Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Καταποντίζονται τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας – Αύξηση των οφειλών
Κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες είναι οι προσδοκίες των ελληνικών νοικοκυριών σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση για το 2021 καθώς περισσότερο από 1 στα 3 νοικοκυριά (35,6%) περιμένει επιδείνωση.
Από την άλλη μόλις το 13,5% εκτιμά πως η κατάσταση θα βελτιωθεί και το 44,5% δεν περιμένει κάποια μεταβολή.
Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών (9η κατά σειρά) η οποία, σημειώνεται ότι
Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνονται από τη ΓΣΕΒΕΕ τα εξής:
Το εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν το 2020 δραματικά. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έρευνα, τα εισοδήματα αυτά μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών. Το στοιχείο αυτό, που συμβαδίζει με την δραματική επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταδεικνύει πως η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις έχει επηρεάσει ανάλογα και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους. Η υπερδιπλάσια μείωσή των εισοδημάτων που προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την άμεση ανάγκη λήψης συνεκτικών μέτρων όχι μόνο για τη στήριξή τους αλλά και τη σταδιακή επαναφορά τους σε αυτό που έχει αποκληθεί «κανονικότητα».
Αυξήθηκε το ιδιωτικό χρέοςΜια δεύτερη αρνητική επίπτωση στην κατάσταση των νοικοκυριών οφείλεται στο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση έχουν διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ των ίδιων των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, από τη μία πλευρά μειώθηκαν τα νοικοκυριά που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικά κατηγορίες, ενώ από την άλλη μεριά αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ του αριθμού των φτωχότερων και εκείνου των πλουσιότερων νοικοκυριών.
Η πανδημική κρίση οδηγεί σε αύξηση του ιδιωτικού χρέους που, όπως είναι γνωστό, διογκώθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και αποτέλεσε ένα από τα βασικά εμπόδια για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως το 2020 το ποσοστό των νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα σχεδόν 1 στα 4 νοικοκυριά (23%) δήλωσε πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Αντίστοιχη αύξηση των νοικοκυριών κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφηκε και ως προς την αδυναμία των νοικοκυριών να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο το 2021. Ειδικότερα, το 17,7% των νοικοκυριών δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο. Με βάση αυτά και για την αποφυγή εκ νέου διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, και υπονόμευσης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας είναι ανάγκη να υιοθετηθούν επαρκή μέτρα διευθέτησης των οφειλών που δημιουργήθηκαν. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών και να είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να μην ναρκοθετούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να μην επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
To άρθρο Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Καταποντίζονται τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας – Αύξηση των οφειλών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόταση για μετακίνηση ανάλογα με τον αριθμό της ταυτότητας
- Ορατό πλέον το νέο lockdown
- Χ. Νικολόπουλος: Έζησα με την κατάθλιψη για πάνω από 20 χρόνια, πίστευα ότι θα πεθάνω (audio)
- Λιανεμπόριο: Αυτή είναι η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα καταστήματα
- Ξέσπασε σε κλάματα ζωντανά ο Γιάννης Πουλόπουλος - Δείτε τι συνέβη (video)
- Από την ΕΡΤ1 πήρε μεταγραφή για τους «Πρωινούς Τύπους»...
- Όταν η Παλιά Αθήνα είχε άμαξες, τραμ και… Περιβολάκια.
- Ο υβρεολόγος Ζουράρις
- Γιάννης Μπέζος για καταγγελίες στον Κιμούλη: Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, τα έχουμε ακούσει αυτά
- Τουρκία: Μποϊκοτάζ στη Volkswagen επειδή ακύρωσε την επένδυσή της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- ΑΕΚ: Επαφή για να «τελειώσει» ο Ινσούα
- Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη: Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
- Υπόθεση Βαλυράκη – Αποκάλυψη: Τι δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι αρχές
- Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία – Στήριξη 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
- «Ζήλεψε» ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ: Στοίχιση και πανό έξω από τη Βουλή
- Μεταγραφή εξπρές από ΕΡΤ σε ΑΝΤ1
- Lockdown – Πάτρα: Αυστηροί έλεγχοι και μπλόκα της αστυνομίας
- Αυτά είναι τα κριτήρια για το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Εγκρίθηκαν από την Ε.Ε
- Ποια είναι η «Μέριλιν Μονρόε» του TikTok – Μένει στο σπίτι της σταρ και ντύνεται σαν αυτή (pics, vid)
- Στη Βουλή δύο μεγάλες δωρεές στο ΕΣΥ από το Ίδρυμα Λάτση

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Καταποντίζονται τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας – Αύξηση των οφειλών
- Φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα, usb και φορτιστής (pics)
- Υπόθεση Βαλυράκη – Αποκάλυψη: Τι δείχνει το βίντεο ντοκουμέντο που έχουν στα χέρια τους οι αρχές
- Η Ναόμι Οσάκα αγόρασε ποδοσφαιρική ομάδα (pic)
- Ιταλία: Μια 48χρονη influencer κατηγορείται ότι υποκίνησε σε αυτοκτονία την 10χρονη στο TikTok
- Στη Βουλή δύο μεγάλες δωρεές στο ΕΣΥ από το Ίδρυμα Λάτση
- Ο Άρης είναι κοντά στον Αλ Τάμαρι (video)
- Lockdown – Κρήτη: «Καμπάνες» σε κατάστημα εστίασης και σε σε «διοργανωτή» μάζωξης σε ξενοδοχείο
- Lockdown – Κρήτη: «Καμπάνες» σε κατάστημα εστίασης και «διοργανωτή» μάζωξης σε ξενοδοχείο
- Αναβαθμίζεται η Πολιτική Προστασία – Στήριξη 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φυλακές Κορυδαλλού: Εντοπίστηκαν ναρκωτικά και κινητά
- Πετρέλαιο θέρμανσης -Θεσσαλονίκη: Οι περισσότεροι αγοράζουν με το μπιτόνι
- Λιανεμπόριο: Τι εισηγείται για την Αττική το υπουργείο Ανάπτυξης
- Πάτρα: Εγκαταλειμμένη η οδός Σουνίου στη Λεύκα (pics+video)
- Προειδοποίηση για αντισηπτικά χεριών: Περιέχουν τοξικά συστατικά, εκατοντάδες άνθρωποι δηλητηριάστηκαν
- Σέρρες: Διαμαρτυρίες κυνηγών
- Μ.Τάσσου: Κρασί πόρτα –πόρτα και ξεναγήσεις στο οινοποιείο, η λύση για το lockdown
- Κομοτηνή: Ένας ηλικιωμένος θυμάται τα χρόνια της Βουλγαρικής Κατοχής
- Χ. Νικολόπουλος: Έζησα με την κατάθλιψη για πάνω από 20 χρόνια, πίστευα ότι θα πεθάνω (audio)
- Παρέμβαση Βολουδάκη στη Βουλή για λιμενικά έργα στα Χανιά