Γενοκτονία Αρμενίων: «Βράζει»... σιωπηλά ο Ερντογάν! Πόνεσε η «Constantinople» του Μπάιντεν

22:23 25/4/2021 - Πηγή: NewsIt

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για τη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέμεινε σιωπηλός, αφήνοντας τον εκπρόσωπο του, Ιμπραχίμ Καλίν, να εξαπολύσει “πυρά” κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Η μοναδική τοποθέτηση του “σουλτάνου” μετά την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ, ήταν η επιστολή που έστειλε στον Αρμένιο Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, στην οποία ανέφερε πως “κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις

– οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς – πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας».

Τη Δευτέρα (25.04.2021), συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, υπό τον Ερντογάν και το ερώτημα είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα σπάσει τη σιωπή του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων ή θα… βράζει σιωπηλά, περιμένοντας τη συνάντηση που συμφώνησε να έχει με τον Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

Click4more: Γενοκτονία Αρμενίων: Έξαλλη η κυβέρνηση Ερντογάν – Το μήνυμα του «σουλτάνου»

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, προχώρησε σήμερα (25.04.2021) σε νέα επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου. Όπως έγραψε στο Twitter: “Ο πρόεδρος μας ζήτησε να συσταθεί μία κοινή ιστορική επιτροπή για να ερευνήσει τα γεγονότα του 1915, αλλά αυτοί που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια με έγγραφα, δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε μία ανήθικη στάση, αγνοώντας τα γεγονότα”. Λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα απαντήσει στην “εξωφρενική” δήλωση του Μπάιντεν.

Στήριξη από Αζερμπαϊτζάν και Πακιστάν

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο (24.04.2021) αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, με τον οποίο συμφώνησαν να κρατήσουν κοινή στάση στην υπόθεση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. 

Σήμερα (25.04.2021), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πακιστανό ομόλογο του, Σαχ Μαχμούντ Κερεσί, που εξέφρασε τη στήριξη του στην Τουρκία.

Πόνεσε η «Constantinople»

Η ιστορική απόφαση του Μπάιντεν πρωταγωνιστεί στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ η χρήση του όρου “Constantinople” (Κωνσταντινούπολη) και όχι “Istanbul”, στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται πως… πόνεσε πολύ την Τουρκία, καθώς βρέθηκε στα trends του Twitter.

“Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης”, έγραφε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος επέλεξε τη χρήση του “Constantinople” επειδή έτσι λεγόταν η συγκεκριμένη πόλη κατά την περίοδο στην οποία έλαβε χώρα η γενοκτονία του αρμενικού λαού. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν επέλεξε σκόπιμα την ελληνικής προελεύσεως ονομασία, αντί του σύγχρονου “Istanbul”, με στόχο να πλήξει τον εγωισμό του Ερντογάν.

 

To άρθρο Γενοκτονία Αρμενίων: «Βράζει»... σιωπηλά ο Ερντογάν! Πόνεσε η «Constantinople» του Μπάιντεν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα