Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Η σύλληψη στην Ρωσία, η μοναδική απόδειξη ζωής και η «εξαφάνισή» της

15:48 17/3/2022 - Πηγή: NewsIt

Μια από τις κορυφαίες αθλήτριες μπάσκετ όλων των εποχών, η Μπρίτνεϊ Γκράιντερ, συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου σε αεροδρόμιο της Μόσχας και κρατείται στη Ρωσία ως κατηγορούμενη για μεταφορά ναρκωτικών. Οι πληροφορίες, όμως, που έρχονται για την κατάσταση της, είναι… μηδαμινές.

Τα ίχνη της Μπρίτνεϊ Γκράινερ αγνοούνται αρκετές εβδομάδες μετά την σύλληψή της σε ρωσικό αεροδρόμιο με την κατηγορία της

διακίνησης ναρκωτικών, που επιφέρει ποινή έως και 10 χρόνων (σε μια περίοδο που από τις ΗΠΑ είχε δοθεί οδηγία στους Αμερικανούς υπηκόους να αφήσουν την Ρωσία).

Την ώρα που στις ΗΠΑ μεγαλώνει το κίνημα για την απελευθέρωση της Γκράινερ, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα από τηλεοπτικό σταθμό μια φωτογραφία της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας μετά την σύλληψη της.

Περισσότερες πληροφορίες δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφού – μεταξύ άλλων – δεν υπάρχει καν ημερομηνία στην φωτογραφία ή έστω κάτι που να δείχνει το πότε τραβήχτηκε.

Russian state TV released a photo of Brittney Griner after her February arrest for allegedly having cannabis oil in her luggage.

Griner could face up to 10 years in prison. Her exact location is currently unknown.

(via @CNN)pic.twitter.com/1ojrxSlOIp

— Bleacher Report (@BleacherReport) March 8, 2022

Η ανησυχία για την κατάσταση της Γκράινερ εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ το γεγονός ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο, μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δεν βοηθάει καθόλου.

Θυμίζουμε ότι η Γκράινερ είναι μια από τις πιο διάσημες μπασκετμπολίστριες του WNBA. Έχει καταγράψει 17 καρφώματα σε αγώνες της κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα, μέχρι το τέλος της σεζόν του 2021. Κέρδισε το πρωτάθλημα WNBA του 2014 με τους Φοίνιξ και από ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο. Αυτή την περίοδο έπαιζε στη ρωσική ομάδα μπάσκετ UMMC Ekaterinburg

Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η Γκράινερ είναι πολιτική κρατούμενη πλέον και πιστεύουν ότι η πλευρά της Ρωσίας θα προσπαθήσει να… πιέσει καταστάσεις και να επωφεληθεί. Το σκηνικό θυμίζει όλο και περισσότερο κακογυρισμένη ταινία, με την διάσημη μπασκετμπολίστρια να είναι στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «κάνουν ό,τι μπορούμε» για να τη βοηθήσουν. Την ίδια στιγμή, ο ατζέντης της, Λίντσεϊ Κόλας, είπε ότι ήταν σε «στενή επαφή» με την πελάτη του και τον δικηγόρο της στη Ρωσία, αλλά δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει το BBC, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής μπλοκάρει την προξενική πρόσβαση της αμερικανικής πρεσβείας στην Γκράινερ.

Σχεδόν 60.000 θαυμαστές έχουν υπογράψει σε διαδικτυακή αίτηση, απαιτώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει προτεραιότητα στην ασφαλή επιστροφή της και να τη μεταχειριστεί όπως “κάθε άλλο αθλητικό σύμβολο”.

Αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι πότε – και αν – θα υπάρξουν νεότερα για την περίπτωση της Γκράινερ, μετά από περίπου ένα μήνα κράτησης της. Πολλοί είναι αυτού που ισχυρίζονται πως η απελευθέρωσή της εξαρτάται καθαρά από τις κατεστραμμένες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

To άρθρο Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Η σύλληψη στην Ρωσία, η μοναδική απόδειξη ζωής και η «εξαφάνισή» της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα