Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες – Το 59% επισκέπτεται λιγότερo τα καταστήματα
Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι σε μεγάλο πλέον ποσοστό επισκέπτονται λιγότερο τα καταστήματα. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έρευνα της Future Consumer Index Ελλάδα 2021.
Για τα ευρήματα της έρευνας και τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, η αλλαγή αυτή οφείλεται, προφανώς, στα περιοριστικά μέτρα, αλλά συνδέεται και με τον φόβο για τον κορονοϊό, ο οποίος παραμένει, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με τη δραστηριότητα. Έτσι, 80% των καταναλωτών θα ένιωθαν άνετα να ψωνίσουν δια ζώσης σε καταστήματα τροφίμων, ενώ το ποσοστό περιορίζεται στο 66% για τα καταστήματα ρουχισμού και στο 59% για τα εμπορικά κέντρα. Για πολλούς, ο φόβος αυτός δεν θα εκλείψει σύντομα. Ένας στους τρεις (30%) είπε ότι θα χρειαστεί μήνες, ή και χρόνια, για να αισθανθεί άνετα σε κατάστημα ρουχισμού και 40% για να επισκεφθούν εμπορικό κέντρο.
Οι καταναλωτές, όταν ρωτήθηκαν για τα αγοραστικά τους κριτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πάνω από τους μισούς (55%) ανέφεραν τη δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης, αναδεικνύοντας το κριτήριο αυτό ως το τρίτο σημαντικότερο, μετά την τιμή και την ποιότητα. Το ποσοστό μειώνεται στο 20% όταν τίθεται η ίδια ερώτηση για τα κριτήρια αγορών μετά από τρία χρόνια, φθάνει, όμως, το 30% στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των 18-29 ετών.
Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, που τίθεται είναι: «κατά πόσον η στροφή στις διαδικτυακές αγορές θα έχει διάρκεια στο μέλλον;». Η απάντηση που προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας της EY είναι ότι οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχουν, θα πρέπει, όμως, να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, δυσλειτουργίες και προκαταλήψεις.
Το 25% βλέπει θετικά τις διαδικτυακές αγορέςΠερίπου ένας στους τέσσερις καταναλωτές έχει μια ισχυρή θετική προδιάθεση προς το e-commerce, ενώ σχεδόν οι μισοί σκέφτονται να αυξήσουν τις διαδικτυακές τους αγορές με έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους τρόπους: 25% αναφέρουν ότι οι περισσότερες αγορές τους θα είναι διαδικτυακές και θα επισκέπτονται μόνο καταστήματα που προσφέρουν σπουδαίες εμπειρίες, 24% ότι θα ψωνίζουν πλέον διαδικτυακά για προϊόντα που προηγουμένως αγόραζαν σε φυσικά καταστήματα, και 21% ότι θα πραγματοποιούν περισσότερες διαδικτυακές αγορές για τρόφιμα και άλλα είδη μπακαλικής/σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, τα ποσοστά των καταναλωτών που διαφωνούν με τις εκτιμήσεις αυτές είναι επίσης υψηλά.
Η έρευνα κατέγραψε αναλυτικά τους προβληματισμούς των καταναλωτών ως προς τις διαδικτυακές αγορές. Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν τους αργούς χρόνους (49%) και το υψηλό κόστος (47%) παράδοσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα το πρώτο ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες που διεξάγεται η έρευνα, επιβεβαιώνοντας ότι οι εταιρείες του λιανεμπορίου, αλλά και -κυρίως- οι εταιρείες ταχυμεταφορών, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν, σε αποτελεσματικό τουλάχιστον επίπεδο στα μάτια των καταναλωτών, στον μεγάλο όγκο εργασίας που προκάλεσε η πανδημία.
Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που προβληματίζουν, σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, είναι η δυσκολία στην αλλαγή προϊόντων (43%), η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων (37%) και η δυσκολία στην επιστροφή χρημάτων (23%). Αυτά είναι προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από όλους τους εμπλεκόμενους στο online κανάλι για να ενισχυθεί περαιτέρω η στροφή στις διαδικτυακές αγορές.
Τα πλεονεκτήματα των φυσικών καταστημάτωνΥπάρχουν όμως και ισχυρές μειοψηφίες καταναλωτών, που θεωρούν ότι τα φυσικά καταστήματα προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το online κανάλι. Έτσι, 61% των καταναλωτών θέλουν να αγγίζουν, να αισθάνονται ή να μυρίζουν τα προϊόντα που τελικά επιλέγουν να αγοράσουν, ενώ 48% θέλουν να ακούν τη γνώμη ή και τις συμβουλές των πωλητών, εφόσον τις χρειάζονται. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι η τελευταία άποψη είναι ακόμη πιο έντονη στη δυναμική ηλικιακή ομάδα των 18-29 ετών, στην οποία κατ’ εξοχήν στοχεύει το online κανάλι. Για να αντιμετωπιστούν αυτού του είδους οι αντιστάσεις, θα πρέπει τα online καταστήματα να ενισχύσουν σημαντικά την εμπειρία του πελάτη και την εξατομίκευση των υπηρεσιών που προσφέρουν.
«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα σε ποιον βαθμό οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα, ποιες θα ατονήσουν και ποιες, ενδεχομένως, θα αντιστραφούν» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαύρος και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η εμπειρία μάς διδάσκει ότι αλλαγές τέτοιου μεγέθους και διάρκειας σπάνια αναστρέφονται πλήρως, επαναφέροντάς μας στην κατάσταση που ίσχυε άλλοτε. Είναι βέβαιο ότι η διείσδυση των διαδικτυακών αγορών θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί σε ομάδες του πληθυσμού που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καμία επαφή ή εξοικείωση με αυτές. Η τάση αυτή θα επιταχυνθεί, αν οι επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν και τα λειτουργικά ή τεχνικά προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία».
Παράλληλα, για να αντιμετωπίσουν αυτές τις νέες τάσεις, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και καταναλωτικών ειδών θα πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τις αλλαγές και να επανασχεδιάσουν το λειτουργικό τους μοντέλο για να το προσαρμόσουν στα νέα δεδομένα. Θα πρέπει, συγκεκριμένα, να μελετήσουν ποιες είναι οι κατηγορίες προϊόντων όπου η στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο θα είναι πιο ισχυρή και ποιες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιακές, κοινωνικές και γεωγραφικές) κινούνται πιο δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα πρέπει να «ξαναδούν» το κωδικολόγιό τους και να επιλέξουν το βέλτιστο μίγμα καναλιών διανομής (direct-to-customer, direct-to-consumer, omni-channel, pick up κ.λπ.). Θα πρέπει, επίσης, να επανεξετάσουν τη διάρθρωση των εφοδιαστικών τους αλυσίδων, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να διερευνήσουν πιθανές συνέργειες και συνεργασίες για να βελτιώσουν και το last mile. Από την πλευρά τους, τα φυσικά καταστήματα οφείλουν να συνεχίσουν να ενισχύουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να τονώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
«Η έρευνά μας δεν αφήνει αμφιβολία ότι ο κόσμος πλέον δεν καταναλώνει μόνο περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο σπίτι του -χτίζει ξανά όλη τη ζωή του γύρω από το σπίτι του. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα, “phygital” πραγματικότητα και να αναρωτηθούμε: «καθώς ο καταναλωτής αλλάζει, πόσο έτοιμα είναι τα brands/μάρκες και οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν;» επισημαίνει ο κ. Μαύρος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
To άρθρο Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες – Το 59% επισκέπτεται λιγότερo τα καταστήματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζύγιζε 185 κιλά και την ντρόπιασαν στο αεροπλάνο για το βάρος της – Δείτε πως τους εκδικήθηκε!
- Περήφανα γηρατειά: Αυτή είναι η μέγιστη ηλικία που μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος σύμφωνα με ειδικούς
- Σάκης Ρουβάς: «Με απειλούσαν να μην πάω στο Μοσχάτο, με περίμεναν με ξυράφια»
- Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Πλησιάζει η ταυτοποίηση του δράστη – Ο ρόλος του «πληροφοριοδότη»
- Πότε πετάμε τις μάσκες - Τέταρτο κύμα κορονοϊού το χειμώνα
- «Θαλάσσια βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά: Έλληνες επιστήμονες λύνουν το γρίφο
- Νέος φόβος από μυστηριώδες, θανατηφόρο σύνδρομο που χτυπά τον εγκέφαλο
- Ιωάννα Τούνη: Το σπίτι που αγόρασε, η τιμή και η ειδική συμφωνία
- Έπνιξε στα χρέη τη ΝΔ!
- Κοντά στην ταυτοποίηση του δράστη οι Αρχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Διακοπές χωρίς αυτοκίνητο: Τρία νησιά που μπορείς να τα γυρίσεις με τα πόδια
- Survivor – Τζέιμς Καφετζής: «Σοκαρίστηκα, θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου και το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»
- Ισραήλ: Το τέλος εποχής Νετανιάχου φέρνει φόβους για επεισόδια
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 06 Ιουνίου 2021
- Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα
- Survivor: Κατέρρευσε ο Σάκης Κατσούλης – Τι αλλάζει τώρα στο παιχνίδι
- Απόβαση στη Νορμανδία: Αυτοί ήταν οι Έλληνες «θρύλοι» που έγραψαν ιστορία [pics]
- Το Ελ Σαλβαδόρ θα καταστήσει το bitcoic νόμιμο χρήμα
- Γερμανία: 74 νεκροί και πάνω από 2.400 νέα κρούσματα κορονοϊού
- Μπόρις Τζόνσον σε G7: Να εμβολιάσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό μέχρι το τέλος του 2022 για να λήξει ο εφιάλτης

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Έρευνα: Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τις καταναλωτικές μας συνήθειες – Το 59% επισκέπτεται λιγότερo τα καταστήματα
- Απόβαση στη Νορμανδία: Αυτοί ήταν οι Έλληνες «θρύλοι» που έγραψαν ιστορία [pics]
- Survivor – Τζέιμς Καφετζής: «Σοκαρίστηκα, θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου και το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»
- Ζαχαράκη: Μελετάται η δυνατότητα λειτουργίας ξενόγλωσσης τουριστικής σχολής στην Ελλάδα
- D-Day: Η αρχή του τέλους για τους Ναζί «ξεκίνησε» από τις γαλλικές ακτές [pics,vid]
- Νιγηρία: 66 νεκροί από ζωοκλέφτες σε επτά χωριά
- Κίνα: 5 νεκροί και 15 τραυματίες από μαχαιροβγάλτη
- Ζαούτης: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
- Ζαούτης: Γιατί δεν πρέπει να να ανησυχούμε υπερβολικά για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όταν ο Τριαντάφυλλος έβλεπε Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και έπαιζε κόντρα στον Ολυμπιακό
- Το 1821 «διαδραματίζεται» στους τοίχους 18 πόλεων -Πού θα γίνουν 3D προβολές
- Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει: Τι δείχνει έρευνα για την Ελλάδα
- Τι είναι οι υπερωρίες, τι είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και πώς λειτουργούν
- Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει - Τι δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής
- Σε 2.440 ανέρχονται τα νέα κρούσματα και 74 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- Ποιος ονειρεύεται επιθεωρητές για τους εκπαιδευτικούς που «με την καλοπέραση ξέχασαν ότι είναι λειτουργοί»;
- Aναζητώντας το ανθρώπινο στοιχείο μέσα στην πανδημία
- Ποιος ονειρεύεται επιθεωρητές για εκπαιδευτικούς που «με την καλοπέραση ξέχασαν ότι είναι λειτουργοί»;
- Ζέττα Μακρή: Την Πέμπτη οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν το πρώτο self test