Η… αλλαγή και το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ

08:13 14/5/2021 - Πηγή: NewsIt

Το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο συνοψίζεται μέσα στην φράση «όλα γύρω μας αλλάζουν. Εμείς;» ανέλυσε χθες (13.05.2021) ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας

ανέφερε ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας έχουν χτυπηθεί παρά πολύ, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα έχουν πολύ δύσκολη ανάκαμψη.

Σχολιάζοντας το εργασιακό νομοσχέδιο χαρακτήρισε την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ιδεοληπτική καθώς, όπως είπε, τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει «εδώ ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να βγάλει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου του Ρήγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία, μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αναδιανομή εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι με τις κινήσεις του στηρίζει τους εργαζόμενους και την  μεσαία τάξη ενώ φορολογεί μεγάλο πλούτο.

Επεσήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική κυβέρνηση που δεν βρήκε καμένη γη αλλά γεμάτα ταμεία, που έχει φθηνό δανεισμό από τη ρύθμιση του χρέους, που δεν έχει Σύμφωνο Σταθερότητας και αντίθετα έχει όλες τις δυνατότητες με το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Και τι έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση; Κατά την άποψή μου ήταν άτολμη στην αντιμετώπιση των οικονομικών κινδύνων, της πολύ μεγάλης ύφεσης. Και η πολύ μεγάλη ύφεση είναι 8,2%», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σήμερα (14.05.2021) θα έχει συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι άξιζε το ρίσκο αφού «η  ουσία είναι ότι καταφέραμε και πετύχαμε μια ιστορική τομή για τα Βαλκάνια και για τη χώρα. Η συμφωνία των Πρεσπών πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια συμφωνία επωφελής για τη χώρα και είναι και επωφελής για την περιοχή».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και ότι σέρνεται από τις εσωκομματικές αβαρίες.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία, για να ισχυροποιήσει τη θέση της. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με δύο βασικά ζητήματα: Την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του για την άρση των πατεντών ανέφερε ότι «η ΕΕ προτάσσει τους νόμους του κέρδους πολυεθνικών έναντι της υγειονομικής ασφάλειας».

Ανέφερε ακόμα ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε συνολικά πολύ μεγάλα λάθη. «Θεωρώ –τόνισε  -ότι συνολικά η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα είχε πολύ μεγάλα λάθη και πολύ μεγάλες ανεπάρκειες. Και ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν να τα κλείνεις όλα και μάλιστα για 5, 6 μήνες όταν έχεις 200 κρούσματα και να τα ανοίγεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα όταν έχεις 2.000 κρούσματα.

Από εκεί και πέρα, εγώ θέλω να πω κάτι σήμερα που ίσως δεν το έχω ξαναπεί, αλλά θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Το μοντέλο που ακολουθήσαμε, το μοντέλο του lockdown, κατά την άποψή μου, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως, -γιατί άλλο είναι να κλείσεις για 30 μέρες και άλλο να κλείσεις για 6 μήνες- είναι ένα μοντέλο αποτυχημένο. Αλλού κατά την άποψή μου, εντοπίζω το πρόβλημα στη διαχείριση».

To άρθρο Η… αλλαγή και το νέο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα