Γερμανία: Συντάξεις, επιδόματα και αργίες στο βωμό του πολεμικού ταμείου του Μερτς
Δεν πρόλαβαν να …καθαρογράψουν το προσύμφωνο του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ CDU και SPD στη Γερμανία, που στην επικεφαλίδα του έχει τη φράση «χαλάρωση του φρένου χρέους» και ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για το πως θα μπει…φρένο στη χαλάρωση του φρένου χρέους.
Συγκεκριμένα, άνοιξε ο διάλογος για το ποιες περικοπές θα μπορούσαν να γίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, έτσι ώστε το διπλό ταμείο για επενδύσεις στην άμυνα και τις υποδομές συνολικού όγκου
Σύμφωνα με σημερινό (6.3.2025) δημοσίευμα της Handelsblatt, πριν καν τελειώσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ με θέμα το νέο πακέτο των 20 δισ. για την Ουκρανία και το σχέδιο της Γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν (900 δισ. ευρώ για την άμυνα), πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό, ζητώντας ακόμη και δραστικά μέτρα.
Άλλωστε, υποστηρίζουν, οι τεράστιες δαπάνες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μακροπρόθεσμα μόνο με δάνεια.
«Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας: Όλα αυτά θα έχουν ένα τίμημα», λέει ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης Ντανιάλ Μπαγιάζ (Πράσινοι) αναφορικά με τα νέα πακέτα χρέους. «Θα πρέπει επίσης να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις στο μέλλον».
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο επόμενος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών πιθανόν να μην μπορέσει να αποφύγει εντελώς τις περικοπές.
Ο πρώτος είναι πολιτικός: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι ήθελε πρώτα να κάνει εξοικονομήσεις στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προτού σκεφτεί για νέο χρέος. Τώρα έχει ξεκινήσει τελικά με το πακέτο δανείων. Η προσδοκία εντός της CDU – CSU είναι τώρα ότι ο Μερτς θα κρατήσει τουλάχιστον τον λόγο του όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων.
Υπάρχουν επίσης απτοί λόγοι για να αναζητήσετε δυνατότητες εξοικονόμησης στον προϋπολογισμό. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, η οικονομική κατάσταση στον προϋπολογισμό δεν είναι τόσο χαλαρή όσο υποδηλώνει το πακέτο χρέους.
Επί του παρόντος, υπάρχουν ακόμη κενά δισεκατομμυρίων στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού και η μεταρρύθμιση του φρένου χρέους πιθανόν να μην ανακουφίσει τον προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες παρά μόνο μετά το 2028. Επιπλέον, οι δαπάνες για τόκους στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό θα αυξηθούν σημαντικά καθώς θα αυξάνεται το χρέος.
Ωστόσο, εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις την ίδια στιγμή, θα πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς.
Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το σκοπό αυτό – και δεν αποφεύγουν τα ταμπού:
1. Ακύρωση των δημόσιων αργιώνΠριν από λίγο καιρό, ο οικονομολόγος Guntram Wolff έφερε την ιδέα της ακύρωσης των δημόσιων αργιών για τη χρηματοδότηση υψηλότερων αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Γερμανία βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τις πραγματικές ετήσιες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο.
Λιγότερες αργίες θα μπορούσαν να το λάβουν αυτό υπόψη και, σύμφωνα με τον Wolff, θα είχαν σημαντικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το κράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα ύψους 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η ακύρωση των αργιών δεν θα ήταν ασυνήθιστη κίνηση. Το 1994, η Ημέρα Προσευχής και Μετάνοιας ακυρώθηκε ως ημέρα αργίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης. Το 2022, η κυβέρνηση της Δανίας ακύρωσε μια δημόσια αργία που υπήρχε από το 1686, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για το 2%.
2. Κατάργηση του γονικού επιδόματοςΟ πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest έφερε πρόσφατα στη συζήτηση μια άλλη πρόταση που προκάλεσε αναστάτωση: «Θα καταργούσα εντελώς το γονικό επίδομα», δήλωσε ο Fuest.
Σε σύγκριση με το επίδομα του πολίτη, οι δικαιούχοι βρίσκονται σε καλή οικονομική θέση. Για τον Fuest, το γονικό επίδομα είναι επομένως «ωραίο να το έχεις», αλλά όχι απολύτως απαραίτητο. Με την κατάργησή του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, το γονικό επίδομα θεωρείται εγγύηση για περισσότερη ισότητα. Έχει οδηγήσει σε σημαντικά περισσότερους άνδρες να μένουν στο σπίτι μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Ως αποτέλεσμα, η πρόταση του Fuest δέχθηκε έντονη κριτική.
3. Ακύρωση των επιδοτήσεων για το κλίμαΟι επιδοτήσεις αυξήθηκαν πρόσφατα απότομα λόγω της πολιτικής για το κλίμα, στα 67,1 δισ. ευρώ το 2024. «Μια πολιτική για το κλίμα που θα εστιάζει λιγότερο στις επιδοτήσεις θα μπορούσε σίγουρα να εξοικονομήσει 20 έως 30 δισ. ευρώ ετησίως», δήλωσε η οικονομολόγος Veronika Grimm στην Handelsblatt.
Επί υπουργίας του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών απαρίθμησε σε ένα εσωτερικό σημείωμα 21 επιδοτήσεις αξίας περίπου εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ που θεωρητικά θα μπορούσαν να ακυρωθούν. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες που είναι ιερές για τους Γερμανούς: η απαλλαγή από τον φόρο τις Κυριακές, τις αργίες και τις νυχτερινές προσαυξήσεις, για παράδειγμα, ή ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πολιτιστικά αγαθά.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Κολωνίας Michael Thöne, εάν οι πολιτικοί ακολουθούσαν μια αυστηρή προσέγγιση για τη μείωση των επιδοτήσεων, αυτό θα ανερχόταν σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αν οι πολιτικοί επρόκειτο να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, θα έπρεπε να είναι πιο έξυπνοι από ό,τι ήταν στα τέλη του 2023, όταν έκοψαν μονομερώς τις επιδοτήσεις για τους αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια παρέλυσαν τη μισή χώρα με διαδηλώσεις με τρακτέρ.
4. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησηςΗ επιδότηση των συντάξεων είναι ένα τεράστιο στοιχείο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 110 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Grimm, υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθούν περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό, στο σύστημα υγείας, στο εισόδημα του πολίτη «και στις επιδοτήσεις συνταξιοδοτικής ασφάλισης».
Σύμφωνα με τον Thöne, η σημερινή κατάσταση «παρέχει την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη σταδιακή προσαρμογή της ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής και, φυσικά, σύμφωνα με τις συνθήκες ζωής». Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι μια μαυροκόκκινη κυβέρνηση θα τολμήσει να προβεί σε μια τέτοια μεταρρύθμιση. Το SPD θέλει να σταθεροποιήσει το επίπεδο των συντάξεων και έχει αποκλείσει μια υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης.
5. Αύξηση του ΦΠΑΈνα μέτρο που συζητήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι η αύξηση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 19 στο 20% θα απέφερε πρόσθετα έσοδα ύψους 16 δισ. ευρώ ετησίως για το κράτος.
Το πλεονέκτημα της αύξησης του ΦΠΑ είναι ότι επιδρά λιγότερο ανασταλτικά στην ανάπτυξη από ό,τι οι φόροι στην εργασία. Το μειονέκτημα: το κόστος διαβίωσης θα γινόταν ακόμη πιο ακριβό για τους πολίτες, κάτι που θα το αισθάνονταν ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν ήδη από τον υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων ετών, ο οποίος προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων ιδίως.
6. Ακύρωση της προσαύξησης αλληλεγγύηςΣτις 26 Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για το αν η προσαύξηση αλληλεγγύης εξακολουθεί να είναι συνταγματική. Αλλά ακόμη και αν η προσαύξηση αλληλεγγύης ακυρωθεί, οι πολιτικοί ζητούν την άμεση αναβίωσή της – με τη μορφή ενός «security soli».
Ο υπουργός Οικονομικών, της Βάδης – Βυτεμβέργης, Μπαγιάζ, μεταξύ άλλων, το έφερε αυτό. Σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων, ιδίως η σημερινή γενιά, η οποία έχει επωφεληθεί σε τεράστιο βαθμό από το μέρισμα της ειρήνης, θα πρέπει να συμβάλει στον επανεξοπλισμό που είναι πλέον και πάλι αναγκαίος. «Είτε με τη μορφή προσαρμογών στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, είτε με την κατάργηση μιας δημόσιας αργίας με βάση το δανέζικο μοντέλο, είτε με τη μορφή ενός security soli».
7. Αύξηση των φόρων για τους πλούσιουςΗ Γαλλία θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3%. Για να το χρηματοδοτήσει αυτό, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους. Η φορολογική επιβάρυνση θα μπορούσε να αυξηθεί για «όσους έχουν σημαντικές αποταμιεύσεις», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας Ερίκ Λομπάρ.
Μια συζήτηση όπως αυτή στη Γαλλία θα μπορούσε να γίνει και στη Γερμανία. Το SPD έχει ήδη μπει στην προεκλογική εκστρατεία ζητώντας την επαναφορά του φόρου πλούτου.
Η CDU-CSU, ωστόσο, είναι αυστηρά αντίθετη σε αυτό. Ωστόσο, ένας υψηλότερος φόρος κληρονομιάς θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει θέμα στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.
To άρθρο Γερμανία: Συντάξεις, επιδόματα και αργίες στο βωμό του πολεμικού ταμείου του Μερτς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτός είναι ο λόγος που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. χειροκρότησε τον Κώστα Καραμανλή
- Πλακιάς κατά Ακρίτα: Ντροπή, στην πιο κρίσιμη καμπή να ξεπλένετε τον Σπίρτζη
- Πρώην αστυνομικός ο άντρας που δηλητηρίαζε γάτες στη Θεσσαλονίκη
- Βουλή: «Επίθεση» Κωνσταντοπούλου σε Χρυσοχοϊδη και Γεωργαντά – «Θα σας πάρουν με τις ντομάτες»
- Σεισμός κοντά στη Σαντορίνη
- Η Βρετανία συζητά με 20 χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία
- Πλακιάς σε Ακρίτα: «Ντροπή να προσπαθείτε να ξεπλύνετε τον Σπίρτζη»
- Πατέρας Αντώνιος: «Το να συγχωρούμε κάποιον που μας κατέστρεψε, μας εξευτέλισε, δεν είναι πάντοτε εύκολο»
- Μετρό: Κλειστοί οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο την Παρασκευή
- Ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημάρχου Ξηρομέρου στην ΕΡΤ Πάτρας για την επένδυση στο Πλατυγιάλι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Χιλή: Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Αντοφαγκάστα
- Παναθηναϊκός – Φιορεντίνα: Απίστευτο πρώτο ημίχρονο με πέντε γκολ στο ΟΑΚΑ
- Πάμελα Μπαχ: Η τελευταία ανάρτηση της πρώην συζύγου του Ντέιβιντ Χέισελχοφ πριν αυτοκτονήσει
- Ο Τραμπ αναστέλει όλους τους δασμούς για ένα μήνα για το εμπόριο Καναδά – Μεξικού
- Γερμανία: Συντάξεις, επιδόματα και αργίες στο βωμό του πολεμικού ταμείου του Μερτς
- Νορβηγία: Επιδεινώθηκε η πνευμονοπάθεια της πριγκίπισσας Μέτε Μάριτ
- Μπόντο Γκλιμτ – Ολυμπιακός: Με την ερυθρόλευκη φανέλα στο ματς της Νορβηγίας οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ
- Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας – Θεωρούν ότι τα δημόσια σχολεία προωθούν την «woke» κουλτούρα
- ΔΝΤ: Οι αμερικανικοί δασμοί θα πλήξουν τις οικονομίες του Μεξικού και του Καναδά
- Euroleague: Φοβερό video για τα 25 χρόνια, με Λούκα Ντόντσιτς και θρύλους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Γερμανία: Συντάξεις, επιδόματα και αργίες στο βωμό του πολεμικού ταμείου του Μερτς
- Ο Τραμπ αναστέλει όλους τους δασμούς για ένα μήνα για το εμπόριο Καναδά – Μεξικού
- Παναθηναϊκός – Φιορεντίνα: Απίστευτο πρώτο ημίχρονο με τέσσερα γκολ στο ΟΑΚΑ
- Παναθηναϊκός – Φιορεντίνα: Απίστευτο πρώτο ημίχρονο με πέντε γκολ στο ΟΑΚΑ
- Ανακριβείς καταγγελίες για την διερεύνηση των σιδηροδρομικών ατυχημάτων
- Συρία: 16 νεκροί σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με υποστηρικτές του Άσαντ στη Λαττάκεια
- Πάμελα Μπαχ: Η τελευταία ανάρτηση της πρώην συζύγου του Ντέιβιντ Χέισελχοφ πριν αυτοκτονήσει
- Η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποκάλυψε τα happenings που θα γίνουν στο ΣΕΦ για τα 100α γενέθλια του συλλόγου
- Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει τη διάλυση του υπουργείου Παιδείας – Θεωρούν ότι τα δημόσια σχολεία προωθούν την «woke» κουλτούρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χρίστος Κούγιας: Πήγε στο ΟΑΚΑ για να δει τον Παναθηναϊκό με τη Φιορεντίνα
- «Ο Ζελένσκι θα έχανε τις εκλογές στην Ουκρανία με συντριπτική διαφορά», λέει ο Μασκ
- Το προσχέδιο της δήλωσης των «27»: Καμία διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία
- Δημοσκόπηση Prorata: Τα μηνύματα των διαδηλωτών της 28ης Φεβρουαρίου
- Νεκροφόρα χάθηκε σε χωριό στα Άγραφα – Η οικογένεια περίμενε για την κηδεία
- Μάικλ Ρούμπιν: Η Τουρκία κρατά το ΝΑΤΟ όμηρο για να αποκτήσει πυρηνική βόμβα;
- Μάρθα Γκράχαμ και Ελληνικοί Μύθοι: Κλυταιμνήστρα – Όλα όσα θα δούμε στο θέατρο ΕΛΕΡ
- Τριντό: Παραμένουμε σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
- Φλωρίδης σε Ανδρουλάκη: Θέλετε να κυβερνήσετε με τα θρύψαλα των έξι ΣΥΡΙΖΑ
- ΔΝΤ: Οι αμερικανικοί δασμοί θα πλήξουν τις οικονομίες του Μεξικού και του Καναδά