Η Αίγυπτος ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Ο Σίσι «χάραξε» μονομερώς ΑΟΖ με τη Λιβύη

10:25 14/12/2022 - Πηγή: NewsIt

Με μια υπογραφή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ αλ Σίσι, «κουρέλιασε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση της Τρίπολης επιχείρησαν να «καταργήσουν» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Αίγυπτος οριοθέτησε μονομερώς

τα θαλάσσια σύνορά της με τη Λιβύη!

Ο αλ Σίσι υπέγραψε την Τρίτη (13.12.2022) το προεδρικό διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορά της προς τη δύση. Με μια υπογραφή καταργείται επί της ουσίας το μνημόνιο που υπέγραψαν το 2019 η Τουρκία και η Λιβύη και επικαιροποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Επί της ουσίας και όπως φαίνεται και στους χάρτες, με το διάταγμα Σίσι οριοθετούνται τα θαλάσσια σύνορα της Λιβύης με την Αίγυπτο, με βάση τη χάραξη ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση.

Η Αίγυπτος κινήθηκε βάσει των όσων έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα το 2020.

Egypt’s President al-Sisi has issued a decree regarding the determination of the country’s western maritime boundary and Egyptian-Libyan EEZ in the Mediterranean.

A geopolitical move that would represent a new brake for the illegal maritime agreement between Turkey & Tripoli. pic.twitter.com/lsQdYwksBZ

— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) December 14, 2022

«Τα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου ξεκινούν από το σημείο Νο. 1 των χερσαίων συνόρων ΑιγύπτουΛιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων και φτάνουν μέχρι το σημείο Νο. 8 και έτσι η δυτική θαλάσσια συνοριακή γραμμή της Αιγύπτου επεκτείνεται από το σημείο Νο. 8 με κατεύθυνση προς βορρά», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο, Mena.

Το πρακτορείο αναφέρει, επίσης, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, Αίγυπτος και Ελλάδα, είχαν καταδικάσει σθεναρά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αναφορά του στους υδρογονάνθρακες. 

Αίγυπτος και Ελλάδα έχουν ενισχύει τους δεσμούς τους τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενες στενά για να αναπτύξουν ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο, για ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά την τρομοκρατία και για συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, σημειώνει το αιγυπτιακό πρακτορείο.

To άρθρο Η Αίγυπτος ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Ο Σίσι «χάραξε» μονομερώς ΑΟΖ με τη Λιβύη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα