Η FIFA προχώρησε σε αλλαγές στους κανονισμούς για το «χέρι» – Τι θα ισχύσει στο Euro

17:54 5/3/2021 - Πηγή: NewsIt

Αλλαγές στον κανονισμό που αφορά την παράβαση του χεριού προωθεί η FIFA, αφού τονίστηκε ότι δεν μπορεί κάθε επαφή της μπάλας με το χέρι να θεωρείται παράβαση ανεξαρτήτως συνθηκών. Τι θα ισχύσει από 1η Ιουλίου και πως θα διεξαχθεί το Euro.

Σε νέες διευκρινίσεις, αναφορικά με το πότε θα πρέπει να θεωρείται παράβαση το χέρι, προχώρησε στην 135η ετήσια συνάντησή του (που

πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης) το IFAB. Το συμβούλιο της FIFA που είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, προέβη σε νέες τροποποιήσεις, με την ελπίδα να πάψει το φαινόμενο διαφορετικής ερμηνείας ίδιως φάσεων, που έχει προκύψει μετά τις προηγούμενες αλλαγές.

Όπως διευκρινίζει το IFAB, δεν μπορεί κάθε επαφή της μπάλας με το χέρι να θεωρείται παράβαση και καλεί τους διαιτητές να χρησιμοποιούν την κρίση τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αν η θέση του χεριού μεγαλώνει “αφύσικα” το σώμα του ποδοσφαιριστή.

Έτσι, παράβαση πλέον θα πρέπει να θεωρείται όταν ένας ποδοσφαιριστής:

Εσκεμμένα βρίσκει την μπάλα με το χέρι, π.χ. μετακινώντας το προς την κατεύθυνση της μπάλας
βρίσκει την μπάλα με το χέρι όταν αυτό μεγαλώνει αφύσικα το σώμα. Ένας παίκτης θεωρείται ότι μεγαλώνει αφύσικα το σώμα του, όταν η θέση του χεριού δεν είναι συνέπεια ή δεν δικαιολογείται από την κίνηση του σώματος. Έχοντας το χέρι του σε μία τέτοια θέση, ο παίκτης παίρνει το ρίσκο να χτυπήσει η μπάλα στο χέρι του και να τιμωρηθεί.

Σε περίπτωση επίτευξης τέρματος, θεωρείται παράβαση όταν:
Tο γκολ σημειώνεται απευθείας με το χέρι, έστω και ακούσια
Όταν το γκολ σημειώνεται αμέσως μετά την επαφή της μπάλας με το χέρι, έστω και ακούσια.

Στον αντίποδα, δεν θα ακυρώνεται τέρμα που επιτεύχθηκε μετά από ακούσια επαφή της μπάλας με το χέρι, όταν το γκολ σημειώνεται από άλλον παίκτη.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι ο υπάρχων ορισμός του χεριού (μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης) θα πρέπει να χρησιμοποιείται και όταν εξετάζεται αν ένας ποδοσφαιριστής βρίσκεται ή όχι σε θέση οφσάιντ.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και δεν αναμένεται να εφαρμοστούν στο EURO 2020. Παράλληλα, το Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πριν αποφασίσει για ενδεχόμενη επέκταση της έκτακτης χρήσης πέντε αλλαγών, η οποία ισχύει σε συλλογικό επίπεδο ως τις 31/12/2021 και σε επίπεδο εθνικών ομάδων ως τις 31/7/2022. Υπό παρακολούθηση παραμένει και ο πιλοτικός κανονισμός της αντικατάστασης ποδοσφαιριστή λόγω εγκεφαλικής διάσεισης, οι δοκιμές του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2022.

To άρθρο Η FIFA προχώρησε σε αλλαγές στους κανονισμούς για το «χέρι» – Τι θα ισχύσει στο Euro δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα