Χριστούγεννα υπό το φόβο της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον - Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας τις γιορτές

23:45 20/12/2021 - Πηγή: NewsIt

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων κάθε δύο με τρεις ημέρες. Στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα 26 μολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία.

Όπως τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος

Ατσαλάκης, όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των μολύνσεων και σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.

Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα «ορφανά» κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα», είπε.

«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά», συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.

Σαρωτικοί έλεγχοι τις γιορτές

Υπό την απειλή της μετάλλαξης Όμικρον, έχει σημάνει συναγερμός για την περίοδο των γιορτών, καθώς αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος της διασποράς. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το έκτακτο μέτρο του υποχρεωτικού rapid test στην εστίαση για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Παράλληλα, η Αστυνομία αποφάσισε την ενίσχυση των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊούμε στόχο να καθυστερήσει – όσο αυτό είναι εφικτό- η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ένστολοι που θα διατεθούν για την αστυνόμευση της πρωτεύουσας υπολογίζονται σε 10.000, αριθμός αυξημένος κατά 2.500 συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρίσκονται η εστίαση, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης τα λιμάνια και οι σταθμοί των τρένων. Οι αστυνομικοί έχουν εντολή να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και τον αριθμό ατόμων που συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους.

Η σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου

Η τρίτη δόση φαίνεται να προστατεύει σε σημαντικό βαθμό και από την παραλλαγή Όμικρον, παρότι τα στοιχεία ακόμη είναι πρώιμα, όπως τόνισε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας (20.12.2021).

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, φαίνεται ότι αυτή η αναμνηστική, όπως ονομάζεται, δόση είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 76% όσον αφορά τη βαριά νόσηση. Η τρίτη δόση είναι 90% αποτελεσματική όσον αφορά στο ίδιο στοιχείο αλλά και τις νοσηλείες που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, η ύπαρξη της τρίτης δόσης που προτείνεται, φαίνεται να προφυλάσσει από σοβαρή νόσηση, εξηγώντας ότι στο εξάμηνο μετά από τις δύο δόσεις η αποτελεσματικότητα έναντι στην όμικρον πέφτει στο 35% ενώ στο ίδιο χρονικό περιθώριο ήταν 64% για τη Δέλτα.

Η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι στη χώρα μας ο εμβολιασμός για όσους έχουν νοσήσει, θα πρέπει να γίνεται στους τρεις μήνες παρότι υπάρχει δυνατότητα να γίνει και νωρίτερα, όπως είπε, αλλά η σύσταση στην Ελλάδα παραμένει στους τρεις μήνες.

Μιλώντας γενικότερα για τα στοιχεία που αφορούν την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι η επαναλοίμωξη είναι 5,4 φορές συχνότερη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από προηγούμενους τύπους του κορονοϊού και διευκρίνισε ότι η όμικρον είναι μία παραλλαγή που μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους εμβολιασμένους.

Ακούστε όσα είπε η κα Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

To άρθρο Χριστούγεννα υπό το φόβο της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον - Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας τις γιορτές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα