Εννέα χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015

06:45 25/1/2024 - Πηγή: NewsIt

Έχουν περάσει εννιά χρόνια από την ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Σαν σήμερα, στις 25 Ιανουαρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν τις εκλογές

με βασικό σύνθημα στην προεκλογική του εκστρατεία το «Πρώτη φορά Αριστερά».

Παρά την εντυπωσιακή του άνοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πάρει αυτοδυναμία. Με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες συνεργάστηκε με τον Πάνο Καμμένο και τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» πάνω στη βάση του κοινού τους αντιμνημονιακού αγώνα.

Ωστόσο, πρόκειται για έναν ιστορικό θρίαμβο για την ελληνική Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 4,6% το 2009, κατάφερε το 2015 να είναι μια παράταξη που καταλαμβάνει την εξουσία.

Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε αριθμούς 

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και με την ενσωμάτωση στο 100% πρώτο κόμμα αναδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% και 149 έδρες.

Η ΝΔ συγκέντρωσε το ποσοστό του 27,81% και 76 έδρες, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Χρυσή Αυγή με 6,28% και 17 έδρες. Ακολουθούσαν το Ποτάμι με 6,05% και 17 έδρες, το ΚΚΕ με 5,47% και 15 έδρες, οι ΑΝΕΛ με 4,75% και 13 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 4,68% και 13 έδρες.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου η αποχή έφτασε στο ποσοστό – ρεκόρ του 37,64%, πολύ κοντά δηλαδή σε αυτό του Ιουνίου του 2012 (37,53%). Στις κάλπες προσήλθε το 63,87% των 9.909.386 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. 

Τσίπρας: Σήμερα γιορτή, από αύριο σκληρή δουλειά

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Κουμουνδούρου για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα και να πάει αργότερα στα Προπύλαια για τις πανηγυρικές δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με επευφημίες από εκατοντάδες οπαδούς του κόμματος που είχαν σπεύσει στα γραφεία. Πανδαιμόνιο έγινε στις 11 μ.μ. στα Προπύλαια όπου ένα τεράστιο πλήθος συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του.

Από τα Προπύλαια, στο κέντρο της Αθήνας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε το τέλος της λιτότητας και του μνημονίου και έθεσε ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης «να αποκτήσουν η χώρα κι ο λαός την χαμένη τους αξιοπρέπεια».

«Σήμερα ο λαός έγραψε ιστορία, η ελπίδα έγραψε ιστορία. Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός έδωσε σήμερα καθαρή, ισχυρή, αδιαμφισβήτητη εντολή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της την λιτότητα της καταστροφής, τον φόβο και τον αυταρχισμό και μία πενταετία ταπείνωσης και οδύνης».

«Ο λαός μας, έκανε το βήμα μπροστά στην ιστορία. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του λαού, η δική σας ετυμηγορία, ακυρώνει τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής, καθιστά την τρόικα παρελθόν» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θα αγωνιστούμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ, των ολιγαρχιών. Νίκησε η Ελλάδα του μόχθου, της εργασίας».

Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ νίκη όλων των λαών, που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα. Ακόμα διαβεβαίωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί για πρώτη φορά με τους εταίρους μια δίκαιη, επωφελή και βιώσιμη λύση.

Τον Αλέξη Τσίπρα συνεχάρη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αλλά και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη προσωπικά λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λίγο μετά τις 10.45 μμ μετέβη στο Ζάππειο για επίσημες δηλώσεις.

«Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του» είπε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και συνέχισε: «Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα. Αποτρέψαμε τα χειρότερα, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα και την ύφεση. Βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».

«Έτσι, παραδίδω σήμερα μια χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, με ισχυρά ερείσματα στον κόσμο. Παραδίδω μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Για το καλό του τόπου αυτού, εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει… Γιατί στην Ελλάδα βρισκόμαστε» προσέθεσε με νόημα.

Όσον αφορά στο κόμμα του, ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο, αλλά η Νέα Δημοκρατία άντεξε, έμεινε όρθια».

Ο ίδιος εξήγησε ότι παρά τα επώδυνα μέτρα που η κυβέρνησή του έλαβε τα ποσοστά της μειώθηκαν «μόλις» κατά δύο μονάδες από τις εκλογές του 2012.

«Ο ρόλος της ΝΔ στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. Εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο».

«Η ΝΔ παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο ως εγγύηση της ευρωπαϊκής σταθερότητας της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της θα είναι κρίσιμος, εγγυώμαι ότι θα διαδραμματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο» συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (26.01.2015) έγινε γνωστό ότι συζητείται εντόνως η κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου που κατάφεραν, όχι μόνο να μπουν στη Βουλή αλλά και προς έκπληξη των δημοσκόπων, να αγγίξουν το ποσοστό του 4,75%, ξεπερνώντας και το ΠΑΣΟΚ (4,68%).

Το πρωί της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται την ίδια μέρα νέος Πρωθυπουργός της χώρας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα αναλαμβάνει πρωθυπουργός χωρίς θρησκευτικό όρκο. Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και ανέφερε: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

Μετά τη λήξη της συνάντησης ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός σήμερα θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και συμπλήρωσε:

«Εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Ο στόχος είναι, ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας, στη λειτουργία της δημοκρατίας και στην εφαρμογή του Συντάγματος».

Στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, στις 8 Φεβρουαρίου 2015, ο Α. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Εάν το ίδιο επιθυμούν και οι εταίροι μας, καλούνται να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο και τις τεχνικές που θα το καταστήσουν βιώσιμο».

Η διαδικασία της συνολικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους οδήγησε στα άκρα τις δυο πλευρές των συνομιλητών, κι έτσι κυβέρνηση προκήρυξε τον Ιούλιο δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Την Κυριακή 5 Ιουλίου το «Όχι» στο δημοψήφισμα θριάμβευσε, συγκεντρώνοντας το 61,31% των ψήφων. Ωστόσο το συντριπτικό ποσοστό δεν οδήγησε στην επιλογή της σύγκρουσης αλλά στον συμβιβασμό με τους δανειστές.

Στις 13 Αυγούστου 2015 η Βουλή υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας υποστεί βαρύτατες απώλειες κατά την ψήφιση του νέου μνημονίου και θέλοντας μετά από αυτές τις εξελίξεις να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, προκήρυξε και κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

To άρθρο Εννέα χρόνια από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
συριζα, εκλογες, εκλογες 2012, εκλογες 2015, νικη, εννεα, αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, νεα δημοκρατια, τσιπρας, καμμενος, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ιουνίου, αθηνα, μνημονιο, ελλαδα, τροικα, νέα, λύση, σαμαρας, βουλη, συνταγμα, χρεος, δημοψηφισμα 2015, newsit, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, καθαρα δευτερα, newsit.gr, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, βουλευτικές εκλογές 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νεος παπας, γιορτη σημερα, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, νεος πρωθυπουργος, αυγη, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ζαππειο, το βημα, υφεση, αρθρο, βραδυ, γαβρας, γραφεια, δηλωσεις, δικη, ευχαριστο, εγινε, εγγυηση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εσωτερικων, ευρωπη, ιδια, ιδιο, η δικη, ομιλια, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, ληξη, νοημα, ονομα, ορκωμοσια, προπυλαια, πρωι, ρεκορ, ρολο, συγκεκριμενα, στα ακρα, τιμη, τριτη, φορα, χειροτερα, χρυση, χρονικα, ωρες, ασφαλεια, εφαρμογη, ετοιμη, γιορτη, χωρα, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μπροστα, χερια
Τυχαία Θέματα