Αργεντινή: 13.305 νέα κρούσματα κορονοϊού – Πρόβλεψη του ΔΝΤ για συρρίκνωση της οικονομίας

07:30 14/10/2020 - Πηγή: NewsIt

Ακόμη 13.305 κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αργεντινή, με το σύνολο των περιπτώσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φτάνει τις 917.035, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, καταγράφηκαν άλλοι 386 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 24.572 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται σε 4.294.

Από τα νέα

κρούσματα, 4.666 εντοπίστηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες, η οποία με συνολικά 475.319 μολύνσεις παραμένει αυτή που πλήττεται περισσότερο, με τις τοπικές αρχές ωστόσο να μιλούν για «σημαντική» μείωση των μολύνσεων και «υποσχόμενη» τάση.

ΔΝΤ: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 11,8%

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει πλέον συρρίκνωση της οικονομίας της Αργεντινής κατά 11,8% του ΑΕΠ το 2020, ενώ ως τώρα έκανε λόγο περί συρρίκνωσής της κατά 9,9%.

Η νεότερη πρόβλεψη του θεσμού πάντως συνάδει με τη συρρίκνωση που αναμένει, βάσει του προσωρινού σχεδίου του προϋπολογισμού της, η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (–12,1%). Το 2019, το ΑΕΠ της Αργεντινής συρρικνώθηκε κατά 2,5%.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός εκτιμά ότι η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας — η τρίτη μεγαλύτερη στην περιφέρεια — θα ανακάμψει το 2021, καταγράφοντας ανάπτυξη 4,9%.

Ξεπέρασε το 40% ο πληθωρισμός

Με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 40% σε ετήσια βάση και την οικονομία της σε ύφεση από το 2018, η Αργεντινή βλέπει παράλληλα τη φτώχεια (40,9% του πληθυσμού) και το ποσοστό της ανεργίας να απογειώνονται, με φόντο την πανδημία του κορονοϊού.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανεργία θα πλήξει το 11% του ενεργού πληθυσμού το 2020 προτού μειωθεί στο 10,1% το 2021. Βρισκόταν στο 13,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο θεσμός της Ουάσινγκτον απέχει από το να διατυπώσει εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς τα στοιχεία αυτά αποτελούν μεταξύ άλλων αντικείμενο των συνομιλιών που διεξάγει με το Μπουένος Άιρες στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση της Αργεντινής.

click4more: Μεξικό: Άλλοι 475 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Η κυβέρνηση του Φερνάντες διαπραγματεύεται νέο πρόγραμμα πιστώσεων προς αντικατάσταση της συμφωνίας η οποία υπεγράφη το 2018, στο πλαίσιο της οποίας εκταμιεύτηκαν ποσά ύψους 44 δισεκ. δολαρίων, από το σύνολο των 57 δισεκ. που προβλεπόταν να χορηγηθούν.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Μπουένος Άιρες για να αξιολογήσει τα οικονομικά δεδομένα και το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Προβλέπεται νέα αποστολή αξιολόγησης περί τα μέσα Νοεμβρίου για να «αρχίσουν συνομιλίες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας» ώστε η χώρα να βγει από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Σχέση… αγάπης και μίσους με το ΔΝΤ

Το 2006, αφού αποπλήρωσε το σύνολο του χρέους της στο ΔΝΤ, η Αργεντινή διέκοψε για μια δεκαετία τις σχέσεις της με τον θεσμό της Ουάσινγκτον, προτού συνάψει νέα συμφωνία το 2018, όταν βρισκόταν στην εξουσία ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι. Το δάνειο που συμφωνήθηκε να χορηγηθεί ήταν το μεγαλύτερο που έχει δώσει ποτέ το Ταμείο.

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2019, ο κεντροαριστερός διάδοχός του Αλμπέρτο Φερνάντες ανέστειλε την ισχύ της συμφωνίας, δεν ζήτησε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αργεντινής έκλεισε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του 99% του εξωτερικού χρέους της, ύψους 100 δισεκ. δολαρίων, που εξασφάλισε στο Μπουένος Άιρες ελάφρυνση χρέους 37,7 δισεκ. δολαρίων, με το επιτόκιο να μειώνεται από το 7% ετησίως στο 3,07%, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Επρόκειτο για βήμα αποφασιστικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση της Αργεντινής να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

To άρθρο Αργεντινή: 13.305 νέα κρούσματα κορονοϊού – Πρόβλεψη του ΔΝΤ για συρρίκνωση της οικονομίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα