Εκτοξεύθηκαν τα ενοίκια γραφείων: Αυξήσεις 65,5% από το 2016
Η αγορά γραφείων στην Αττική βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 65,5% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της GEOAXIS.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σε σύγχρονα, υψηλής ποιότητας, «πράσινα» γραφεία, τα οποία, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καταγράφουν υψηλή ζήτηση και ενοίκια που φτάνουν έως και 35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Την ίδια στιγμή, η απουσία ξένων κεφαλαίων αποδίδεται στο μικρό μέγεθος του διαθέσιμου προϊόντος και στο δύσκαμπτο πλαίσιο της αγοράς, ενώ οι τιμές
Ο Πειραιάς εξελίσσεται σε ελκυστική τοποθεσία για νέα γραφεία, λόγω της επέκτασης του μετρό και των νέων αναπτύξεων, ενώ στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται αυξημένη μετατροπή παλαιών γραφείων σε διαμερίσματα, καθώς το Airbnb και η χρυσή βίζα καθιστούν τη χρήση κατοικίας πιο συμφέρουσα. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ανακαινισμένα γραφεία προβολής στο κέντρο, ενώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται σε φθηνότερη επαγγελματική στέγη σε αποκεντρωμένες τοποθεσίες.
Η αγορά λειτουργεί πλέον σε τρεις ταχύτητες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα σύγχρονα και ποιοτικά πράσινα γραφεία, που προσελκύουν ενοίκια έως 35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως και αποδόσεις γύρω στο 6%. Η δεύτερη κατηγορία αφορά παλαιά, ανακαινισμένα γραφεία στο Κολωνάκι και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, όπου οι μισθωτικές αξίες κυμαίνονται μεταξύ 20 – 25 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως με αποδόσεις 7%. Στην τρίτη ταχύτητα κατατάσσονται τα μη ανακαινισμένα ή παλαιότερα γραφεία σε δευτερεύουσες θέσεις του κέντρου της Αθήνας, που δυσκολεύονται να ενοικιαστούν ακόμη και με 10 – 15 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, με αποδόσεις 7,5%.
Η τάση για ευέλικτους χώρους εργασίας δεν έχει ακόμα ποσοτικά σημαντική επίδραση στη ζήτηση, όμως ο αριθμός των χρηστών που προτιμούν αυτούς τους χώρους αυξάνεται. Ήδη στην Αθήνα καταγράφονται τουλάχιστον 20 υψηλού προφίλ ευέλικτοι χώροι, ενώ και η Airbnb έχει εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά διεθνώς, προμηνύοντας πιθανές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον.
Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, η διαχείριση από τράπεζες και funds αποτελεί αβέβαιο παράγοντα για την αύξηση της προσφοράς γραφείων. Αν και μέχρι στιγμής το ποσοστό των γραφείων στα χαρτοφυλάκια που πωλήθηκαν είναι μικρό, μια μαζική και απρογραμμάτιστη προώθηση τέτοιων ακινήτων θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές.
Για το 2025 – 2026, η GEOAXIS εκτιμά ότι οι τρεις ταχύτητες στην αγορά των γραφείων θα συνεχιστούν. Οι αξίες των παλαιών γραφείων σε δευτερεύοντα σημεία αναμένεται να σταθεροποιηθούν, ενώ τα ανακαινισμένα γραφεία προβολής θα δουν αύξηση τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός ανόδου των αξιών στα σύγχρονα, πράσινα γραφεία φαίνεται πως θα επιβραδυνθεί.
Η έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι στις μικρές αγγελίες και στις ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων διατίθενται κυρίως παλαιά γραφεία, χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές. Οι τιμές μίσθωσης αυτοτελών κτιρίων γραφείων με θέσεις στάθμευσης κυμαίνονται από 11,37 ευρώ/τ.μ. στη Λ. Συγγρού έως 15 ευρώ/τ.μ. στη Λ. Κηφισίας, ενώ αντίστοιχα για κτίρια χωρίς θέσεις στάθμευσης, οι τιμές διαμορφώνονται από 9,76 ευρώ/τ.μ. στη Συγγρού έως 13,93 ευρώ/τ.μ. στην Κηφισίας. Αντίστοιχα, για οριζόντιες ιδιοκτησίες, το Κολωνάκι και η Λ. Κηφισίας καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές μίσθωσης με 18 ευρώ/τ.μ. και 16,9 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως αντίστοιχα, ενώ η Λ. Συγγρού και η Λ. Μεσογείων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο με 9 ευρώ/τ.μ.
Η διαχρονική ανάλυση δείχνει αύξηση κατά 56% στις τιμές αυτοτελών κτιρίων χωρίς θέσεις στάθμευσης και 61% για αυτά με θέσεις στάθμευσης από το 2016. Για οριζόντιες ιδιοκτησίες, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας το 71% και 74% αντίστοιχα.
Η μελέτη της GEOAXIS στηρίχθηκε σε επιτόπιες αυτοψίες, αναλύσεις αγγελιών και στα δεδομένα των έξι βασικών αγορών γραφείων της Αθήνας: Σύνταγμα, Κολωνάκι, Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων, Λ. Συγγρού και Λ. Βουλιαγμένης. Τα συμπεράσματα αφορούν μόνο τυπικά αυτοτελή κτίρια γραφείων και οριζόντιες ιδιοκτησίες, αποκλείοντας νεόδμητα και κτίρια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μπορούν να έχουν σημαντικά υψηλότερες αξίες. Η ελληνική αγορά γραφείων συνεχίζει να διαμορφώνεται σε ένα πολυεπίπεδο τοπίο, με διαφορετικές ταχύτητες και προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της τα επόμενα χρόνια.
To άρθρο Εκτοξεύθηκαν τα ενοίκια γραφείων: Αυξήσεις 65,5% από το 2016 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται πολιτικός σεισμός
- Τροχαίο στον Κηφισό: Σκοτώθηκε 35χρονος αστυνομικός που πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία
- Λάκης Γαβαλάς: «Έτσι και το μάθει ο δικός της θα με κάνει…, την είδα και κολάστηκα»
- Ηλικιωμένη χρησιμοποιούσε κεχριμπάρι σαν σφήνα για πόρτα - Αξιζε σχεδόν 1 εκατ. δολάρια
- Μάκης Μάτσας για Καζαντζίδη: «Δεν είναι τυχαίο που παντρεύτηκε με την Μαρινέλλα και χώρισε δύο χρόνια μετά»
- Από σήμερα το θερινό ωράριο για το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος (πρώην νυχτερινό)
- Περιστέρι: Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε πέντε σταθμευμένα οχήματα – Ένας σοβαρά τραυματίας
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Διακοπή λειτουργίας για 30-40 ημέρες, λόγω της επέκτασης προς Καλαμαριά
- Κατέβαινε από λεωφορείο και εγκλωβίστηκε στην πόρτα - Συγκλονιστική μαρτυρία
- Βόμβα Ανδρουλάκη – Επιστρέφει στο ΠαΣοΚ ο Λοβέρδος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Επανέρχεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών ^ νέος κύκλος απολογιών για την 717 ^ οι τοπικές αντιδράσεις στις επενδύσεις και η φοβική κυβέρνηση ^ η οδυνηρή πραγματικότητα για την άμυνα της Ευρώπης ^ το vertigo στις αγορές ^ το πρόσωπο – κλειδί πίσω από το deal Alpha – Axia
- Φρένο στο «δώστα όλα» βάζει το Μαξίμου ^ διαχωρίζει βουλευτές από υπουργούς ^ γιατί ο Άδωνις αισθάνεται θιγμένος ^ το …σαμάρι και οι πολυεθνικές
- Πώς να καταλάβετε αν η επιπεφυκίτιδα είναι από αλλεργία ή λοίμωξη
- Ο Μάκης Μάτσας για τον Στέλιο Καζαντζίδη: Δεν είναι τυχαίο ότι παντρεύτηκε με τη Μαρινέλα και σε δύο χρόνια χώρισαν
- Καιρός σήμερα: Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Benedicte de Perthuis: Η δικαστής που έβαλε την υπογραφή της στον πολιτικό θάνατο της Μαρίν Λε Πεν
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2025: Στις 8 Απριλίου ανοίγουν οι εγγραφές, τι πρέπει να γνωρίζετε
- ΕΝΦΙΑ: Άρχισαν οι «καμπάνες» – Από σήμερα ξεκινά η πληρωμή της δεύτερης δόσης
- Καιρός: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι Κυκλάδες – Εικόνες καταστροφής και μπαράζ μηνυμάτων από το 112
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Έπεσε κατά 50 ευρώ η τιμή χονδρικής το Μάρτιο

- Τελευταία Νέα NewsIt
- Εκτοξεύθηκαν τα ενοίκια γραφείων: Αυξήσεις 65,5% από το 2016
- Περιστέρι: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πέντε σταθμευμένα ΙΧ – Σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ο οδηγός
- Πώς θα φτιάξεις χοιρινά BBQ ribs στο air fryer με πικάντικο γλυκόξινο γλάσο
- Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα σήμερα με την αύξηση
- Σε διαφορετικό μήκος κύματος ΥΠΕΝ και βιομηχανία για το ενεργειακό κόστος
- Καιρός: Στο «μάτι» της κακοκαιρίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι Κυκλάδες – Εικόνες καταστροφής και μπαράζ μηνυμάτων από το 112
- ΕΝΦΙΑ: Άρχισαν οι «καμπάνες» – Από σήμερα ξεκινά η πληρωμή της δεύτερης δόσης
- Κηφισός: Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο δυστύχημα
- Καιρός – Κακοκαιρία στη Χίο: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν πλοίο στο λιμάνι, έσπασαν οι κάβοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κομισιόν: Ετοιμάζει πρόστιμα σε Apple και Meta εν μέσω εμπορικού πολέμου
- Η Κρήτη ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για τα Πάσχα
- Ο καιρός σήμερα στη Θεσσαλονίκη
- Πρεμιέρα για τον νέο κατώτατο μισθό: Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απαντά σε ερωτήματα πολιτών
- Δήμαρχος Πάρου στο ΕΡΤNews: Kανείς δεν κινδύνεψε άμεσα – Οι οδηγοί πάρκαραν σε χείμαρρο παρότι είχαν προειδοποιηθεί
- 40 χρόνια ”Ζεστά ποτά”
- Πρωταπριλιά: Γιατί η ημέρα καλεί να λέμε ψέματα
- Κάποιοι εντός ΝΔ παίζουν με την υπομονή των πολιτών
- Δημογλίδου για τον 51χρονο με το κατσαβίδι στο Κορωπί: «Ήταν σε αμόκ, σωστή η αντίδραση των αστυνομικών» [βίντεο]