Χατζηδάκης: «Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο – καθίσματα στον αιγιαλό»

15:46 11/1/2024 - Πηγή: NewsIt

«Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο-καθίσματα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, κος Κωστής Χατζηδάκης.

Η κατάσταση αυτή «έγινε περισσότερο διακριτή πέρσι με το λεγόμενο κίνημα της πετσέτας», τόνισε. “Καταγράφηκαν 1750 παραβάσεις σε 4500 ελέγχους”, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

«Ταυτόχρονα, υπάρχει μία αδυναμία επικοινωνίας με τους δήμους. Έχουμε πολλαπλές αρμοδιότητες», σημείωσε.

Αυτή

τη στιγμή, «υπάρχει μια προφορική διαδικασία παραχώρησης από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έχουμε μία οριζόντια απαγόρευσης αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στους παλαιούς αιγιαλούς. Μπορεί στο νέο αιγιαλό να αναπτύσσονται δραστηριότητας και πίσω από αυτές υπάρχει καθεστώς υψηλής προστασίας».

Ο κος Χατζηδάκης, σημείωσε πως «κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη φροντίδα μπροστά στο αιγιαλό».

«Στόχος είναι ο συνδυασμός της λελογισμένης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε σχέση με την προστασία, καθιερώνουμε ένα καινούριο θεσμό: Τις απάτητες παραλίες. Σε περιοχές Natura, το Υπ. Περιβάλλοντος θα προσδιορίσει μέσα στο α΄εξάμηνο του 2024 κάποιες παραλίες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται καμία εμπορική δραστηριότητα.

Πίσω από αυτές τις απάτητες παραλίες, ο παλιός αιγιαλός, θα είναι κοινόχρηστο. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. Το υπόλοιπο του παλιού αιγιαλού θα προσφέρεται για αξιοποίηση.

Θα τίθεται ένα πλαφόν στην παραχωρούμενης έκτασης είναι τα 500 τμ και όχι πάνω από το 50% του συνολικού εμβαδού της.

Μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης ανά δραστηριότητα θα μπορεί να δίδεται».

Ο κος Χατζηδάκης ανέφερε πως «αποκλειστικά η πλειοδοτική διαδικασία θα γίνεται από το ΥΠΟΙΚ ηλεκτρονικά και όχι από τους δήμους.

Θα υπάρξουν «συμβάσεις διαρκείας έως 3 ετών ανάλογα με την περίπτωση», τόνισε ο ίδιος.

Ο «τακτικός καθαρισμός της παραλίας θα είναι μία από τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων».

To άρθρο Χατζηδάκης: «Προχωρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο γιατί υπάρχει μία απαράδεκτη κατάσταση με τα ομπρελο – καθίσματα στον αιγιαλό» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα