Γ. Σπυριδόπουλος: O π. πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλου κι επικεφαλής της Skotina Resort μιλά στο newsit.gr για το glamping στην Ελλάδα

07:20 30/7/2020 - Πηγή: NewsIt

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας σκόνταψε για μια ακόμα χρονιά, η ελληνοαμερικανική επένδυση στο πρώην κάμπινγκ του ΕΟΤ στη Σκοτίνα Πιερίας, που υλοποιεί η Skotina Resort AE, με επικεφαλής τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της ΠΑΕ Βόλου, Γιώργο Σπυριδόπουλο. Τώρα, το νομοσχέδιο για το glamping, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ανοίγει το δρόμο σε νέες επενδύσεις.

«Εμείς θα θέλαμε να έχει ήδη λειτουργήσει το κάμπινγκ στη Σκοτίνα, όμως λόγω των κενών που υπήρχαν στην νομοθεσία, δεν καταφέραμε να κάνουμε

πράξη τα σχέδιά μας. Ελπίζουμε, τώρα, ότι με την κυβέρνηση, αρωγό, η επένδυση θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς» εξηγεί στο newsit.gr o Γ. Σπυριδόπουλος.

Η επένδυση της Skotina Resort AE, προβλέπει τη δημιουργία πολυτελούς κάμπινγκ και ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Οι επενδυτές σχεδίαζαν ότι η τουριστική επένδυση, θα ήταν ήδη έτοιμη, τροχοπέδη όμως αποτελούσε το γεγονός ότι ο όρος glamping (glamorous + camping), εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, μόλις πρόσφατα.

Τα κάμπινγκ πολυτελείας

Το νομοσχέδιο, με το οποίο εισάγεται στην ελληνική τουριστική νομοθεσία η έννοια του πολυτελούς κάμπινγκ και του σήματος πιστοποίησης glamping (πολυτελής διαμονή στη φύση), κατατέθηκε στη Βουλή μόλις πριν από δύο μήνες, ανοίγοντας το δρόμο σε πολλές νέες επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, αν και το πρώτο κάμπινγκ πολυτελείας στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη, από το 2012.

Με τον όρο glamping νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

Τι προβλέπει το Skotina Resort

Επιστρέφοντας από την Αμερική, στη γενέτειρα του, την Κατερίνη, ο Γ. Σπυριδόπουλος είχε βάλει στόχο να αναβιώσει το εγκαταλελειμμένο για χρόνια κάμπινγκ του ΕΟΤ στην παραλία Σκοτίνας και να δημιουργήσει το πρώτο οργανωμένο glamping στην Ελλάδα. Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό του ΕΟΤ, με δύο ακόμη Ελληνοαμερικανούς, τους Χρήστο Χιονίδη και Γιώργο Δεληγιαννίδη, οι τρεις επενδυτές, απέκτησαν το ακίνητο το 2013 κι αμέσως άρχισαν να χαράσσουν σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης.

Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί κοντά στα 3 εκατ. ευρώ, όμως το glamping που αποτελεί την πρώτη φάση της επένδυσης, δεν πρόκειται ούτε φέτος να λειτουργήσει. Τώρα, οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν το στόχο τους, ώστε η επένδυση να τεθεί σε λειτουργία από την ερχόμενη χρονιά. Όσον αφορά τη δεύτερη φάση της επένδυσης, αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας με «πράσινες» προδιαγραφές, δυναμικότητας 250 κλινών, συνεδριακούς χώρους, κέντρο θαλασσοθεραπείας και μαρίνας.

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία τρία χρόνια ο Γ. Σπυριδόπουλος, με πρόσκληση του Αχιλλέα Μπέου, δημάρχου Βόλου, ανέλαβε την προεδρία στην ποδοσφαιρική ομάδα Βόλου, η οποία αναβαθμίστηκε στην πρώτη κατηγορία. Από τη θέση του παραιτήθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, καθώς όπως τόνισε «Παραιτήθηκα για να έρθουν πιο μεγάλοι επιχειρηματίες».

Καθ’ οδόν νέες επενδύσεις

Σχετικά με το glamping, καθώς ο όρος glamping λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, οι επιχειρήσεις στρέφονται σε επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψουν εκτάσεις με άδεια κάμπινγκ, σε πολυτελείς προορισμούς διακοπών. Πρόκειται για μία τάση, που στην Αμερική ευδοκιμεί περισσότερο από μία δεκαετία. Στην Ελλάδα αναμένεται έξαρση των επενδύσεων για τη δημιουργία κάμπινγκ πολυτελείας, καθώς, εκτός από τη Σκοτίνα Πιερίας, έχουν ήδη χαραχτεί ανάλογα σχέδια σε Λέσβο, Εύβοια, αλλά και στο νομό Φθιώτιδας και συγκεκριμένα σε Καμένα Βούρλα και Θερμοπύλες.

*Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου.

To άρθρο Γ. Σπυριδόπουλος: O π. πρόεδρος της ΠΑΕ Βόλου κι επικεφαλής της Skotina Resort μιλά στο newsit.gr για το glamping στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα