Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα δύο σημεία – κλειδιά για τους επενδυτές το 2024

05:02 29/12/2023 - Πηγή: NewsIt

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι απίθανο να προσφέρει μεγάλη στήριξη στις μετοχές το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές θα πρέπει επομένως να έχουν υπόψη τους δύο βασικά σημεία κατά την επιλογή μετοχών στις αγορές της ΕΕ, σημειώνει η Handelsblatt σε ειδικό άρθρο της με εκτιμήσεις για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών το 2024.

Μετά το ράλι στα χρηματιστήρια, ο «αέρας» έχει φύγει προς το παρόν, σύμφωνα με πολλούς στρατηγικούς αναλυτές. Άλλοι ειδικοί, ωστόσο, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις ελπίδες για μια «λογική» χρηματιστηριακή χρονιά το 2024,

ακόμη και στην Ευρώπη. Προβλέπουν μονοψήφια αύξηση των τιμών των ευρύτερων δεικτών.

Πολλοί συνεχίζουν προς το παρόν να εστιάζουν σε μετοχές εταιρειών «αμυντικών» τομέων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι προμηθευτές τροφίμων, καθώς και εταιρείες από τους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της υγείας – οι μετοχές αυτές αποδίδουν σχετικά ανεξάρτητα από την οικονομία.

Αναζητούν επίσης ομίλους με πολλές διεθνείς δραστηριότητες που είναι αποσυνδεδεμένοι από τη σχετικά αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες ή εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης από τομείς της τεχνολογίας. Εμπειρογνώμονες από διεθνείς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξηγούν σε τι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή τώρα.

Η εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων Fidelity International έχει υποτιμήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές το νέο έτος.

Ο στρατηγικός σύμβουλος κεφαλαιαγοράς Κάρστεν Ρέμχελντ (Carsten Roemheld) επισημαίνει τις «πολύ φτωχές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης» σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Fidelity αναμένει ότι τα εταιρικά κέρδη θα συρρικνωθούν κατά 0,2%, ενώ τα παγκόσμια κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,4% το 2024.

Ο Ρέμχελντ αναφέρει περαιτέρω προβλήματα. Καθώς οι νομισματικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν «περιοριστικές» και ως εκ τούτου επιβραδύνουν την οικονομία.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πιθανό να είναι δύσκολο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να συμβαδίσουν με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, παρά τη μέτρια αποτίμησή τους», αναφέρει.

Η Σόνγια Λάουντ (Sonja Laud), επικεφαλής επενδυτής του βρετανικού διαχειριστή κεφαλαίων Legal & General Investment Management (LGIM), είναι κάπως πιο αισιόδοξη. Επισημαίνει ότι υπάρχει ήδη μεγάλη αδυναμία στις τιμές των μετοχών και ως εκ τούτου δίνει έμφαση στις ευκαιρίες ανάκαμψης.

«Η απαισιόδοξη άποψη για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν ευρέως διαδεδομένη φέτος», λέει η Λάουντ- και καταλήγει: «Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι είναι πιθανές οι θετικές εκπλήξεις το 2024, ιδίως σε σύγκριση με άλλες περιοχές». Περιγράφει το ιδανικό της σενάριο ως εξής: θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη χωρίς υπερβολική ανατίμηση του ευρώ, ώστε να διατηρηθούν πλήρως τα κέρδη των εξαγωγών.

Η Ευρώπη αποτιμάται ευνοϊκά με βάση τα ιστορικά πρότυπα, λέει ο Λάουντ. Οι μετοχές εδώ είναι επίσης σχετικά φθηνές αν λάβετε υπόψη ότι εδώ επικρατούν παραδοσιακοί τομείς με γενικά κάπως χαμηλότερους δείκτες τιμής/κερδών (δείκτες P/E) σε σύγκριση με τις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, για παράδειγμα.

Ο δείκτης P/E του ευρύτερου ευρωπαϊκού δείκτη MSCI Europe, ο οποίος περιλαμβάνει 428 εταιρείες από 15 χώρες, είναι περίπου 13 με βάση τα αναμενόμενα κέρδη για το 2023 και το 2024.

Ο Μάρκους Ράινβαντ ( Markus Reinwand), αναλυτής μετοχών της Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba), έχει παρόμοια άποψη. Προτιμά την Ευρώπη «για λόγους αποτίμησης» και συμβουλεύει τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις περιόδους αδυναμίας για να αγοράσουν. Κατά τη γνώμη του, η τρέχουσα ήρεμη φάση θα τελειώσει σύντομα και οι μετοχές θα πρέπει στη συνέχεια να συνεχίσουν την ανοδική τους τάση, πιστεύει.

Ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές θα ανακάμψουν κάπως μετά από ένα αδύναμο πρώτο τρίμηνο. Ο Ράινβαντ από την Helaba αναμένει ότι οι μετοχές θα ανέβουν και πάλι κάπως από το δεύτερο τρίμηνο. Το 2024, πιστεύει ότι είναι δυνατή μια μέση μονοψήφια αύξηση για τον δείκτη blue chip Euro Stoxx 50. Άλλοι εμπειρογνώμονες δεν αναμένουν επίσης μεγαλύτερη αύξηση.

Τι πρέπει να προσέξει κατά την επιλογή μετοχών

Δύο σημεία είναι πλέον σημαντικά κατά την επιλογή τομέων:

Πρώτον, οι μετοχές αξίας, δηλαδή οι μετοχές με χαμηλές αποτιμήσεις, θα πρέπει να κερδίζουν τις μετοχές ανάπτυξης με υψηλότερες αποτιμήσεις. Ο Ρέμχελντ από τη Fidelity υποστηρίζει ότι σε μια ιστορική σύγκριση, τα επιτόκια παραμένουν υψηλά ακόμη και με μέτριες μειώσεις από την ΕΚΤ. Επομένως, η επιλογή μετοχών πρέπει να γίνει διαφορετικά από ό,τι κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου χαμηλών επιτοκίων που προηγήθηκε της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού. Όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, τα μελλοντικά κέρδη αξίζουν λιγότερο στο παρόν από ό,τι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Αυτό καθιστά τις εταιρείες που ήδη κερδίζουν καλά πιο ελκυστικές σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι τιμές των μετοχών έχουν μέχρι στιγμής οδηγηθεί κυρίως από την ελπίδα μελλοντικών κερδών.Ο Λάουντ από την LGIM αναφέρει το δεύτερο σημείο: οι «αμυντικές» μετοχές είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις κυκλικές μετοχές που υποφέρουν από την οικονομική ύφεση. Οι τομείς της «αξίας» και της «άμυνας» επικαλύπτονται σε κάποιο βαθμό. Η Ρέμχελντ δίνει έμφαση στις χρηματοοικονομικές μετοχές, στην ενέργεια και σε επιλεγμένες βιομηχανικές μετοχές, καθώς και στον τομέα της υγείας. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των υποδομών, ο οποίος αναμένεται να επωφεληθεί από τις κρατικές δαπάνες. 

Η Λάουντ εστιάζει επίσης στις υποδομές, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ως παράδειγμα αναφέρει τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Οι εταιρείες που ειδικεύονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είχαν καλές επιδόσεις μέχρι πρόσφατα, καθώς οι προοπτικές κερδοφορίας τους έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Όμως η Λάουντ τονίζει: «Πιστεύουμε ότι αυτή η απαισιοδοξία έχει ξεφύγει πολύ. Η κλιματική κρίση είναι οξεία και περισσότερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες. Αυτό θα πρέπει να ευνοήσει αυτές τις μετοχές μακροπρόθεσμα».

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων διστάζουν να κατονομάσουν μεμονωμένες μετοχές, ο ανεξάρτητος διαχειριστής κεφαλαίων Κρίστιαν Κάλερ (Christian Kahler), επικεφαλής της Kahler & Kurz Capital, αποκαλύπτει ορισμένες μετοχές που πιστεύει ότι θα έχουν καλή απόδοση.

Για παράδειγμα, εστιάζει σε εξειδικευμένους παρόχους τεχνολογίας, όπως η ASML ως προμηθευτής της βιομηχανίας ημιαγωγών και η Atlas Copco στη Σουηδία, ένας διεθνής όμιλος μηχανολόγων μηχανικών. Ο Κάλερ αναφέρει επίσης τον ελβετικό όμιλο VAT Group, έναν ειδικό στο κενό που προμηθεύει επίσης τη βιομηχανία ημιαγωγών και την ηλιακή βιομηχανία, μεταξύ άλλων.

Στον φαρμακευτικό τομέα, ο διαχειριστής κεφαλαίων συμπαθεί τη δανέζικη Novo Nordisk, έναν κορυφαίο παγκόσμιο κατασκευαστή ινσουλίνης, ο οποίος επωφελείται επίσης από τον θόρυβο που επικρατεί γύρω από το προϊόν αδυνατίσματος. Ο ίδιος προτιμά επίσης τον τομέα της πολυτέλειας: «Οι πλούσιοι άνθρωποι αγοράζουν ακόμη και όταν η οικονομία είναι αδύναμη». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κάλερ αναφέρει τη Ferrari και τον γαλλικό γίγαντα LVMH.

To άρθρο Ευρωπαϊκές μετοχές: Τα δύο σημεία – κλειδιά για τους επενδυτές το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα