γάλα από το δικό της κοπάδι ζώων για να φιλέψει τους κατοίκους του Μαρκοπούλου, στο ταβερνάκι που διατηρούσε στην πλατεία της περιοχής. Αν και η ίδια συστήνεται ως «Τυροκομείο Κωσταρέλου», ωστόσο στα επτά καταστήματα λιανικής της, διαθέτει κι άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, ρυζόγαλο κ.λπ. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία και νέων καταστημάτων.

Provio: Την ανάπτυξή τους στον τομέα λιανικής με δικά τους καταστήματα, επιδιώκει και η εταιρεία Provio, με έδρα το Άργος και παράδοση στο παγωτό από τη δεκαετία του ’70. Με πρώτη ύλη το πρόβειο γάλα, η εταιρεία διαθέτει τα παγωτά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα επιχειρεί τη δημιουργία δικτύου καταστημάτων κυρίως στην επαρχία.

To άρθρο Η “επέλαση” των γαλατάδων και οι επενδύσεις στη λιανική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα