«Φύγετε από την Ουκρανία να εξοικονομήσουμε ρεύμα» - Δραματικές εκκλήσεις μετά τα ρωσικά πλήγματα

19:22 19/11/2022 - Πηγή: NewsIt

Οι απανωτοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας στις δομές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και οι πολίτες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα, δηλώνει ο Μαξίμ Τιμτσένκο.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της χώρας, της DTEK, ζητά από τους πολίτες να σκεφτούν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ώστε να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή υπάρχει σημαντικό

πρόβλημα μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας.

Ειδικότερα, τα πλήγματα του στρατού της Ρωσίας έχουν καταστρέψει σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας και εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν ρεύμα και θέρμανση ενώ ο χειμώνας έχει φτάσει στη χώρα και οι θερμοκρασίες πέφτουν συνεχώς, έχοντας φτάσει υπό το μηδέν σε αρκετές περιοχές.

Γι’ αυτό και οι φόβοι να μείνουν οι πολίτες χωρίς ρεύμα όλον τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα έντονοι, με τον Τιμτσένκο να δηλώνει στο BBC ότι «εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα».

Άλλωστε, τα μπλακάουτ – είτε προγραμματισμένα είτε όχι – είναι πλέον συνηθισμένα σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, λόγω του σφυροκοπήματος των Ρώσων, το οποίο αποτελεί «συνέπεια» της άρνησης της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η DTEK προμηθεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ενέργειας της Ουκρανίας και ο Μαξίμ Τιμτσένκο τονίζει ότι το σύστημα χάνει την αξιοπιστία του ολοένα και περισσότερο μετά από κάθε βομβαρδισμό της Ρωσίας και για να μπορέσει να παραμείνει σε λειτουργία, θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους πολίτες να ελαττώσουν τη χρήση οικιακών συσκευών. Όμως, οι εκτεταμένες καταστροφές στο ενεργειακό σύστημα εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα και η ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγεται όσο πρέπει για να καλύψει τις ανάγκες.

Όπως εξηγεί ο Μαξίμ Τιμτσένκο, η κάθε ενέργεια από τους πολίτες, ακόμη και να εγκαταλείψουν τη χώρα, θα πρέπει να θεωρείται ως βοήθεια στην Ουκρανία να κερδίσει τη Ρωσία στον πόλεμο. «Εάν καταναλώνετε λιγότερο, τότε τα νοσοκομεία με τραυματισμένους στρατιώτες θα έχουν εγγυημένη παροχή ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να δοθεί μια εξήγηση στο πως καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια ή φεύγοντας από τη χώρα, βοηθούν επίσης και σε άλλους ανθρώπους» πρόσθεσε.

«Δυστυχώς έχουμε εξαντληθεί από εξοπλισμό και ανταλλακτικά… Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στους συνεργάτες μας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εταιρείες και παραγωγούς εξοπλισμού να μας βοηθήσουν με την άμεση προμήθεια του διαθέσιμου εξοπλισμού», είπε ο Τιμτσένκο.

Πλέον, όπως είναι φυσικό, πρόβλημα αποτελούν και οι παλαιότερες συνεργασίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού οι δύο χώρες ανέπτυξαν το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα, με τον Τιμτσένκο να δηλώνει ότι «ήταν συνάδελφοι, τώρα είναι εχθροί».

«Φέρνουν όλη αυτή τη γνώση στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, τις εκπαιδεύουν, έχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους, γνωρίζουν μεγάλα τμήματα του δικτύου ή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μας».

Παρά τις δυσκολίες όμως, οι Ουκρανοί μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη της χώρας, ρισκάροντας τη ζωή τους για να επανασυνδέσουν πόλεις και χωριά στο δίκτυο, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χερσώνα ήταν το πρώτο κτίριο στην πόλη που είχε ηλεκτρικό ρεύμα.

Με πληροφορίες από BBC / Φωτογραφίες: Reuters

To άρθρο «Φύγετε από την Ουκρανία να εξοικονομήσουμε ρεύμα» - Δραματικές εκκλήσεις μετά τα ρωσικά πλήγματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα