Οικονόμου: Όλα αξιολογούνται για τις διερευνητικές με την Τουρκία - Το κείμενο Καρτερού το είδε η ντροπή και ντράπηκε

12:32 17/2/2022 - Πηγή: NewsIt

Παρακολουθήστε ζωντανά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

Ο κ. Οικονόμου θα απαντήσει και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Με την συμμετοχή του πρωθυπουργού στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία αλλά και την συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Σερβίας ξεκίνησε την ενημέρωση ο κ. Οικονόμου.

Για την μείωση της ανεργίας στο 12,8% τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο κ. Οικονόμου παρέθεσε τα στοιχεία και είπε ότι το ποσοστό ανεργίας το 2021 έπεσε περισσότερο στις κατηγορίες των γυναικών και των νέων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει το 48% των παραπόνων των πολιτών για τον δημόσιο τομέα. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και για τον λόγο αυτό ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού και να πάψουν να ταλαιπωρούνται 6,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι.

Για τα μέτρα της πανδημίας επανέλαβε ότι αποφασίστηκε η χαλάρωση των μέτρων και πως θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19/02.

Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις τιμές του ρεύματος. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να βυθίσει την χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης. Είπε ότι οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές. Η Ελλάδα ως μικρή αγορά ενέργειας δεν διαθέτει δυνατότητα επηρεασμού των διεθνών τιμών φυσικού αερίου. Για τον λιγνίτη, τόνισε ότι το κλείσιμο μονάδων είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως υπάρχουν ακόμα μονάδες σε λειτουργία. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ευρωπαϊκή πολιτική, σημείωσε. «Με απλά λόγια αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη θα πληρώναμε το ρεύμα ακόμα πιο ακριβά από ότι το πληρώνουμε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΔΕΗ το 2019 βρέθηκε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία. Η χώρα έμεινε ενεργειακά ανοχύρωτη και τότε οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα και δεν χρειάστηκε εκείνη η κυβέρνηση να διαχειριστεί κρίση τιμολογίων. Αλλά και αυξήσεις έγιναν. Σήμερα είναι η ΔΕΗ σε τροχιά ανάκαμψης. Αν δεν είχε συμβεί αυτό θα είχαμε ακριβότερο ρεύμα και πολλά μπλακάουτ», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της ΔΕΗ και της κυβέρνησης έχει την 7η φθηνότερη τιμή λιανικής ρεύματος στην ΕΕ», είπε και πρόσθεσε ότι κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Η Ελλάδα το 2019 έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού και σε αυτή την κατάσταση δεν θα επιστρέψουμε.

Για τους αγρότες και τι θα κάνει η κυβέρνηση απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι σε επικοινωνία και ειλικρινή συζήτηση με τους αγρότες. Ήδη έχουμε πάρει μέτρα ανακούφισης. Ο κ.Τσίπρας είχε ξαναπάει σε μπλόκα και ανέβηκε και σε τρακτέρ και μετά όλοι οι Έλληνες και οι αγρότες μαζί τους δέχτηκαν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Τώρα, μην έχοντας να προσφέρει κάτι καινούριο στρέφεται στους αγρότες όπως οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς. Οι αγρότες το ξέρουν και γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με σωφροσύνη θα σταθεί στο πλευρό όλων των Ελλήνων. 

Για την Τουρκική επιθετικότητα: «Όλες οι προκλήσεις της Άγκυρας απαντώνται αμέσως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έφερε ως παράδειγμα την απάντηση του Νίκου Δένδια στον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία. 

«Η διεθνής κοινότητα κατανοεί το ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την αγνόηση του διεθνούς δικαίου. Αυτό αντανακλάται και από τις διεθνείς συμφωνίες με μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα μας είναι σε πορεία ενίσχυσης του γεωπολιτικού της αποτυπώματος. Έχουμε απέναντι μας έναν γείτονα που επιμένει στην προκλητική ρητορική και έτσι η αμυνα είναι αυτοσκοπός». 

Απαντώντας στο γιατί έγινε τώρα το διάβημα στην Τουρκία, ο κ. Οικονόμου είπε: «Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών, είναι σε διαρκή επικοινωνία. η εξωτερική μας πολιτική απαντά στην προκλητική συμπεριφορά επιλέγοντας τον χρόνο και εύρος. Ψύχραιμα και με αποφασιστικότητα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή. Η νευρικότητα της Άγκυρας την χαρακτηρίζει και λόγω της εσωτερικής κατάστασης αλλά και η ενδυνάμωση της χώρας στα εξοπλιστικά. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι διερευνητικές την επόμενη εβδομάδα λέγοντας: «Όλα αξιολογούνται. Δεν έχει αλλάξει κάτι για την άλλη εβδομάδα και τις διερευνητικές, αλλά όλα εξαρτώνται από την στάση της Τουρκίας». 

Για το κείμενο του Θανάση Καρτερού με τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού: «Το κείμενο αυτό του κ. Καρτερού που συνυπογράφει ο κ. Πολάκης με τον οποίο δήθεν δεν συμφωνεί σε όλα, το είδε η ντροπή και ντράπηκε. Όπως πρέπει να ντρέπεται και ο καθένας που λέει τέτοια πράγματα και πολιτεύεται με ρητορική μίσους και ύβρεις σε αυτό τον κατήφορο χουλιγκανισμού δεν θα ακολουθήσουμε».

Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στην ώρα τους. Η κυβέρνησή μας δεν πολιτεύεται με δωράκια. Η κυβέρνηση με συγκροτημένη πολιτική δυναμώνει το εισόδημα και δημιουργεί προϋποθέσεις για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά. Στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας όπως με την στήριξη μετά τις ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας. Μπορούμε να παρέμβουμε και να στηρίξουμε πάντα στα πλαίσια δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής σταθερότητας. Από αυτό εξαρτώνται οι αποφάσεις και το εύρος των ,μέτρων και πότε θα γίνει. 

Για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με εντολή του κ. Γεραπετρίτη είχε μεταβεί στην συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Δεν ισχύει αυτό σε καμία περίπτωση. Οι βουλευτές είναι από το Σύνταγμα ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν». 

Δείτε την ενημέρωση 

 

To άρθρο Οικονόμου: Όλα αξιολογούνται για τις διερευνητικές με την Τουρκία - Το κείμενο Καρτερού το είδε η ντροπή και ντράπηκε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
1702,