Ελαΐς – Uniliver και P&G: Ποιες είναι οι εταιρείες που τους επιβλήθηκε πρόστιμο από 1 εκατ. ευρώ και ποια η δράση τους στην Ελλάδα

10:14 2/11/2023 - Πηγή: NewsIt

Στο μικροσκόπιο της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.), βρέθηκαν πολυεθνικές οι Ελαΐς Unliver Hellas AE και η P&G, απ’ όπου διαπιστώθηκαν παραβιάσεις αθέμιτης κερδοφορίας, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα από 1 εκατ. ευρώ στην κάθε μία απ’ αυτές. 

Οι εν λόγω εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εδώ και πολλές δεκαετίες, έχοντας συνδέσει το όνομά τους με

πολλά προϊόντα από τους κλάδους των καλλυντικών, προϊόντων καθαριότητας, αλλά και τροφίμων κι άλλων καταναλωτικών προϊόντων.

Η ιστορία της Ελαΐς – Unilever

Η Unilever παράγει και διαθέτει περίπου 400 μάρκες, σε περισσότερες από 190 χώρες. Είναι μια παγκόσμια εταιρεία με παγκόσμιο στόχο όπως αναφέρει στο σλόγκαν της να κάνει την αειφορία καθημερινό τρόπο ζωής. Από το 1962 στον όμιλο της Uniliver ανήκει η Ελαΐς, με παράδοση στον τομέα της ελαιουργίας.

Για την Ελαΐς – Unilever Hellas δεν είναι η πρώτη φορά που της επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς το 2018, είχε επιβαρυνθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο μεγαλύτερο των 27 εκατ. ευρώ, για συμφωνίες που αφορούσαν τον τομέα των προϊόντων μαργαρίνης.

Η ιστορία της Ελαΐς στην Ελλάδα είναι πολύ παλιά και το όνομά της στενά συνδεδεμένο με τον ελαιοπαραγωγικό τομέα. Αρκεί να αναφερθεί ότι στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εισήχθη το 1941, απ’ όπου αποχώρησε το 2007, με απόφαση της μητρικής Uniliver, στον όμιλο της οποίας εντάχθηκε το 1962, αρχικά με την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο αυξήθηκε το 1982 με την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της Ελαΐς.

Στον όμιλο ανήκουν πολλά επώνυμα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως τα ντοματοειδή προϊόντα Pumaro, τα οποία εξαγόρασε από την Κίκιζας ΑΒΕΕ και τα προϊόντα ντομάτας της βιομηχανίας ζυμαρικών Στέλλα ΑΕ.

Η γκάμα των προϊόντων της Unilever, διαθέτει πολλά επώνυμα προϊόντα με φήμη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόκειται για τα εξής προϊόντα καθημερινής περιοποίησης και καθαριότητας: Aim, Algida, Axe, Cajoline, Dove, Dove Men, Klinex, Klinex LaundryCare, Cif, OMO, Proderm, Skip, TRESemmé, Ultrex Men, LUX, Vaseline Greece, καθώς και προϊόντα από τον κλάδο διατροφής (Unilever Food Solutions) που είναι τα εξής: Ben & Jerry’s, Calve, Carte D’Or, Cornetto, Hellmann’s, Knorr, Lipton, Magic, Maille, The Vegetarian Butcher, ΕΒΓΑ

Procter & Gamble

Αλλά και τα προϊόντα της P&G βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα νοικοκυριά, καθώς η εταιρεία έχει ιστορία πάνω από 180 χρόνια. Η Procter & Gamble (P&G), είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρία με έδρα το Σινσινάτι, Οχάιο, ΗΠΑ, που ιδρύθηκε το 1837 από τους William Procter και James Gamble. Ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικής υγείας / υγείας των καταναλωτών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. συμπεριλαμβανομένης της ομορφιάς, της φροντίδας υγείας, της οικιακής φροντίδας και της οικογενειακής φροντίδας.

Η γκάμα με τα προϊόντα της περιλαμβάνει τις εξής δημοφιλείς φίρμες: Pampers, Tide, Ariel. Lenor, Always, Tampax, Gillette, Braun, Venus, Bear Fruits, Head & Shoulders, Herbal Essences, Pantene Pro-V, Swiffer, Viakal και Fairy.

To άρθρο Ελαΐς – Uniliver και P&G: Ποιες είναι οι εταιρείες που τους επιβλήθηκε πρόστιμο από 1 εκατ. ευρώ και ποια η δράση τους στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα