Οικονόμου: Πρόθεσή μας να ανοίξουν τα σχολεία - Τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

12:32 4/1/2022 - Πηγή: NewsIt

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και πιθανότατα άλλων μέτρων που είναι πιθανόν να ανακοινωθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πραγματοποίησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση με απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Οικονόμου θυμίζοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχει θέσει σε εφαρμογή δέσμη μέτρων που μειώνουν τους φόρους και αυξάνουν το εισόδημα. Από την 1η Ιανουαρίου όπως τόνισε μεταξύ άλλων αυξήθηκε ο κατώτατος

μισθός, μειώθηκε η προκαταβολή φόρου και συνεχίζεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές και αλλού, το τέλος κινητής τηλεφωνίας, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, η αναστολή καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «μείζον ζήτημα είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Στην χώρα μας είναι ήδη κυρίαρχη και παρουσιάζει πρωτόγνωρη μεταδοτικότητα. Φέρνει δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα αλλά λιγότερες νοσηλείες». 

Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και διαρκώς μεταβαλλόμενη και θα έχει νέους κυματισμούς για το επόμενο διάστημα και απαιτεί εγρήγορση. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται σχολιαστική τήρηση των μέτρων είπε ακόμα. Ο μόνος δρόμος επανέλαβε είναι ο εμβολιασμός και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση πάνω από 7,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την πίεση. 

Υπάρχει συμφωνία του υπουργείου Υγείας με ιδιωτικές κλινικές για κλίνες και προσωπικό για να μπορέσει να βοηθήσει την λειτουργία του ΕΣΥ. 

Για τα σχολεία: Το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή και αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι το άνοιγμα των σχολείων. Πρόθεση και βασική μας προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχουμε τους στόχους. Θα γίνει με όποιο πρωτόκολλο κριθεί αναγκαίο. 

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει επάρκεια σελφ τεστ, είπε ότι περιμένουμε την συνεδρίαση της επιτροπής για το τι πρωτόκολλο θα εισηγηθούν για τον διαγνωστικό έλεγχο. Οι εισηγήσεις των ειδικών θα συμπεριλαμβάνουν και το σενάριο της έκρηξης των κρουσμάτων, είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι από τις εισηγήσεις θα κριθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. 

Πρόσθεσε ότι το απόγευμα η επιτροπή θα εισηγηθεί εκτός από τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Για τα φροντιστήρια είπε ότι είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και πως είναι σίγουρος ότι ακολουθούνται όλα τα μέτρα που προβλέπονται. 

Για νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Στην παρούσα φάση εστιάζουμε στο πλαίσιο που υπάρχει. Περιμένουμε την συνεδρίαση των ειδικών ειδικά για τα σχολεία. Σταθμίζουμε τα δεδομένα και την κατάσταση και όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε είμαστε εδώ να το συζητήσουμε.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι συστήνεται ακόμα και στους τριπλά εμβολιασμένους που βρίσκονται θετικοί με rapid test να μην προχωρούν σε μοριακό τεστ γιατί και με rapid test θεωρούνται θετικοί.

Για το τι θα γίνει τα Θεοφάνεια είπε ότι υπάρχουν ήδη μέτρα για τις εκκλησίες και είναι καλό αυτές τις μέρες στο πλαίσιο του ρόλου του να εφαρμόζει τα μέτρα. Για την τελετή αγιασμού των υδάτων θυμίζω ότι υπάρχουν μέτρα για αποστάσεις και χρήση μάσκας και έτσι θα προχωρήσουμε.

Για το κρούσμα στο Μαξίμου: Όλοι θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο που επιβάλλεται από αυτές τις περιπτώσεις. Ο κ. Σκέρτσος δεν ήρθε σήμερα σε επαφή με τον πρωθυπουργό. Θα κάνουμε ότι μας υποδείξει ο ΕΟΔΥ

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την λήξη του για τους άνω των 60 είπε: Για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πάνω από 165.000 και πάνω από 25.000 είναι τα κατ οίκον ραντεβού και έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουμε ξεπεράσει τις 210.000 που ήταν ο στόχος κοντά στους σχεδιασμούς μας. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε τους 60 και άνω να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου αλλά από τις 16 Ιανουαρίου θα εφαρμοστεί ο νόμος. Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις. Θα απαιτείται η επίδειξη του πιστοποιητικού μέσα στην χώρα για να έχει τα προνόμια όποιος έχει εμβολιαστεί αν πάμε στην κατεύθυνση για το 7μηνο.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να πάει στον Άγιο Ευστράτιο για τα Θεοφάνεια έχει πολλούς συμβολισμούς, είπε ο κ. Οικονόμου όταν ρωτήθηκε αν θα στείλει μήνυμα στην Τουρκία. 

Δείτε όλη την ενημέρωση 

To άρθρο Οικονόμου: Πρόθεσή μας να ανοίξουν τα σχολεία - Τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα