Η Nissan κλείνει 7 από τα 17 εργοστάσιά, μετά την κολοσσιαία καθαρή ζημιά 4,1 δισ. ευρώ για το 2024 – 2025
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να κλείσει επτά εργοστάσια και να περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας -το 15% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του- μετά την καταγραφή των μεγαλύτερων ετήσιων ζημιών της από τότε που η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault έσωσε την εταιρεία από την παρ’ ολίγον πτώχευση πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.
Η Nissan αποφάσισε να μην εκδώσει πρόβλεψη λειτουργικών κερδών για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2026. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρή ζημία 670,9 δισ. γιεν (4,5 δισ. δολαρίων) κατά το έτος που έληξε τον Μάρτιο. Η Nissan επιταχύνει επίσης την αναδιάρθρωσή της. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα κλείσει τις επτά μονάδες παραγωγής μέχρι το οικονομικό έτος 2027, με την ετήσια παραγωγική ικανότητα να πέφτει στα 2,5 εκατομμύρια μονάδες από 3,5 εκατομμύρια πέρυσι. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απώλεια 9.000 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινώσει προηγουμένως. Τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κόστους κατά 500 δισ. γιεν, δήλωσε η εταιρεία.
Η προβληματική ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την αντικατάσταση των περισσότερων κορυφαίων στελεχών της – συμπεριλαμβανομένου του διορισμού νέου διευθύνοντος συμβούλου – μετά την αποτυχία των προσπαθειών για συνένωση με τη Honda Motor Co. νωρίτερα φέτος, αφήνοντάς την σε επείγουσα ανάγκη για μια άλλη σανίδα σωτηρίας.
Η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ιβάν Εσπινόζα στην πρώτη του ενημέρωση μετά τα κέρδη από τότε που ανέλαβε την κορυφαία θέση τον Απρίλιο. «Η Nissan πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αυτοβελτίωση με μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη και ταχύτητα». Οι σαρωτικές αλλαγές σηματοδοτούν μια σημαντική απομάκρυνση από τον προηγούμενο διευθύνοντα σύμβουλο Makoto Uchida, ο οποίος επικρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά επιθετικός με το σχέδιό του να περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας και να μειώσει την παραγωγή κατά 20%.
Η Nissan είχε υποδείξει ευρύτερα σχέδια μείωσης της παραγωγής, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στη Φουκουόκα, προκειμένου να επικεντρωθεί στη δική της ανάκαμψη. Ακόμα και με τις βαθύτερες περικοπές, η Nissan αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για την εξεύρεση σωτήρα, με την κατάρρευση των συνομιλιών για τη σύνδεση με τη Honda να περιπλέκει την αναζήτησή της.
Η Hon Hai Precision Industry Co. είχε αναδειχθεί σε επικρατέστερη εταιρεία, με τον πρόεδρο Young Liu να δηλώνει τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία του είχε προσεγγίσει τη Nissan και τη Honda για πιθανή συνεργασία, όταν οι δύο εταιρείες συμμετείχαν σε συνομιλίες για τη συνένωσή τους.
Η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια εταιρεία iPhone, γνωστή ως Foxconn, έχει εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία της να συναρμολογήσει ηλεκτρικά οχήματα για τους Ιάπωνες κατασκευαστές αυτοκινήτων και νωρίτερα αυτό το μήνα υπέγραψε συμφωνία με τη Mitsubishi Motors Corp. για να κάνει ακριβώς αυτό. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Nissan κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν από τους δασμούς των ΗΠΑ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι αναμένει να δει αντίκτυπο 450 δισ. γιεν από τις πολιτικές, ο οποίος περιλαμβάνεται στην πρόβλεψή της για λειτουργική ζημία 200 δισ. γιεν το πρώτο τρίμηνο. Οι εξαγωγές από το Μεξικό και την Ιαπωνία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45% των πωλήσεων της Nissan στις ΗΠΑ, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Jeremie Papin. Οι δασμοί θα επηρεάσουν 300.000 μονάδες σε εξαγωγές από το Μεξικό και 120.000 μονάδες από την Ιαπωνία, είπε.
Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες εμπορικές πολιτικές του Τραμπ επηρεάζουν ήδη τον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με ορισμένους κατασκευαστές, όπως η Stellantis και η Mercedes-Benz Group, να έχουν αποσύρει τις προβλέψεις τους για τα κέρδη τους και άλλους να προειδοποιούν για σημαντικά πλήγματα στο τελικό αποτέλεσμα. Η General Motors μείωσε τις προβλέψεις για τα κέρδη της λόγω της έκθεσης έως και 5 δισ. δολαρίων από τους δασμούς στα αυτοκίνητα, ενώ η Ford Motor αναμένει πλήγμα 1,5 δισ. δολαρίων στα αποτελέσματα.
Οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας έχουν ενταχθεί στη χορωδία που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των συνεχώς μεταβαλλόμενων εμπορικών πολιτικών του Τραμπ. Η Toyota Motor δήλωσε ότι εκτιμά πλήγμα 180 δισ. γιεν στα λειτουργικά κέρδη σε διάστημα μόλις δύο μηνών και η Mazda Motor Co. συγκράτησε τις ετήσιες προβλέψεις, ενώ προειδοποίησε για αντίκτυπο 10 δισ. γιεν μόνο για το μήνα Απρίλιο.
Ξεχωριστά, η Renault, η οποία κατέχει περίπου 36% των μετοχών της Nissan, δήλωσε ότι αναμένει πλήγμα 2,2 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια) στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου λόγω των προσπαθειών ανάκαμψης της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Εσπινόζα δήλωσε ότι η Nissan επιδιώκει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Renault στην Ευρώπη, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική και να συνεργαστεί με τη Mitsubishi στις ΗΠΑ για την ανάπτυξη φορτηγών pickup και μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων. Μπορεί επίσης να επιδιώξει να συνεργαστεί με τη Honda για τις ΗΠΑ, είπε.
To άρθρο Η Nissan κλείνει 7 από τα 17 εργοστάσιά, μετά την κολοσσιαία καθαρή ζημιά 4,1 δισ. ευρώ για το 2024 – 2025 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κύριε υπουργέ, μάθε πρώτα σιδηρόδρομο!
- Eurovision 2025: Τι δείχνουν τα στοιχήματα για τις πρώτες θέσεις λίγο πριν τον α' ημιτελικό - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
- Τραγωδία στην Λάρισα: Με πολλαπλές μαχαιριές δολοφονήθηκε η 52χρονη – Βρέθηκε σακούλα με μαχαίρι
- Τέμπη: Παραδόθηκε το πόρισμα Καρώνη (ΕΜΠ) - Τα έλαια σιλικόνης μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα - Όλο το πόρισμα
- Πάπας Λέων ΙΔ΄: Πρώτη διακριτική διαφοροποίηση από τη στάση του εκλιπόντα Φραγκίσκου – Ουκρανία
- Τροχαίο στην Παραλιακή: Η στιγμή που το αυτοκίνητο «καρφώνεται» σε φανάρι - Δύο οι βαριά τραυματίες
- ΣΚΑΪ: Η Σία Κοσιώνη, ο Δημήτρης Οικονόμου και το μέλλον τους
- Νικόλαος Ντε Γκρες: Με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη στην Πάτμο
- Έγκλημα στη Λάρισα: Ο 21χρονος μητροκτόνος πήγε για πίτσα λίγες ώρες πριν δολοφονήσει τη μητέρα του - Βίντεο
- Τέμπη: Η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε ζωοτροφές, μπίρες και λαμαρίνες - Κανένα βαγόνι δεν είχε ίχνη φωτιάς - Τι αναφέρει το πόρισμα Καρώνη του ΕΜΠ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Eurovision 2025: Απόψε ο Α’ Ημιτελικός από τη Βασιλεία – Συμμετέχει η Κύπρος με τον Theo Evan
- Πέθανε ο σπουδαίος χαράκτης και ζωγράφος, Μαρτίνος Γαβαθάς – Αποχαιρετισμός από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
- Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο ατύχημα στον Άλιμο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο «καρφώνεται» στο φανάρι
- Η εκεχειρία Κίνας – ΗΠΑ προκαλεί άλμα τιμών και ζήτησης στις μεταφορές εμπορευμάτων στον Ειρηνικό
- Πρέσβης Κίνας: «Θέλουμε περισσότερες εξαγωγές από την Ελλάδα»
- Geely: Έρχεται με φόρα στην Ελλάδα τον Ιούνιο
- Αττική Οδός: Διαρροή λάσπης στις δεξιές λωρίδες στο ρεύμα προς Ελευσίνα – Μεγάλες καθυστερήσεις μετά την έξοδο Ηρακλείου
- Τουρκία: Έπεσε ελικόπτερο ανοιχτά της Αττάλειας – Στο νοσοκομείο 4 Τούρκοι στρατιωτικοί
- Η Μαντόνα ετοιμάζει μια νέα σειρά για το Netflix βασισμένη στη ζωή και την καριέρα της
- Βρετανία: Η αντιτρομοκρατική ερευνά τρεις πυρκαγιές που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Τέμπη: «Από τα δείγματα που ελήφθησαν διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε έκρηξη» λέει το πόρισμα Τσακιρίδη από την έρευνα στο Κουλούρι
- Λάρισα: Καρέ καρέ η αποκάλυψη της άγριας δολοφονίας της 52χρονης από τον γιο της – Τη σκότωσε με μαχαίρι με λάμα 10 εκατοστά
- Νέα Μανωλάδα: Φωτιά σε καταυλισμό εργατών – Ακούγονται εκρήξεις
- «Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφάσισε να παραμείνει στον ΠΑΟΚ» γράφουν στη Ρουμανία
- Η Μαντόνα ετοιμάζει μια νέα σειρά για το Netflix βασισμένη στη ζωή και την καριέρα της
- Nίκος Ιατρού: Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αυτό έκανες πάντα»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καρχαρίες και χταπόδια μεταξύ 200 ειδών που πεθαίνουν από τοξική άλγη
- Μεγάλη φωτιά και εκρήξεις σε καταυλισμό εργατών γης (βίντεο)
- Θεσσαλονίκη: Έκρυβαν 57 κιλά κοκαΐνης, αξίας 1,6 εκατ. ευρώ, σε φορτίο με μπανάνες [βίντεο]
- Πέθανε η επιμελήτρια τέχνης Κόγιο Κούο στα 57 της -Επικεφαλής της Μπιενάλε της Βενετίας 2026
- Υφαίνοντας φθαρμένα υφάσματα: Εργαστήριο Χειροτεχνίας και Παράδοσης στην Αγιάσο, 17-18 Μαΐου 2025
- Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν θα επισκεφθούν 8 – 10 Ιουλίου το Ηνωμένο Βασίλειο
- Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά σε καταυλισμό εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα
- Το πρώτο σύμπτωμα της σκωληκοειδίτιδας που πολλοί παραβλέπουν -Η πρόληψη της περιτονίτιδας