Γιατί ο Τραμπ θέλει διακαώς τα ορυκτά της Ουκρανίας και που κολλάει η συμφωνία με το Κίεβο και τη «συμμαχία των προθύμων»
Συνεχίζει να «καίγεται» ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να υπογραφεί η συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, στα πλαίσια των αμερικανικών πιέσεων προς την ειρήνευση με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, ο Τραμπ προσπάθησε να πιέσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αφήσει τις ΗΠΑ να επωφεληθούν από τους ανεκμετάλλευτους
Για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας φαίνεται να ευθύνονται οι ΗΠΑ, καθώς οι αξιωματούχοι στο Κίεβο τονίζουν ότι παραμένουν έτοιμοι να οριστικοποιήσουν το σύμφωνο. Παρά τις δηλώσεις του Τραμπ ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σύντομα, το επίκεντρο της κυβέρνησής του έχει μετατοπιστεί πέρα από τη μεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και συγκεκριμένα προς την απόκτηση ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων και ενδεχομένως την υπαγωγή των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας σε αμερικανική ιδιοκτησία.
Παρ’ όλα αυτά, η εμμονή του Τραμπ με τα αγαθά της Ουκρανίας έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά έχει να προσφέρει η χώρα. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται στην προτεινόμενη συμφωνία ως συμφωνία «σπάνιων γαιών», η Ουκρανία δεν διαθέτει σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών που να αναγνωρίζονται διεθνώς ως οικονομικά βιώσιμα.
Ωστόσο, είναι ένας καταξιωμένος παραγωγός άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, ουρανίου, τιτανίου και μαγνησίου, και η επέκταση αυτών των τομέων θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα για τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει υπερβολική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει ισχυριστεί επανειλημμένα, χωρίς βάση, ότι οι Αμερικανοί έχουν συνεισφέρει πολύ περισσότερο από ό,τι οι ευρωπαϊκές χώρες.
Προσπαθώντας να ανακτήσει το κόστος της αμερικανικής βοήθειας, έθεσε αρχικά κάποιες τεράστιες απαιτήσεις από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, ζητώντας κάποια στιγμή το ισοδύναμο των 500 δισ. δολαρίων από σπάνιες γαίες – υλικά που παίζουν βασικό ρόλο στην άμυνα και σε άλλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Το αίτημα αυτό δεν μπήκε τελικά στο σχέδιο κειμένου της συμφωνίας.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η Ουκρανία θα δέσμευε για το ταμείο αυτό το 50% όλων των εσόδων που θα εισέπραττε από τη «μελλοντική κερδοφόρα αξιοποίηση» των φυσικών της πόρων, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών, των υδρογονανθράκων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και των λιμένων και άλλων υποδομών.
Αυτό θα ίσχυε για νέα έργα και όχι για υφιστάμενα, και θα μπορούσε να απαιτήσει μεγάλες επενδύσεις σε ορυχεία και οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Πώς διαφέρει αυτή η συμφωνία από την τυπική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ;Η προτεινόμενη συμφωνία σηματοδοτεί μια έντονη απόκλιση από την παραδοσιακή προσέγγιση των ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε συμμάχους που πλήττονται από συγκρούσεις. Μοιάζει λιγότερο με το Σχέδιο Μάρσαλ, την αμερικανική πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και περισσότερο με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τη συμφωνία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που απέσπασε αποζημιώσεις από την επιτιθέμενη Γερμανία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, οι πληρωμές θα προέρχονταν από την εισβολέα χώρα, την Ουκρανία.
Η συμφωνία θα έφερνε χρήματα να ρέουν από μία χώρα που έχει ήδη καταστραφεί οικονομικά από την εισβολή και απαιτεί περίπου 524 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη της ουκρανικής κυβέρνησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ηνωμένων Εθνών.
Η εξωτερική πολιτική σπάνια είναι αλτρουιστική. Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν μια στρατηγική επένδυση των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών εθνών ως σταθερών εταίρων, να περιορίσει την εξάπλωση του κομμουνισμού και να διευρύνει την αγορά των αμερικανικών προϊόντων.
Ωστόσο, η προτεινόμενη συμφωνία με την Ουκρανία είναι πιο ξεκάθαρα συναλλακτική, σύμφωνα με την οποία οι φυσικοί πόροι θα χρησιμεύσουν ως αντάλλαγμα για την αμερικανική βοήθεια μέχρι σήμερα. Ο Τραμπ δήλωσε ότι το σύμφωνο θα επιτρέψει στις ΗΠΑ «να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας και να πάρουμε πολλά χρήματα στο μέλλον».
Ποια εμπορεύματα είναι ευκολότερο να αξιοποιηθούν στην Ουκρανία;Σύμφωνα με πηγές, η Ουκρανία διαθέτει κοιτάσματα ορυκτών πόρων αξίας τουλάχιστον 10 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του γραφίτη και του τιτανίου, αλλά δεν είναι γνωστό πόσα από αυτά είναι εμπορικά βιώσιμα.
Οι χονδρικές πρώτες ύλες όπως ο άνθρακας και το σιδηρομετάλλευμα, καθώς και το ουράνιο, είναι ίσως τα πιο λογικά κοιτάσματα για να στοχεύσουν οι ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει γιατί, αφού χτιστούν τα ορυχεία και εξαγάγουν τα υλικά, είναι ευκολότερο να πωληθούν άμεσα στην αγορά σε σύγκριση με άλλες ύλες που απαιτούν πρόσθετη επεξεργασία, όπως ο γραφίτης και οι σπάνιες γαίες.
Η επεξεργασία αυτών των ορυκτών εκτός Κίνας θα απαιτούσε επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και αυτό συχνά συνεπάγεται περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα. Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι πολλά από τα εμπορεύματα που θα μπορούσε δυνητικά να εξορύξει η Ουκρανία είναι επί του παρόντος καλά εφοδιασμένα σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε οι τιμές μπορεί να μην είναι αρκετά ελκυστικές, ώστε να δικαιολογούν τη δέσμευση μεγάλων κεφαλαίων.
Ποια άλλα κοιτάσματα μετάλλων έχει η Ουκρανία;Η Ουκρανία επιθυμεί, επίσης, να προωθήσει τα κοιτάσματα λιθίου, γραφίτη και τιτανίου που διαθέτει. Λέει ότι διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στην Ευρώπη – ένα βασικό μέταλλο στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων – αλλά οι τιμές έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη ζήτηση.
Όσον αφορά το τιτάνιο, η Ουκρανία δεν παράγει απαραίτητα το είδος που χρειάζεται η αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Δεν έχει καμία ικανότητα να παράγει σφουγγάρι τιτανίου, τη μορφή του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε κινητήρες τζετ, θωρακίσεις και άλλες αμυντικές εφαρμογές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Και πάλι, η εξόρυξη αυτού του είδους των εμπορευμάτων είναι ευκολότερη από την επεξεργασία τους. Η επεξεργασία υλικών όπως το τιτάνιο, οι σπάνιες γαίες και ο γραφίτης θα απαιτούσε πολλές επενδύσεις, σύμφωνα με την CRU Group, που ειδικεύεται στα δεδομένα για τα εμπορεύματα.
«Η πρόσβαση στους πόρους είναι ένα απαραίτητο, αλλά όχι επαρκές βήμα για την αύξηση της προσφοράς αυτών των ορυκτών ή για τη δημιουργία μεγαλύτερου όγκου προσφοράς που δεν εξορύσσεται ή επεξεργάζεται στην Κίνα», δήλωσε ο Willis Thomas, κύριος σύμβουλος της CRU.
Τι γίνεται με τις σπάνιες γαίες;Ο Τραμπ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σπάνιες γαίες, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των iPhone και των πυραύλων που κατευθύνονται με λέιζερ, και των οποίων η προμήθεια κυριαρχείται από την Κίνα. Ο πρώην επικεφαλής της γεωλογικής υπηρεσίας της Ουκρανίας, όμως, δήλωσε ότι δεν έχει γίνει καμία σύγχρονη αξιολόγηση των πόρων της, σύμφωνα με την S&P Global.
Πέρα από την Κίνα, τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών βρίσκονται σε μέρη όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Αυστραλία και η Ρωσία, καθώς και οι ίδιες οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το USGS.
Όπως πολλά κρίσιμα ορυκτά, οι σπάνιες γαίες είναι σχετικά άφθονες σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά συχνά δεν υπάρχουν σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να εξάγονται και να εξευγενίζονται οικονομικά. Η παγκόσμια αγορά είναι, επίσης, ελάχιστη σε σύγκριση με εμπορεύματα όπως ο χαλκός ή το πετρέλαιο.
Ακόμη και αν τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας είναι εμπορικά βιώσιμα, θα πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της ικανότητας διαχωρισμού και διύλισης.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι κορυφαίοι μεταλλωρύχοι του κόσμου, οι οποίοι έχουν περάσει μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών ψάχνοντας τον πλανήτη για ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πρώτων υλών, έδειξαν ελάχιστο ενδιαφέρον για την Ουκρανία πριν από τον πόλεμο.
Πόσο σημαντική είναι η Ουκρανία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο;Η Ουκρανία έχει καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία. Εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 5,4 τρισ. κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων 1,1 τρισ. κυβικών μέτρων αποδεδειγμένων αποθεμάτων, τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή Ασφάλεια. Διαθέτει, επίσης, σημαντικά ανεκμετάλλευτα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Η χώρα διαθέτει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου και υπόγειας αποθήκευσης. Πριν από τον πόλεμο, οι αγωγοί της σοβιετικής εποχής μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερα από 140 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, ποσό που αντιστοιχούσε σε περισσότερο από το 20% της συνολικής ζήτησης αερίου της ηπείρου. Οι ροές όμως σταμάτησαν μετά τη λήξη μιας συμφωνίας διαμετακόμισης στις αρχές του έτους.
Όσον αφορά το πετρέλαιο, τα μέτρια αποθέματα πετρελαίου της Ουκρανίας θα αντιπροσώπευαν μόνο ένα μικρό κλάσμα εκείνων που βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Τι είναι διατεθειμένες να προσφέρουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα γι’ αυτή τη συμφωνία;Η συμφωνία δεν προσφέρει ρητές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία. Αντ’ αυτού, αναφέρεται σε μια «διαρκή εταιρική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας με βάση τους οικονομικούς τους δεσμούς.
Οι συνεισφορές στο ταμείο που θα δημιουργηθεί θα επανεπενδύονται σε έργα στην Ουκρανία για την προώθηση της «ασφάλειας, της προστασίας και της ευημερίας» της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν να προωθήσουν την εμπόλεμη Ουκρανία σε μια «μεγάλη αναπτυξιακή τροχιά».
Ο Ζελένσκι είχε πιέσει για επίσημες αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σύνδεση της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ μέσω οικονομικών δεσμών θα παρείχε μια de facto ασπίδα ασφαλείας. Ανησυχώντας ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αποτρέψει τη Μόσχα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πίεσαν για μια πιο ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση Τραμπ να υποστηρίξει μια πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων για να βοηθήσουν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.
Ωστόσο, η ιδέα μιας «συμμαχίας των προθύμων» για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων — που προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ — απορρίφθηκε ως «απλουστευμένη» από τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, ο οποίος ηγείται επίσης των διαπραγματεύσεων για την εκεχειρία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον.
To άρθρο Γιατί ο Τραμπ θέλει διακαώς τα ορυκτά της Ουκρανίας και που κολλάει η συμφωνία με το Κίεβο και τη «συμμαχία των προθύμων» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ογκολόγος εξηγεί: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στο παχύ έντερο – Τα σημάδια και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
- ΗΠΑ: Σχεδόν «τρέχοντας» έφυγε ο Χακάν Φιντάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
- Τα αποθεωτικά λόγια Τραμπ για τον Κυριάκο, το τετ α τετ του Μητσοτάκη junior με την Κίμπερλι, τα ραντεβού Τσίπρα με μιντιάρχες και η προσφυγή του ΟΤΕ για 15 εκατ.
- Βάνα Μπάρμπα: «Με έκλεισαν στο ψυγείο για με σώσουν από τον Γκλέτσο»
- Ο Τζόκοβιτς ευχαρίστησε Έλληνα αξιωματικό του ΠΝ που αρνήθηκε να λάβει μέρος στον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999
- Το νέο τηλεοπτικό «εμπάργκο» στον Άδωνι, η… ωραία ατμόσφαιρα στο Μαξίμου με τις διαρροές και οι αγορές μαμούθ στη Mήλο και αλλού
- Παπάγου: Συναγερμός για την εξαφάνιση ηλικιωμένης με άνοια
- Πέθανε σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή ο CEO της Samsung
- Βρέθηκε στο Μιζούρι βαγόνι τρένου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που είχε χαθεί!
- «Κλειδώνει» στο Υπουργικό Συμβούλιο η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – Ποιους επηρεάζει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- «Φλέγεται» η Κωνσταντινούπολη με νέες διαδηλώσεις για τον Εκρέμ Ιμάμογλου – Χιλιάδες στους δρόμους για τον φυλακισμένο δήμαρχο
- Εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα: Ένα «δοκιμαστικό» βήμα προς την ειρήνη με πολλά «αγκάθια»
- Γη της ελιάς – επόμενα επεισόδια: Η Αγγελική ζητά να δει την Αντιγόνη
- Βιλερμπάν – Ολυμπιακός ανάλυση: Η μοναξιά των Βεζένκοφ – Φουρνιέ και το απόλυτο κενό σε επιθετική στήριξη
- Η βαθμολογία στη Euroleague μετά την ήττα του Ολυμπιακού στην έδρα της Βιλερμπάν
- Μαριαλένα Ρουμελιώτη: «Έπαθα τροφική δηλητηρίαση, δεν περνάει με φάρμακα, ούτε με αντιβίωση»
- Έκρηξη στο εστιατόριο «Hide & Seek» στο Χαλάνδρι: Έσκασε μπουκάλα υγραερίου – Δύο τραυματίες
- Tι θα σηματοδοτήσει η επερχόμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου – Σήμερα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις
- Βουλευτές ψάχνονται για άλλα κόμματα ^ η αγωνία μη επανεκλογής και οι κλειστές πόρτες ^ το πουγκί του restart μπορεί να δείξει 13η σύνταξη ^ ο νέος ΟΣΕ με δόσεις «μικρής ΔΕΗ» ^ ο Άδωνις κάνει το αγροτικό του
- Καιρός σήμερα: Στους 26 βαθμούς ο υδράργυρος σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Βροχές στην Αττική

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Γιατί ο Τραμπ θέλει διακαώς τα ορυκτά της Ουκρανίας και που κολλάει η συμφωνία με το Κίεβο και τη «συμμαχία των προθύμων»
- Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται κατά 50 ευρώ – Αποφασίζεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο
- Ο Ανδρουλάκης δεν ενδίδει στις σειρήνες συνεργασίας παρά τη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ – Επιθέσεις στα «μονοπρόσωπα» κόμματα
- Το κάτι «άλλο» – πέρα από δασμούς – που ο Τραμπ έχει στο συρτάρι, όπως οι… Ρούζβελτ και Νίξον
- Γιατί ο Τραμπ θέλει διακαώς τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Τραμπ: Ο λόγος που θέλει τα ορυκτά της Ουκρανίας
- Αυξάνεται κατά 50 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Ανακοινώνεται σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο
- Βιλερμπάν – Ολυμπιακός ανάλυση: Η μοναξιά των Βεζένκοφ – Φουρνιέ και το απόλυτο κενό σε επιθετική στήριξη
- Βουλευτές ψάχνονται για άλλα κόμματα ^ η αγωνία μη επανεκλογής και οι κλειστές πόρτες ^ το πουγκί του restart μπορεί να δείξει 13η σύνταξη ^ ο νέος ΟΣΕ με δόσεις «μικρής ΔΕΗ» ^ ο Άδωνις κάνει το αγροτικό του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ογκολόγος εξηγεί: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου στο παχύ έντερο – Τα σημάδια και πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
- Καταστροφικές πυρκαγιές στη Νότια Κορέα – Τουλάχιστον 18 νεκροί και δεκάδες τραυματίες
- Λαβρόφ: Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα θα φέρει κέρδη στη Ρωσία
- Κωνσταντινίδης: «Το αποτέλεσμα της θέσης που βρισκόμαστε περνάει μέσα από μια καλή εικόνα λειτουργίας της ομάδας»
- H Αργεντινή διέλυσε με… τεσσάρα την Βραζιλία
- ΗΠΑ: Συνάντηση Ρούμπιο με Φιντάν – Τι ζήτησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από τον Τούρκο ομόλογό του
- ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιδότηση έως 14.220 ευρώ σε περιοχές απολιγνιτοποίησης
- Πλάνο για στρατηγική επένδυση από την Κρι Κρι
- Η Ευρώπη 47 στρατηγικά έργα για σπάνιες γαίες – Από την Metlen το μοναδικό ελληνικό έργo