«Φουντώνει» η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων: «Θα κλείσουν, αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά»

09:06 10/9/2021 - Πηγή: NewsIt

Αντιμέτωποι με μία από τις πιο πλέον δύσκολες εξισώσεις της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί καθώς ο χρόνος για το άνοιγμα το σχολείων μετρά αντίστροφα. Από τη μία η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πριν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία για ανεξέλεγκτη διασπορά με το «καλημέρα σας», και από την άλλη στο επίκεντρο βρίσκεται το πώς θα «τρέξουν» οι εμβολιασμοί στους ανηλίκους για να μπορέσει να κυλίσει ομαλά το υπόλοιπο της νέας σχολικής χρονιάς. 

Οι ειδικοί

τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό. Επισημαίνουν δε ότι σε έναν βαθμό είναι λογικό με το άνοιγμα των σχολείων να δούμε και μία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι περισσότεροι στέκονται στη σημασία του εμβολιασμού των παιδιών και τον έλεγχο της διασποράς. 

Θα κλείσουν τα σχολεία, αν δεν προσχωρήσει ο εμβολιασμός

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (10/9), ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι «αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν». 

«Αν λάβουμε υπόψη τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά από τη μετάλλαξη Δέλτα που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχουμε υπερβεί το 20% τον Αύγουστο, καταλαβαίνουμε ότι η νοσηρότητα αυξάνει πάρα πολύ γρήγορα. Όταν ανοίξουν τα σχολεία, θα πρέπει να φοράνε μάσκα, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά και θα έπρεπε ήδη να έχουμε αρχίσει τον εμβολιασμό ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Τι θα κρίνει το κλείσιμο των σχολείων

Την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού συμμερίζεται και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (10/9), δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν κολλήσει άνω του 50% των μαθητών.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.

Click4more: Εξετάζουν plan B για τα σχολεία – Μετά τις 20/9 η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών

Επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Προειδοποίησε ότι καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, ένα παιδί έχει τέτοιο ιικό φορτίο που μπορεί πάρα πολύ καλά να μεταδώσει κορονοϊό στα άτομα του σπιτιού ηλικίας 60-70 που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους πριν από περίπου 9 μήνες. 

«Σε 15 μέρες θα φανεί τι θα γίνει»

Για το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων και πως αυτό θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε, το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Μόλις ανοίξουν την Δευτέρα τα σχολεία, μετά από 15 μέρες θα φανεί τι θα γίνει. Ο αριθμός των παιδιών που έχει εμβολιαστεί είναι μικρός. Θέλει μεγάλη προσοχή. Μάσκα και τήρηση αποστάσεων πρέπει να τηρηθούν. Τα παράθυρα στις τάξεις θα πρέπει να είναι συνέχεια ανοιχτά. Η πρότασή μας είναι συνεργεία έξω από κάθε σχολείο για να εμβολιαστούν παιδιά», είπε. «Οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι όλες ασφαλείς για τα παιδιά. Ευρώπη και Αμερική έχουν εμβολιάσει πάρα πολλά παιδιά. Μιλάμε με στοιχεία σοβαρά», πρόσθεσε. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Click4more: Καυγάς Ματίνας Παγώνη με αντιεμβολιαστή: Η δική μου άποψη μετράει, όχι η δική σας

Συνεργεία εμβολιασμού στα σχολεία

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, τόνισε την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμα για τα παιδιά. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, την επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα.  Εκτίμησε μάλιστα ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000. 

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να  γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Γιώργος Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.  

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από MEGA και ΣΚΑΪ

To άρθρο «Φουντώνει» η ανησυχία των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων: «Θα κλείσουν, αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα