Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε αυτοκίνητα για να διακινεί παράνομα μετανάστες

17:55 21/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με μέλη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία έκλεβαν αυτοκίνητα για να διακινούν παράνομα μη νόμιμους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους βοηθούσαν να φεύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη (19/10) στην ευρύτερη περιοχή

της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 Έλληνες και 6 αλλοδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται 14 επιπλέον μέλη της, που διακινούσαν τους μη νόμιμους μετανάστες.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχία και τα μέλη της είχαν συγκεκριμένους ρόλους. Κάποια από αυτά έκλεβαν αυτοκίνητα, τα οποία  χρησιμοποιούσαν μετά για τη μεταφορά των μεταναστών. Τα οχήματα που έκλεβαν μπορούσαν να μεταφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα από διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη χρήση ειδικού τεχνικού εξοπλισμού, τα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, όπου εκεί τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα έπαιρναν και πήγαιναν στον Έβρο, κυρίως σε δασώδεις περιοχές, απ’ όπου και παραλάμβαναν τους μετανάστες.

Αφού τους έβαζαν στα οχήματα, γυρνούσαν στη Θεσσαλονίκη και χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή τους, έως ότου αποπληρώσουν και το τελευταίο μέρος των προσυμφωνηθέντων χρημάτων.

Με την ολοκλήρωση της πληρωμής, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είτε έδιναν πλαστά έγγραφα στους μετανάστες προκειμένου να ταξιδέψουν στον τελικό τους προορισμό, είτε κανόνιζαν τη μεταφορά τους οδικώς, σε κρύπτες στο εσωτερικό φορτηγών, τα οποία μετέφεραν παράλληλα και άλλα προϊόντα.

Η εγκληματική οργάνωση είχε τέτοια δομή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία της, ανεξάρτητα από τη σύλληψη οποιουδήποτε εκ των μελών της.

Τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για τη μεταφορά και τη διαμονή ενός εκάστου αλλοδαπού, είχαν διαμορφωθεί σε:

6.000 ευρώ για την μεταφορά από την Τουρκία στην Ελλάδα,1.500 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα στη Βόρεια Μακεδονία,3.000 ευρώ για την μεταφορά από την Ελλάδα σε Χώρες της κεντρικής Ευρώπης800 έως 1.600 ευρώ για την έκδοση πλαστού διαβατηρίου, ανάλογα με την χώρα100 έως 300 ευρώ για την έκδοση διπλώματος οδήγησης, ανάλογα με την χώρα

Για τις οικονομικές τους συναλλαγές χρησιμοποιούσαν είτε μετρητά σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μεταφορές χρημάτων με τη μέθοδο «HAWALA», δηλαδή εκμεταλλευόντουσαν νόμιμες επιχειρήσεις για να καλύψουν τα έσοδά τους.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης βρέθηκαν σε σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνολικά 25 αλλοδαποί, μη νόμιμοι μετανάστες, αφού δεν είχαν τα νόμιμα έγγραφα την παραμονή στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είχαν μπει πριν λίγες ημέρες από την Τουρκία.

Μετά από σωματικές έρευνες και έρευνες σε οικίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

τα χρηματικά ποσά των 26.670 ευρώ,9.000 λιρών Συρίας και 19 λιρών Τουρκίας,12 αυτοκίνητα και 1 μοτοσυκλέτα,3 εγκέφαλοι αυτοκινήτων,1,65 γραμμ. κάνναβης και 0,5 γραμμ. κοκαΐνης,συσκευή προγραμματισμού κλειδιών οχημάτων και εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων,πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών,πλήθος κινητών τηλεφώνων,καρτών SIM και τηλεκαρτών,ιδιόχειρες σημειώσεις και προσωπικά έγγραφα,κλειδιά αυτοκινήτωνκαι 2 δαχτυλίδια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εξιχνιάστηκαν 27 κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ το συνολικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τις 900.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, που έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ1

To άρθρο Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που έκλεβε αυτοκίνητα για να διακινεί παράνομα μετανάστες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα