«Έτσι ήρθαμε από Καρσί….»: Ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή

18:32 13/9/2022 - Πηγή: NewsIt

Μία νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ θα προβάλλει ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο.

Στη νέα αυτή μίνι σειρά έξι επεισοδίων με τίτλο «Έτσι ήρθαμε από

Καρσί….» καταγράφεται και παρουσιάζεται η αγροτική και οικιστική α­ποκατάσταση, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι που ίδρυσαν οι πρόσφυγες, ενώ αναλύεται και παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο έχτισαν κατοικίες, το πώς μοιράστηκαν για να ε­γκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τους γηγενείς, τα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν τα υλικά που χρειάστηκαν είτε για να καλλιεργήσουν είτε για να ιδρύσουν επιχειρήσεις και τις δυσκολίες περίθαλψης και αφομοίωσης τους στην Ελλάδα. H εγκατάσταση, η αφομοίωση και η αποκατάσταση των προσφύγων, ιστορικά θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους.

Στη σειρά ντοκιμαντέρ μιλούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές αλλά και υπερήλικες πρόσφυγες δεύτερης γενιάς καταθέτοντας την πολύτιμη μαρτυρία τους. Η κάμερα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής ακολούθησε τα χνάρια των προσφύγων στις μητροπόλεις, τα χωριά, τους αγροτικούς και τους αστικούς συνοικισμούς που μετοίκισαν ή ίδρυσαν οι ίδιοι για την εγκατάστασή τους, δομώντας έτσι ένα αφηγηματικό περιβάλλον το οποίο καταφέρνει να αποδώσει τα γεγονότα με ιστορικό ρεαλισμό, αλλά και μια εικονογραφική διάλεκτο που επιτυγχάνει να αφυπνίσει το συναίσθημα.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Το πρώτο επεισόδιο, που αφορά στην πολιτική συγκυρία, τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον ξεριζωμό των προσφυγών, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 17:00 και κάθε Σάββατο την ίδια ώρα οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν νέο επεισόδιο της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

To άρθρο «Έτσι ήρθαμε από Καρσί….»: Ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα