Τα σκοτεινά «μονοπάτια» του Φραντς Μπεκενμπάουερ: Οι κατηγορίες που στιγμάτισαν τον Κάιζερ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

11:34 9/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου. Επηρέασε όσο κανείς άλλος αθλητής την ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας του, ωστόσο πρωταγωνίστησε σε ουκ ολίγες σκοτεινές υποθέσεις.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικά 78 ετών, αποτελεί τον θρύλο του γερμανικού ποδοσφαίρου και σίγουρα υπήρξε ένας από τα μεγαλύτερα αστέρια σε παγκόσμιο επίπεδο, βάζοντας το όνομα του δίπλα σε ονόματα, όπως αυτά του Πελέ, του Μαραντόνα και του Κρόιφ.

Ο αυτοκράτορας του γερμανικού ποδοσφαίρου αφήνει πίσω του μια ποδοσφαιρική κληρονομιά

που λίγα άτομα στην ιστορία του αθλήματος μπορούν να ανταγωνιστούν, ωστόσο το όνομα του πρωταγωνίστησε και σε διάφορα σκάνδαλα εκτός τεσσάρων γραμμών.

Η διαρκώς ανοδική πορεία του Μπεκενμπάουερ στο ποδόσφαιρο στιγματίστηκε από μια σειρά σκοτεινών υποθέσεων, με τα φορολογικά σκάνδαλα και τις φήμες για μίζες να “μαυρώνουν” το προφίλ του.

Η πρώτη σύγκρουση του Μπεκενμπάουερ με το νόμο ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν μεγαλουργούσε με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας.

Πλήρωσε 826.024 ευρώ σε αναδρομικούς φόρους αφού προστατεύτηκε από τον φόρο εισοδήματος χρησιμοποιώντας μια άκυρη οικονομική δομή. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισε στην Ελβετία για φορολογικούς λόγους και αργότερα του επιβλήθηκε πρόστιμο από τις ελβετικές αρχές για φοροδιαφυγή για μια περίοδο τριών ετών. Για τον ίδιο λόγο, μετακόμισε αργότερα στην Αυστρία.

Οι περισσότερες σκοτεινές υποθέσεις σχετίζονται, πάντως, με τη FIFA. Πριν από το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία, αποκαλύφθηκε πληρωμή 6,7 εκατομμυρίων ευρώ στη FIFA, η οποία πυροδότησε κατηγορίες για διαφθορά, με πολλούς να πιστεύουν ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ψήφων για την εξασφάλιση δικαιωμάτων φιλοξενίας. Φυσικά και ο Μπεκενμπάουερ αρνήθηκε τα πάντα.

Ο αυτοκράτος του γερμανικού ποδοσφαίρου βρέθηκε στο μικροσκόπιο και το 2015 για σκάνδαλο δωροδοκίας της FIFA. Το 2014, μάλιστα, αποβλήθηκε από όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί σε έρευνα για διαφθορά που αφορούσε την κατανομή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ.

Το 2016 άρχισε μία έρευνα για τον Μπεκενμπάουερ σχετικά με την απόφαση της FIFA να δώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία. Υπήρξε “ντου” των αρχών στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία για πληρωμή τουλάχιστον 1,7 εκατομμυρίων ευρώ (1,4 εκατομμυρίων λιρών), σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής, στο Μπεκενμπάουερ, μέσω Γιβραλτάρ. Υποστηρίχθηκε ότι αυτή ήταν μια αμοιβή συμβούλων για τη διασφάλιση της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 για τη Νότια Αφρική.

Το 2019, ακόμα, ο Μπεκενμπάουερ κατηγορήθηκε ότι πήρε 4,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ψήφους για τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Σίγουρα υπήρξαν αρκετές σκιές στην παραγοντική πορεία του Μπεκενμπάουερ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Κάισερ αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ένα από τα πρόσωπα που επηρέασαν όσο λίγοι τον κόσμο της “στρογγυλής θεάς”.

 

 

To άρθρο Τα σκοτεινά «μονοπάτια» του Φραντς Μπεκενμπάουερ: Οι κατηγορίες που στιγμάτισαν τον Κάιζερ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φραντς Μπεκενμπάουερ,frants bekenbaouer